Bebek Bakımı

Yenidoğan Bebeğime Nasıl Bakmalıyım?

  | 

Yenidoğan Bebeğime Nasıl Bakmalıyım?

Anneler bebekleri olduğu zaman kaçıncı çocukları olursa olsun ilk çocukları gibi heyecan yaşamakta ve bebeklerine nasıl bakacakları konusunda endişe yaşamaktadır. Ayrıca gün geçtikçe bilimsel çalışmalarda yeni veriler elde edilmekte ve doğru bilinenlerin yanlış olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle bebek bakımında güncel uygulamaları takip etmek son derece önemlidir.

Yeni doğum yaptınız ve bebeğinizle eve geldiniz. Bebek bakımını en iyi şekilde yapmak için nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Ne zaman banyo yaptırmalısınız? Göbek bağının bakımını nasıl yapmanız gerekiyor? Sadece anne sütü ile beslemeniz yeterlimi? Su içirmeli misiniz ya da ne kadar içirmelisiniz?

Bebeğin Göbek Bağı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinizin göbek bağı yaklaşık olarak 3-7 gün içerisinde düşecektir. Bu zaman zarfında göbek bağı bakımı nasıl olmalıdır?Hastanelerde alkol, savlon gibi ürünler sürmeniz önerilebilir. Son yapılan çalışmalara bakıldığında aslında hiç bir şey sürmenize gerek yoktur. Bebeğinizin bezini bağlarken bezin dışına çıkarılması, ılık suyla silinmesi ve temiz tutulması yeterlidir.

Bebeğin İlk Banyosu Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

Bebeğinize 2-3 günden sonra banyo yaptırabilirsiniz.Bebek banyosunun sıklığı mevsime ve sizin tercihinize bağlıdır. İsterseniz günlük isterseniz 3 günde bir banyo yaptırabilirsiniz. Banyo yaptırırken boynuna dikkat etmeyi unutmayın malum başını henüz tutamıyor.

Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek beslenmesinde ise en önemli husus ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü verilmesidir.İlk 6 ay boyunca anne sütündeki protein, karbonhidrat, protein, minarel ve su miktarları bebek için yeterlidir. Yani ilk 6 ay boyunca su bile vermenize gerek yoktur. 6. aydan sonra ek gıdalara geçiş yapabilirisiniz ancak bebeğinizi 24 ay boyunca emzirmenizi önermekteyiz.

Birçok yerde bebeğinizi 2 saatte bir beslemeniz gerektiği yazıyor olabilir ama asıl doğru olan bebeğiniz istediği sürece emziriniz. Eğer bebeğiniz saatte bir emmek istiyorsa saatte bir emziriniz. Eğer bebeğiniz sürekli uyuyorsa (özellikle sezaryen doğumlarda bebekler uyumaya meyilli olur) o zaman iki saatte bir uyandırarak emzirebilirsiniz.

Unutmayınız anne sütü ile beslenen bebeklerde ilerleyen dönemlerde şeker hastalığı daha az görülmekte, daha az kansere yakalanmakta, kansere yakalananlarda kanserin yeniden görülme olasılığı daha düşük olmaktadır. Ayrıca enfeksiyonlardan daha fazla korunmakta, büyüme ve gelişmesi daha iyi olmaktadır.

Bebeğinize Emzik ya da Biberon Vermeniz Doğru Mu?

Bebeğinizi büyütürken emzik ya da biberon kullanmak doğru bir davranış mı? Emzik kullanımının anne sütü alımı üzerine olumsuz etkileri olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmış olsa da ani bebek ölüm sendromu açısından koruyucu olduğu da kanıtlanmış bir gerçektir. Ayrıca prematüre bebeklerde de emmeyi desteklemektedir. Bu nedenle bebeğinizin özel olarak değerlendirilerek karar verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Biberon konusunda ise kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir.

Screenshot_1Kanguru Bakımı Nedir?

Bebek bakımın en önemli nokta ise ülkemizde pek yaygın olamayan kanguru bakımıdır. Kanguru bakımı bebeğin sadece bezi kalacak şekilde annenin göğsüne yatırılmasıyla anne ile bebeğin cilt cilde temasını içermektedir. Bilimsel çalışmalar kanguru bakımının bebeğin kilo alımını desteklediğini, ağrı duygusunu daha az hissetmesini sağladığını, gelişimini desteklediğini göstermiştir. Bunun yanında annenin bebeğini daha uzun süre emzirdiğini, daha az stres yaşadığını ve rahatladığını belirtmişlerdir.

Bebeklerin bakımında diğer önemli noktada bakımlarının düzenli ve bir kişi tarafından yapılmasıdır. Böylece bebekte güven duygusu gelişecektir. 0-1 yaş dönemi güvene karşı güvensizlik olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemde bakımları düzenli yapılan ve bir kişi tarafından yapılan bir bebekte güven duygusu gelişirken, bakımları yapılmayan ya da sürekli başka başka kişiler tarafından yapılan bebeklerde güvensizlik duygusu gelişmektedir. Bebeğinizin fizyolojik gelişimi kadar unutmayınız ki psikolojik gelişimi de son derece önemlidir.

Bebeklik Dönemi Ayrılık Anksiyetesi

Ayrıca bu dönemde ayrılık anksiyetesi yaşanabilmektedir. Bu nedenle bebekler bu dönemde ebeveynlerinden ayrıldığında korku, endişe ve huzursuzluk gibi duygular yaşamaktadır. Bu durum 2 yaşına kadar devam etmektedir ve doğal bir süreçtir. Önemli olan bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmaktır. Çocuğunuz siz giderken anksiyete yaşıyor diye o uyurken yada habersizken kaçmak ise bu durumda yapılacak en büyük yanlıştır.

Bebek Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar

Hastaneden bebeğinizle eve gelmenizin üstünden az bir vakit geçmesine rağmen anneniz bebeğinizi tuzlamaya çalışıyor eşinizin annesi kundağa sarmaya çalışıyor. Siz ikisine de bir şey söyleyemeden öylece izliyorsunuz. Peki, hangisinin yaptığı doğru?

Bebeğe yapılmaması gereken uygulamaların en başında tuzlama ve kundaklama gelmektedir. Toplumumuzda bebeğin koklamasını önlemek amacıyla tuzlama yaygın olarak yapılmaktadır. Kundaklamanın ise bebeğin duruşunu düzelttiği ve taşınmasını kolaylaştırdığı inanışı ülkemizde oldukça yaygındır. Ayrıca sarılığı önlemek için yüzüne sarı tülbent örtmek ya da al basması için kırmızı tülbent örtmekte oldukça yaygın bir uygulamadır.

Bebeğin tuzlanması işini kimileri tülbenttin üzerine tuzu ve balı boşaltıp bebeği onun içine yatırıp iyice sararak uygulamakta kimileri ise 24 saat boyunca tuz içinde yatırmaktadır. Bebeği tuza yatırmak kokmasını engellemek için faydalımı bilmem ama birçok konuda zararlı olduğuna eminim. Bu konuda yapılan Türkçe ve yabancı kaynakları incelediğimizde bebeğin ölümüne kadar ilerleyen zararları olduğu açıkça ortaya çıkmıştır. Tuzlama alışkanlığı bebeğin tüm vücudunda su kaybetmesine ve aşırı su kaybından böbrek yetmezliği, şok gibi tabloların görülmesine neden olmaktadır. Bebeğinizin kokmasını önlemek için tuzlanması gerektiğine inanıyor olabilirsiniz o zaman 1 kova suyun içine 1-2 kaşık tuz atarak bebeğinizi yıkayabilirsiniz. Böylece daha zararsız bir şekilde bu işi gerçekleştirmiş olursunuz.

Kundaklama ise bırakın bebeğin duruşunu düzeltmeyi bebekte kalça çıkığına neden olmaktadır. Literatüre bakıldığında kesinlikle bebekleri kundaklamanın zararlı olduğunu belirtmekte fakat yarı kundaklamayı önermektedir. Bebeğinizin kalçasından yukarısını çok sıkı olmayacak şekilde kundaklanmasının bebekte güven duygusunu geliştirdiği belirtilmektedir.

Sarılığı önlemek için yüzüne sarı tülbent örtmek ya da al basması için kırmızı tülbent örtmekte doğru bilinen yanlış uygulamalardandır. Sarılığı önlemek için sarı tülbent örterek beklemek bebeğin tedavi edilmesi gereken dönemi evde geçirmesine neden olmaktadır. Ayrıca bebeğin yüzüne tülbent örtmek ani bebek ölüm sendromu açısından risk oluşturmaktadır.

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir