Bebek Bakımı
Bebeklerde gaz sancısı
Emzirme dönemleri yeni annelerin en zor zamanlarındandır. Özellikle bebekler ilk 1 yada 2 hafta sakin görünürler ama sonrasında gaz sancısı sebebiyle uykusuz geceler başlar. Gaz sancısı olup olmadığını anlamak kolaydır, bebeğiniz ayaklarını karnına çeker ve bağırarak ağlar.
Gazın en büyük sebeplerinden bir tanesi annenin tükettiği besinlerdir. Emzirme döneminde beslenmek özellikle ilk aylarda büyük önem taşır.
Örneğin; Çikolata, kola, kuru yemiş ve inek sütünden uzak durmalıyız.
Tabi ki emzirirken annenin bebeği nasıl tuttuğu da önemlidir. Yanlış tutuyorsa bebek hava yutabilir.
Bir göğsümüzü emzirip diğerine geçmeden gazını almalıyız.
Gazını aldıktan 15 dakika sonra yatırmak daha uygun olmaktadır.
Yeni doğan bebeklerin bağırsak hareketlerini sağlayan sindirim sistemi henüz gelişmemiş olduğundan dolayı bebeklerde ağrıyan bölgelerin oluşmasına neden olmaktadır. 3 ile 5 aylık dönem içerisinde bu tür sağlık problemleri giderilmektedir.Böyle zamanlarda beslenirken posalı gaz yapıcı yapan yiyeceklerden uzak durmalıyız.
Örneğin:
Brokoli, karnabahar, lahana, portakal, limon, greyfurt, kepekli yiyecekler, kuru fasulye, kafein içeren gıdalar gaz yapan yiyeceklerin başında yer almaktadır.
Bünyesi hassas olan annelerin daha dikkatli olması gerekir. Yediği yiyecekler bebeğinde alerji ,deri döküntüsü yapabilir. Bu gibi durumlarda neler yediğimize çok dikkat etmeli ve her önümüze gelen besini tüketmemeliyiz.
- Bebeğin gaz problemini gidermek için;
- Ayaklarına sıcak havlu sarmak
- Masaj yapıp rahatlatmak
- Ilık bir banyo yaptırmak
- Sırtını ovup gazını tamamen çıkarabilmesine yardımcı olabilecek seçenekler arasında yer almaktadır.
Bunların dışında ise, göğsünüze yatırıp sırtını ovup ardından sırtına hafifçe vurulabilir yada yüzüstü bir yastığa yatırarak bebeğin gazını çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz. Lakin bu uygulamalar her zaman bir yetişkin gözetiminde yapılmalıdır.
0 yorum