Sağlık

Sırt ve Boyun Kütletmenin/Çıtlatmanın Zararları

  | 

Sırt ve Boyun Kütletmenin/Çıtlatmanın Zararları

Sırt Eklemlerini Kütletmek

Sırt eklemlerini kütletmenin bilinen hiçbir zararı yoktur.Zaten sırt ağrılarında ya da fizik tedavi sırasında yapılan birtakım manipülasyonlarda sırt eklemleri belli derecede zorlanarak ses çıkarmaları sağlanır. Sırt eklemlerini kütletme durumunun insana, sırta ya da bele bir zararı olmadığı gibi benzer şekilde yerel reseptörlere uyarak bir rahatlık hissetmeleri, ve mevcut spazm çözülmeleri gibi avantajları vardır. Bu nedenle sırt kütletme yapılabiliyorsa bir sakıncası yoktur. Sırt bölgesindeki kasların ve bağların çok sağlam olması nedeniyle sırtımızda yapacağımız kütletme gibi manipülasyonların diskleri yerinden oynatması ya da bağları kopartması ya da bel fıtığına neden olması gibi bir sıkıntı olmayacaktır. Bu vücudun anatomik yapısının çok sağlam olmasından kaynaklıdır.

Boyun Kütletmek Nedir? Nelere Sebep olur?

Boyun kütletmek, boyundaki genellikle kireçlenmeye bağlı çıkan seslerle olmaktadır. Boyun çıtlaması muhtemelen etraftaki  artroz denilen boyun kireçlenmesinin bir nedenidir. Ancak bu yapılan hareket boyun çevresindeki kasları gevşeteceği, spazmı çözeceği ve rahatlık hissi vereceği için bir mahsur taşımamaktadır. Fakat bu aşırıya da kaçılmamalıdır. Sürekli tekrarlanan kütletmeler de de tam tersi reaksiyonlar yaşanabilir.

Boyun Kütletmenin Zararları Nelerdir?

Eğer boyun fıtığı yoksa, boyunun hareketsiz kalmasından ziyade hareket ettirerek hareket sağlanması daha akıllıca bir davranıştır. Bu nedenle boyun kütletmenin ya da boyundan ses çıkarma durumunun hiçbir zararı yoktur. Zaten boyunda sıkıntısı olan insanlarında boyunlarını belirli dönemlerde hareket ettirmesi, boyun kaslarının kuvvetlenmesi ve etraftaki dokuların sağlamlaşmasına neden olacağından oldukça olumlu bir davranış olacaktır. Boyun çıtlatmak ya da boyun hareketlerinin sadece kişinin kendisi tarafından yapılması uygundur. Başkasının yapacağı manipülasyonlar ciddi tehlikeler doğurabilir. Belin aksine boyundaki destek yapılar çok sağlam değildir. Dolayısıyla üzerindeki kafanın ağırlığı (7-8 kilodur) eklenince kuvvet kolu nedeniyle başkasının yapacağı manipülasyonlar ciddi hasara neden olabileceğinden ancak kişinin kendisinin yapması gerekir. Ya da uzman bir kişi tarafından yapılabilir. Bu kişi bir fizyoterapist ya da bir doktor olabilir. Bu kişiler tarafından boyun germe egzersizleri yapılabilir fakat bunların ani değil yavaş yavaş ve kuvveti artırarak yapılması gerekmektedir.

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir