Şifalı Bitkiler

Rezene Nedir, Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır, Faydaları Nelerdir?

  | 

Yıl boyunca yetişebilen rezene, uzun bir ömrü olan bitki türüdür. Boyu 2 metreye kadar çıkabilen rezene bitkisi, orta çağlardan beri kullanılmakta ve dünyanın birçok yerinde doğal olarak yetişmektedir. Rezene bitkisinin tohumlarından çayı yapılmaktadır, soğanı ve yaprakları ise yemeklerde kullanılır. Özellikle çay şeklinde tüketildiğinde sağlık açısından birçok faydası mevcuttur. Örneğin; yeni doğum yapan kadınların hem bebeklerinde, hem de kendilerinde gaz sorunlarını gidermek için sıklıkla kullandıkları bir bitkidir. Aynı zamanda hazımsızlık ve gaz sorunları olan bireyler, rezeneyi yemekler içerisine az miktarda katarak veya çay olarak tüketebilirler. Rezenenin hazır poşet olarak satılanları da mevcuttur, ancak doğal olanını almanız daha doğru bir tercih olur. Buna karşın fazla miktarda kullandığınız zaman rezenenin yan etkileri ile karşılaşmanız mümkün olabilir.

Rezene Nedir, Rezenenin Faydaları, Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır, Rezene Çayının Faydaları, Rezenenin Yan Etkileri Nelerdir?

Rezene; yaprakları, soğanı ve tohumu çoğunlukla yemeklerde kullanılan faydalı bir bitkidir. Kurutulmuş tohumundan hazırlanan rezene çayı, gaz şikâyetlerinin azaltılmasından hıçkırık sorunlarına kadar birçok rahatsızlığa karşı iyi gelmektedir.

Rezenenin Faydaları Nelerdir?

Rezene bitkisini herhangi bir sağlık sorununuz bulunmasa da; potasyum, C ve B vitaminleri, kalsiyum ve magnezyum gibi mineralleri almak ve bünyenizi daha fazla güçlendirmek amacıyla kullanabilirsiniz. Özellikle kalsiyum kemik yapısını, C vitamini ise bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca, yapılan araştırmalar sonucunda rezene çayının sindirim güçlüğü, üst solunum yolu enfeksiyonları, bir takım cilt rahatsızlıkları, barsak parazitleri ve göz hastalıklarına karşı faydalı olduğu saptanmıştır. Bunların yanı sıra 2011’de yayımlanan bilimsel bir dergide (moleküller), rezene bitkisinin içerdiği kimyasalların antioksidan ve anti bakteriyel etkilerinin olduğu ifade edilmiştir.

Rezene üzerine yapılan araştırmalar sonucunda, bitkinin içerdiği ekstrenin kan basıncını azalttığı belirlenmiştir. Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan rezene, fazla sodyum miktarını azaltarak yüksek tansiyonu düşürmektedir. Bunun yanı sıra, vücutta biriken fazla su miktarının dışarıya atılmasında en etkili olan bitkilerden biri de rezenedir. Rezene tohumundan hazırlanan çayın kramp ağrılarını hafiflettiği ve kadınlarda adet görmeyi düzenlediği yönünde görüşler mevcuttur. Bu yönde yapılan bir araştırmaya göre rezene, adet döneminde yoğun ağrılara neden olan dismenore rahatsızlığının tedavisinde etkili olmaktadır. Ayrıca bu rahatsızlığı olan bireylerin bulantı, kusma, aşırı yorgunluk, baş ağrısı ve ishal gibi belirtilerinde azalma sağlandığı da gözlenmiştir.

Yukarıda saydıklarımızın yanı sıra, rezene çayını bilhassa yemeklerin ardından oluşan gaz sorunlarını hafifletmek ve sindirimi düzenlemek amacıyla da tüketebilirsiniz. Rezenenin laktasif etkisi, kabızlık sorununa karşı da iyi gelmektedir. Ayrıca yemeklerin ardından 3-4 adet rezene tohumu çiğnemek, ağız kokusunu giderir ve nefesi yeniler. Rezene suyu ile ıslattığınız pamukları gözlerinizin üzerine uygularsanız, konjonktivit olarak adlandırılan göz rahatsızlıklarının etkisini azaltabilirsiniz. Rezenenin anne sütünü arttırdığı yönünde de görüşler mevcuttur, fakat bunları destekleyen bilimsel bir çalışma henüz yoktur.

Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır, Faydaları Nelerdir?

Rezene çayı hazırlamak için; 1 çay kaşığı rezene tohumu ve 1 büyük fincana ihtiyacınız olacak. Rezene tohumlarını ezin ve fincana atın. Üzerine kaynar su ekledikten sonra yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakın. Ardından karışımı süzün ve rezene çayını afiyetle için. Tatlandırmak için bal veya limon ekleyebilirsiniz.

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

  • İştah: Rezene tohumları ile hazırlanan çayın iştahı azaltma etkisi yoktur, fakat yapılan araştırmalara göre mide ülseri rahatsızlığı olan bireylerde ortaya çıkan açlık hissini azaltmaktadır.
  • Adet Sancıları: Rezenenin spazmı azaltan etkisi, kasılmalar yüzünden ortaya çıkan adet sanıcılarını azaltmak için kullanılabilir. Bunun yanı sıra adet öncesi belirtilerden biri olan gerginliği önlemek amacıyla 1-2 bardak (günlük) rezene çayı tüketebilirsiniz.
  • Göz Şişliği: Rezene bitkisi, gözlerde oluşan şişliğin giderilmesinde etkilidir. Şayet gözleriniz şişmişse, rezene çayını demleyin ve süzün. Çay ılıdıktan sonra temiz bir havlu veya pamuğa dökerek etkilenmiş bölgelerin üzerine koyun. Yaklaşık 20 dakika sonra şişliğin inmeye başladığını göreceksiniz.
  • Anne Sütü: Rezene tohumlarıyla hazırlanan çayın anne sütünü arttırdığı yönünde bilimsel bir çalışma yok, fakat birçok ülkede emziren anneler tarafından tercih ediliyor.
  • Kramp: Adet kramplarına karşı olduğu gibi, sindirim sorunlarıyla alakalı mide kramplarına karşı da rezene çayı tüketebilirsiniz. Bunların yanı sıra; hazımsızlık, gaz ve ishal gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir.
  • Enfeksiyon: Rezene; kalsiyum, potasyum ve diğer mineraller açısından zengin bir bitkidir. Bundan dolayı, vücudun direncini arttırmak amacıyla kullanılabilir.
  • Kolik: Rezene çayı, hem bebeklerde hem de çocuklarda kolik tedavisine yardımcı olmaktadır. Kolik belirtilerini azaltan bu bikinin çayı, bebeğin rahatlamasını sağlar. Bunun için; 1/3 çağ kaşığı kadar rezene tohumu yeterli olacaktır. Hazırladığınız çayı soğuduktan sonra içirebilirsiniz.
  • İdrar Söktürücü: Rezene çayının vücuttaki yağın yakılmasına yardımcı olduğu yönünde bir bulgu yoktur, ancak idrar söktürücü etkisi sayesinde vücuttaki fazla sıvının atılmasına katkı sağlamaktadır.

Rezenenin Yan Etkileri Nelerdir?

Yemeklerin içerisine katılarak tüketilen rezene (aşırıya kaçmamak şartıyla), genellikle güvenli olarak kabul edilir ve sağlık açısından herhangi bir yan etkisi mevcut değildir. Buna karşın rezene çayı, rezene ekstresi ve yağını kullanmaya başlamadan evvel muhtemel yan etkilerden korunmak amacıyla doktora danışmanız tavsiye edilir. Bu bitkinin veya çayının fazla miktarda tüketilmesi mide ağrısına ve bulantıya yol açabilir. Rezenenin nadir olarak görülen ciddi yan etkileri arasında; nöbetler, cilt sorunları, kusma, kalp çarpıntısı ve nefes darlığı ve akciğer ödemi gibi vakalar mevcuttur. Bunların yanı sıra, anne sütünü arttırdığını yönünde görüşler olmakla birlikte emzirme ve hamilelik dönemindeki kadınların doktora başvurmadan rezene tüketmeleri tavsiye edilmez. Bunun temel nedeni ise, kan şekerini olumsuz yönde etkileyebilecek olmasıdır. Ayrıca karaciğer, böbrek ve safra kesesi sorunları olan bireylerin de rezene çayından uzak durmaları gerekir.

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir