İpucu
Reçine Nedir? Reçine Nerelerde Kullanılır ve Ne İşe Yarar?
Doğayla biraz içli dışlı olan herkesin en az 1 kere eline yapışmış bir doğal maddedir reçine. Çam ağaçlarının dış kısmından akan yapışkan sıvıya reçine denir. Bu sıvı ağacın yaşına göre koyuluğu değişen ve oldukça yapışkan olan bir maddedir. Kimi yörelerde çam sakızı adı da verilen bir ağaç balıdır. Bal denmesinin sebebi de kıvamının aynen bala benziyor olmasıdır, tabi reçine normal arı balından çok daha yapışkan ve kahverengi bir baldır. Direkt olarak tüketilmesi ise tavsiye edilmez.
Ağaçların gövdesinden sızan bu doğal maddenin kokusu çok güzeldir. Çok fazla ağaç çeşidinden bal sızar fakat en çok bilineni ve tercih edileni çam ağacından sızan baldır. İlk sızdığı zaman suyun akışkanlığına yakın bir kıvamı olsa da çok hızlı bir şekilde katılaşır. Son aşamasında ise neredeyse ağaç gövdesi kadar sertleşmiş olur.
Reçine Nedir?
Reçine öncelikle ağaç kabuğundan sıvı şeklinde çıkan ve sonra hızla katılaşan yarı akışkan bir maddedir. Suyun içerisine katılaştıktan sonra eklendiği durumlarda erimez, erimesi için ısıtılması gerekir. Reçine aslında ağacın içerisinde bol miktarda bulunur, ağaç kendini onarmak için oluşan yarıklara reçine maddesini salgılar. Yapışkan özelliği sayesinde ağacın oluşmuş yarığını birbirine tutturur ve zamanla yarığın kapanmasını sağlar. Yarık kapanmasa dahi reçine çok hızlı bir şekilde katılaştığı için kabuk gibi o yarığı korur.
Bugün sanayileşen toplumlarda doğal reçine yerine suni reçineler kullanılmaktadır. Doğal reçinelerin tek kaynağı ağaçlar olduğu için çok fazla elde etmek mümkün değildir. Ağaçlara atılan bıçak darbeleri ile bu maddeyi salgılatmak mümkünken buna ek olarak bir çok yöntemle de ağaçlardan reçine maddesi elde edilmektedir. Organik reçineler bugün sanayinin dahi bir çok alanında kullanılmaktadır.
Reçine Ne İşe Yarar?
Reçinenin doğal amacı salgılandığı ağacı korumaktır. Ağaçlarda yarıklar oluştuğu zaman o yarıkların içerisine zararlı hayvanlar girer ve zamanla o ağacı içten içe çürütürler. Bu yüzden ağaç yapışkan ve anında sertleşen maddesi reçineyi salgılar. Reçine o bölümü doldurur ve ağacın uzun yılar dimdik ayakta durmasını sağlar.
Öte yandan insanlar da reçinenin bir çok alanda işe yaradığını fark etmiştir. Vernik, yapıştırıcı, cam gibi onlarca sanayi ürününde kullanılan organik reçineler aynı zaman dainsan sağlığı açısından da bir çok faydası bulunan bir maddedir.
Reçinenin Faydaları Nelerdir?
Reçine ağaçtan temiz bir şekilde aktırıldıktan sonra kurumaya bırakılır, içerisinde hayvan veya tahta parçası olmadığına dikkat edilir. Daha sonra sakız kıvamına gelince ağızda çiğnenmeye başlanır. Güçlü yapısı ile hem ağzınızı temizler hem de ağızdaki uzun zamanlarda oluşmuş tartarları da yok eder. Ağzında dolgu bulunan okurlarımız için bu zararlı olabilir zira reçine çok güçlü bir madde olduğu için dolgularınızı yerinden oynatabilir.
Reçinenin yapışkan bir özelliğe sahip olduğunu söylemiştik, bu sayede aslında sökücü bir kıvamı da vardır. Reçine maskeleri sayesinde cildinizdeki tüm kara noktalardan, ölü derilerden ve sivilcelerden kurtulabilirsiniz. Reçine direkt olarak cilde sürülmemeli, bal ve limon gibi karışımlar ile seyreltilerek uygulanmalıdır. Öbür türlü çok güçlü bir yapıştırıcı olduğu derinize de zarar verebilir. Denenmiş ve onaylanmış bir maske karışımını tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.
Reçine aynı zamanda mide rahatsızlıkları içinde şifadır. Fakat reçinenin öyle kaşık kaşık yenmesi veya kurumuş halinin direkt olarak yutulması tavsiye edilmez. Sıcağa yakın bir suda eritilerek tüketilmesi mide rahatsızlıklarına fayda göstermesi açısından en iyi yöntemdir. Ağızda çiğneyeceğinzi reçine de aynı şekilde salgıları ile mideye gideceği için, hem ağız hem de mide rahatsızlıklarına şifa olur.
Reçinenin Zararları Nelerdir?
Reçine maddesinin bilinen hiçbir zararı yoktur fakat bu doğru kullanımlar için geçerlidir. Kişinin yanlış kullanımına bağlı olarak birçok madde gibi reçine de zararlı olabilir. Örneğin dolgusu olan kişiler çiğnediği takdirde tartarlar ile beraber dolguları da sökebilir veya yüksek miktarlarda yutarak tüketilmesi mide de yanmalara ve hatta ciddi rahatsızlıklara da sebep olabilir. Bu söylediklerim aslında hemen hemen tüm organik maddeler için geçerlidir, her şey kararınca ve usulüne uygun olarak tüketildiği müddetçe faydalıdır aksi takdirde zararlıdır.
Reçine Nerelerde Kullanılır?
Reçine suda erimeyen yapısı ve ısıtılınca hemen erimesi sayesinde kimyasal olarak çok uygun bir maddedir. Tamamen organik olması ve kullanım alanının çok geniş olması reçineyi endüstri sektörü için değerli hale getirmiştir. Endüstrinin bir çok alanında görmek mümkündür. Reçine boya yapınında kullanılırken aynı zamanda keman yayına sürülerek sesin daha iyi çıkmasını da sağlayabilir. Yüzlerce farklı kullanım alanı vardır.
Doğal kullanım alanları ise ağız, mide ve cilt sağlığı alanlarındadır. Bunların nasıl kullanılacağınız ve bize olan faydalarından yazımızın başında bahsetmiştik.
Reçine Nasıl Kullanılır?
Ağaçların savunma güdüsü ile yarıklarını kapamak için salgıladıkları reçinenin kullanım yöntemleri, amacına göre çok farklılıklar gösterir. Sanayi alanlarında belli karışımlara önceden belirlenmiş miktarlarda reçineler katılarak son ürün ortaya çıkarılır. Örneğin 1 kilo plastiğin içerisinde 20 gram reçine varken, cila maddesinin içerisinde 65 gram olabilir.
Doğal alanlarda ise reçine ağız sağlığı için yarı katı sakız şeklinde, mide sağlığı için sıcak suda eritilerek ve cilt sağlığı için de maske karışımlarına eritilmiş hali eklenerek kullanılabilir. Bu kullanım alanlarını reçinenin faydaları nelerdir alt başlığımızda inceledik, o bölümü tekrar okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
Reçine Lekesi Nasıl Çıkar?
Reçine tabiatı ve doğanın onu ürettirme amacı gereği çok inatçı ve yapışkan bir maddedir. Tüm lekeler arasında en zor çıkan lekelerin önde gelenlerinden birisidir reçine lekesi. Normal deterjanlar reçine lekesinin büyük bir kısmını çıkarırlar fakat tamamını arındırmaları imkansız olduğu için yıkama sonrasında elbisenizde sarı bir leke kalacaktır.
Reçine lekesinin en büyük ilacı alkol oranı yüksek kolonyalardır. Kolonyayı lekeli bölgeye döktükten sonra 1 dakika bekleyin ve güçlü bir şekilde çitileyin. Sonrasında ise kaliteli bir sabun ile bölgeyi yıkayın, çıkmazsa işlemi en başından tekrar uygulayın bu sefer daha çok kolonya dökerek bekleme süresini artırın.
Bir diğer leke çıkarma yöntemi de asetondur fakat aseton elbiselerinize zarar vereceği için kullanımını tavsiye etmiyoruz, ayrıca geçen yıl çıkan bir kanun ile asetonlar sadece eczanelerde satılmaktadır. Kolonya ve özel deterjanlar reçine lekesi çıkarmakta tek çözüm yönteminiz olmalı.
Reçine Fiyatı
Yazımızın giriş bölümlerinde belirttiğimiz gibi reçinenin çok fazla türü bulunmaktadır. Çıktığı yörenin ağacına bağlı olmak üzere bile fiyatları değişkenlik gösterebilir. Sanayi türü reçineler ise tamamen sunni olup onların kilo fiyatı yaklaşık olarak 30 lira civarındadır. Fakat tedavi amaçlı kullanacağınız doğal reçinelerin temini oldukça zahmetli olduğu için fiyatları daha yüksek olması doğaldır.
Reçineleri doğaya karışarak kendiniz de temin edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken bir çam ağacı bulup nazikçe kütüğüne bir çizik atmaktır. Çizik sonrasında ağaç savunmaya geçerek reçine üretir ve siz de henüz reçine çok katılaşmadan bunu bir kaba alarak orada donmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemin ağaca hiçbir zararı yokur, aldığınız bölgenin tekrar açıldığını hisseden ağaç bir süre sonra tekrar reçine üretimini sağlayacaktır.
0 yorum