Rahim Ağzı İltihabı

  | 

Rahim Ağzı İltihabı

Kadınların birçoğunda görülen rahim ağzı iltihabı çok rastlanan bir durumdur. Diğer adıyla rahimde yara da denilebilir.Rahim ağzı yaraları genel anlamda dokunun iltihaplanmasıdır. Kadınların yaşı kaç olursa olsun cinsel hayatı aktif ise rahim ağzı iltihabı ile karşılaşır. Kişinin bu hastalıktan şüphelenmesi kolay değildir. Bilinmeyen maddelerin travmasına bağlı da oluşabilecek bir hastalıktır. Belirtileri diğer hastalıklara benzeyebilir.  Bir uzman yardımı ile kolaylıkla diğer hastalıklardan ayırt edilebilir.

Rahim Ağzı İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Adet döneminin bitiminde zaman zaman ortaya çıkan vajinal akıntılar hastalığın ilk belirtisi olabilir. Anormal kanama ve çık şiddetli kaşıntılar, vajinada yanma, cinsel ilişki esnasında ağrı sonrasında kanama idrar yaparken yanması ve bel ağrısı da iltihabın belirtisi olabilir. Hastalık ilerlemiş ise kötü koku ve iltihap ile gelen akıntı gelir.

Rahim Ağzı İltihabı Tedavisi

Genellik ilaç tedavisi uygulanan bu hastalık antibiyotik yardımı ile geçebilir. Bazı durumlarda bu hastalığa anti virüs ilaçlar da gerekebilir. Tedavi devam ettiği sürece cinsel ilişkiye girmek doğru değildir. Bu tedavi çoğu zaman yeterli olur. Bazen bu tedavilerle geçmeyen rahim ağzı iltihabını ortadan kaldırmak için dondurma, yakma tedavisi uygulanıyor. Bu tedavi lazer yardımı ile gerçekleşiyor. Bu aşamadan sonra 1 ay cinsel ilişkiye girmemek zorunlu tutuluyor. Çünkü rahim ağzının iyileşmesi yaklaşık 2 ay sürebiliyor. Bu süre sonunda muayene olunur eğer sebebi cinsel ilişki yoluyla geçmiş ise erkek partnerin de tedavi olması gerekmektedir. Bu durumda partneriniz ise tedavi bitene kadar cinsel ilişkiye girmemelisiniz.  Eğer rahim ağzı iltihabı son derecede ilerlemiş ise parça alımı yapılabilir.

Rahim Ağzı İltihabından Korunma Yolları

Cinsel ilişkiye girmeden partnerinizin bir hastalığı olup olmadığını tam olarak bilmelisiniz.Vajinada akıntı varsa çok ilerlemeden muayene olmanız gerekir. Tedaviye ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi olur iltihap ilerlememiş olur. Hiçbir şikâyetiniz olmasa bile yılda en az 2 defa kontrole gitmeniz sağlığınız için en doğrusudur. Aynı şekilde eşinizin de muayene olmasını sağlayın. Vajina içerisine kullanılan krem, kimyasal madde, deodorantlı tampon ve spreylerden uzak durmanız gerekmektedir.

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir