Cilt Bakımı
Sivilce ve Sivilce Kremleri
Sivilce Neden oluşur? – Artıran Faktörler ve Kremleri
En çok rastlanan cilt hastalıklarından biri olan sivilce, genellikle ergenlik çağlarında başlar ve eğer tedavi edilmezse kalıcı izler bırakabilir. Öyle ki; sivilce pek çok kişinin rahatsız olduğu bir durumdur. Her ne kadar sivilce kremleri olsa da bazı kişilerde bu kremler işe yaramamaktadır. Sivilcenin oluşma nedeni ise, derinin yağ oranı bakımından yüksek olmasıdır. Çoğu zaman sivilcenin yanı sıra, siyah nokta, kist veya kırmızı sivilce şeklinde ortaya çıkabilir.
Hem kadınlarda hem de erkeklerde sıkça rastlanan sivilce, ciltteki yağ miktarının artması sonucu ortaya çıkmaktadır. Özellikle yüz bölgesinde çok daha fazla görünmektedir. Bu durum ise, kişinin psikolojisinin bozulmasına neden olabilir. Sivilce pek çok şekilde kendini gösterebilir. Bazıları hafif şiddetli, bazıları ise ağrıya neden olacak kadar şiddetli olmaktadır. Ayrıca, diğerlerinden çok daha kötüsü olan iltihaplı sivilceler vardır ve bu sivilcelere püstül de denmektedir.
Sivilcenin oluşma evresinden bahsetmek gerekirse; cildimizde yağ bezelerinin çoğunluğu kıl köklerinin içindedir. Bu bezelerin ise cilde açılan kanalları bulunmaktadır. Eğer bu kanallar kapanırsa sivilceler ortaya çıkar. Öyle ki; yağ bezelerinden bir madde salgılanır ve bu salgılanan madde ( sebum) cildi korumakla görevlidir. Eğer sebum kıl köklerinden dışarı çıkamazsa sivilce oluşuma neden olur.
Sivilce Oluşumunu Arttıran Faktörler Nelerdir?
Sivilce oluşumunda bir tek faktör etkili değildir. Pek çok faktör sivilcelerin çıkmasına neden olmaktadır. Ciltteki yağ oranının artması ile oluşan sivilcelerin yanı sıra, derimizde yaşayan p.acnes isimli bakterinin çoğalması ile de sivilce çıkar.
Ayrıca, böbrek üstü bezlerinden salgılanan androjen grubu hormonlar da sivilcenin oluşmasında etkilidir. Eğer Androjen hormonları artmışsa veya deri bu hormonlara karşı hassas hale gelmişse sivilce ortaya çıkar. Sivilcenin çıkmasında etkili diğer bir sebep ise güneştir. Aslında güneş ışığı sivilcenin iyileşmesini kolaylaştırmaktadır. Ancak, uzun süre güneşte kalmak artmasına neden olabilir. Sivilceleri gizlemek için kullanılan kozmetik ürünleri de sivilcenin daha da artmasına yol açar. Bunun nedeni ise, derideki gözenekler makyaj ile kapandığı için tıkanır ve cilt bozulur. Diğer bir etken ise, endişe ve strestir.
Özellikle öğrencilerde çokça rastlanan sivilcelere sebep stresin ta kendisidir. Son olarak kadınların adet dönemlerinde de sivilcelere rastlamak mümkün. Bunun nedeni de kesinlikle stres ve hormon miktarının değişmesidir. Böyle durumlarda kesinlikle sivilceleri sıkmamak gerekmektedir. Çünkü sıkılan sivilce deride iz bırakır ve iyileşme süreci uzamış olur.
En Etkili Sivilce Kremleri Hangileridir? Tedavisi nedir?
Sivilce tedavisi uzun bir süreçtir. Öyle ki; tedaviye en geç yanıt veren cilt hastalıklarından biridir. Sivilce tedavisinde cildiniz için en uygun olan ilaçlar kullanılır. Eğer sivilceler yoğunsa hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu süre ise 2-3 ay kadardır. Ancak, sivilce tedavisinde hastanın yaşı, cinsiyeti, sivilcenin türü ve şiddeti göz önünde bulundurulması gereken faktörlerdir. Sivilcelerden kurtulmak için ayrıca cildin yumuşak bir sabunla yıkanması gerekmektedir. Bu şekilde ciltteki yağlanma azalır ve sivilce tedavisine yardımcı olur.
Bunun yanı sıra, haftada 2-3 kez kil maskesi yapmak da sivilcelerden arınmaya yardımcı olur. Düzenli uyku, meyve ve sebze ağırlıklı beslenme ve cilt temizliği de sivilce tedavisinde etkili yöntemlerdir. Eğer sivilceleriniz iyileşmesini istiyorsanız sivilce kremi kullanarak bu süreci hızlandırabilirsiniz. Deri altında oluşan sivilceleri patlatarak artmasını sağlamak yerine kremler kullanarak azaltma yoluna gidebilirsiniz.
En etkili sivilce kremleri arasında ise, Imex, arap kızı kremi, Acnecinamide, Bepanten, Aksil, Benzamycin, Isotrexin, Cleocin gibi kremler yer almaktadır. Ancak, doktorunuza danışmadan kesinlikle hiçbir sivilce kremini kullanmayınız.
0 yorum