Doğal Yaşam

Zift Lekesi

  | 

 

Yeni asfalt dökülmüş bir yerden geçerken kazayla bulaşan ve yazın en sıcak geçen günlerinde eriyerek asfalttan kıyafetlere, ayakkabılara, otomobile bulaşan zift, lekelerin içerisinde en inatçı ve en zor olacak özelliklere sahiptir. Bu hiç de hoş olmayan durumdan kurtulmanın da çok etkili yöntemleri vardır elbette. Leke çözücü ve uygun malzeme görevi gören materyaller ile zift lekelerinden kurtulmak mümkündür. İlk olarak kumaştan zift lekesi nasıl çıkar sorusuna yanıt aramak gerekir o halde. Çünkü en önemlisi ve en zoru kumaştan zor bir lekeyi çıkarmaktır.

Kumaşlara Bulaşan Zift Lekesinden Nasıl Kurtulmak Gerekir?

Zift lekesi pantolonlarınıza ya da herhangi bir kıyafetinize yani bir kumaşa bulaştıysa eğer, ilk işlem olarak lekenin bulunduğu yere vazelin sürerek 1saat kadar beklemelisiniz. Daha sonra da bir bıçağın ucu yardımıyla vazelini bulunduğu yerden kazımalısınız. İkinci işlem olarak, çok az ay çiçek yağıyla sirkeyi ufak bir kabın içinde karıştırmalı ve lekenin üzerine uygulamalısınız. Bu işlemde ise, 1 gün beklemeniz gerekir. Hazırladığınız karışım, lekenin üstünde kuruyunca su ve deterjanla yıkayarak durulamalısınız. Daha sonra zift lekesinden kurtulduğunuzu görebilirsiniz.

Otomobile Bulaşan Zift Lekesi Nasıl Çıkar?

Eğer bu baş belası leke, otomobile bulaştıysa, lekenin olduğu bölgeyi yumuşak bir bezle mazot ya da gaz yağı kullanarak silebilirsiniz. Leke çıktığı zaman da deterjanlı suyla yıkayarak durulamanız gerekir. Ayrıca gaz yağını ve mazotu kesinlikle yıkayarak çıkarmalısınız. Aksi takdirde kaportada durduğu sürece otomobilinizin boyası zarar görecektir. Otomobilden zift lekesi nasıl çıkar diye düşünüyorsanız eğer bir diğer işlem olarak, sorunlu bölgeye margarin sürerek yarım saat beklediğiniz zaman da lekenin çıktığını göreceksiniz.

Bulaştığı zaman temizlenmesi çok zor olan lekelerden biri de zift lekesidir. Özellikle yaz aylarında asfaltın erimesi sonucunda otomobile, ayakkabılara ya da kıyafetlere bulaşabiliyor. Böylesine güçlü maddelerin kıyafetlere bulaşması durumunda akla ilk gelen şey, kuru temizleme işlemidir. Fakat kıyafetlerin artık kullanılamaz hale gelmesine kadar uzanan farklı can sıkıcı durumlara neden olabilen zift lekesini temizleyebilmek için bazı alternatif yöntemler de bulunmaktadır. Bunun için tercih edilecek farklı çözücüler, ziftin kıyafetten ayrılmasını sağlayabilir. Peki, bu zor lekeden kurtulmak için tercih edilecek maddeler nelerdir?

Öncelikle yapılması gereken şey, güçlü olan bu zor lekenin mümkün olduğunca yumuşatılmasıdır. Bunun için de tercih edilebilecek vazelin, en iyi ve en etkili yumuşatıcılardan biridir. Kıyafetlerdeki zift lekesinin olduğu alana vazelin sürülmeli ve lekenin yumuşaması beklenmelidir. 1 saat kadar bekleyerek lekenin çıkması beklenmelidir. Yumuşadığından emin olduğunuz zift lekesini spatula, bıçak sırtı ya da kart yardımıyla kumaşın üzerinden kazımanız gerekir. Kabasını kumaştan uzaklaştırmış olduğunuz zift lekesinin geri kalan kısmından da kurtulabilmek için sirke ve yağı karıştırarak lekeye uygulamanız gerekir. Yapılan bu işlemin sonrasında 1 gün beklemelisiniz. Kumaşta bulunan lekeli alan kuruduktan sonra da deterjan ve ılık suyla yıkamalısınız. Bu yöntem en çok uygulanan yöntem olmakla birlikte en etkili ve en çok tercih edilen yöntemdir. Son derece zor olan bu leke için sizler de kumaşlarınızı bu lekeden ayırarak rahat bir nefes alabilirsiniz.

Belirtilen bir diğer tavsiye ise, lekenin öncelikle yağ ile yumuşatılması ve daha sonradan da terebentin gibi bir çözücü kullanılarak arındırılmasıdır. Saf alkolle ya da limon suyla ıslattığnız bezler ile sildiğiniz sentetik kumaşları bile kurtarabilirsiniz. Ancak bu zor leke yaptığınız müdahalelere karşın halen çıkmamışsa eğer son çözüm olarak kuru temizleme yöntemine başvurmanız en uygun seçenek olacaktır. Zift lekesi nasıl çıkar diye telaşlanmanıza ve karamsarlığa düşmenize gerek yoktur. Bunun için leke üzerinde tercih edilecek çözücülerin özelliği çok büyük önem taşır. Bunun nedeni ise, kumaşın rengine ve yağısına verilen zarar olacaktır. Eğer özellik açısından farklıysa kumaşın rengini soldurabilir. Bu durum için tercih edilecek çözücü karışımları kumaşın görünmeyecek bir kısmında test ettikten sonra ve zarar vermediği anlaşıldıktan sonra lekenin olduğu bölgeye uygulanması gerekir.

Yorum Yapabilirsin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir