Pırlanta Nedir?

  | 

Pırlanta Nedir?

Değeri oldukça fazla ve kadınların gözlerini ve gönüllerini alabilen bu mücevher aslında bir elmastır. Doğada elmas olarak bulunur ve işlenerek kesimleri baz alınarak pırlanta adını alır. Sert karbon elementinden oluşmuştur. Pırlanta satın alırken aklınızda bulunması gereken bir takım özellikler olmalıdır. Pırlanta’nın fiyatını belirleyen 4 sınıf vardır ve bu sınıflara da 4C denir. Bunlar; Kesim (Cut),   Karat (Carat), Renk (Color) ve Berraklık (Clarity) tır. Bir pırlantanın kesimi nasıl olmalıdır derseniz buyrun ayrıntıları ile sitemizden bilgi edinin.

 

 

Kesim (Cut): Pırlanta kesimleri pırlantanın değerini ortaya koyan en önemli maddedir. Kesimler işçiliklerden doğan sınıflarla derecelendirilir. Bir pırlanta ne kadar iyi işçilikle kesilmiş ise o kadar çok parlaklık ve ışıltı yayar. Genellikle el ile şekillendirilir. Işığı yansıtması ve etrafa yayması, çekiciliğini ön plana koyan en önemli değerdir. Kesimler sınıflara ayrıldığı için değeri de ona göre fiyatlandırılır. Peki, bir kesim nasıl mükemmel olur? Pırlanta kesimleri ne çok derin ne de çok yassı olmalıdır. İşçiliklerde bu öyle güzel ayarlanmalıdır ki kesim yapılan detaylarda yanlardan ve dipten ışığı kaybetmesin. Genellikle 57 adet fasetten oluşurlar. Bunun anlamı ise ışığı yansıtan her bir düz yüzeydir.

 

 

images (2)

Pırlantada Üç Bölüm Vardır;  (Taç, Kemer ve Külah)

  • Taç; bölümünde 33 faset bulunur ve taç külahın hemen üstündedir. Işık yansıması en çok bu bölümde olacaktır çünkü en fazla faset buradadır. Burası biraz daha beyaz görünüz.
  • Kemer; Bazı işçiliklerde doğal bazılarında fasetli bazılarında ise cilalı olabilir. Kemerin en önemli özelliği tacı tutmasıdır. Eğer kemer olamasaydı, pırlanta da üretilmezdi. Kemer kalın ya da ince olabilir. Kalın kemerliler mat görünürken inceler ise mıhlamalara karşı dayanıksızdır diyebiliriz.
  • Külah; da 24 faset bulunur. Bu bölüm ışığı dışarıya yansıtan bir nevi sunum bölümüdür. Yani bir külah ne kadar iyi yapılmışsa pırlantanın ışığı o kadar çok dışarı yansır. Doğru açıyla kesilmiş olması demek pırlantanın albenisinin daha çok olması demektir.

Karat (Carat): Bir çeşit ağırlık birimi diyebiliriz karat için. Ağırlık birimini değiştiren en önemli faktör kesimidir. Kesimi büyük ya da küçük gösterebilir. Büyük pırlantalar, küçük olanlardan çok daha az üretilir. Yani büyükler daha kıymetlidir de diyebiliriz. Pırlanta karatı hesabına göre en kolay yöntem, kuyumcuların yöntemi olan her karata 100 puan vermektir. En küçük karat 1.7 mm olup 0.02 Carat dır büyük olan ise genellikle 4 Carat tır ve 10.4 mm büyüklüğündedir. Karat büyüklüğü her zaman size çok kıymetli mesajı vermemeli. Önemli olan pırlanta üzerindeki berraklıklardır ve bu pırlantanızı çok daha değerli kılar.

 

Renk (color): Renk pırlantada oldukça önemlidir ve sınıf sınıf değişir. Renk demek berraklık da demektir. Renkleri sarı ve beyaz arasında değişir. Saf karbondan oluşan pırlantalar renksizdir. Bazıları buz beyazı bazıları ise sarıdır. Pırlantalar, D’den (renksiz) Z’ye (sarı, kahverengi veya gri) ye doğru sınıflanan isimler almıştır. En ufak bir değişiklik bile pırlantanın değerini değiştirmeye yetecektir.

 

D: Tamamen renksiz olandır. Beyaz da denilmektedir ve piyasada bulmanız çok zordur.

E: Çok beyaz diye adlandırılır ve bunu anlamak için uzman olmak gerekir.

F: Renksiz beyaz da denmektedir. Renksiz sınıfın en alt derecesindedir. Yine uzmanlar görebilir.

G-H: Çok hafif renkli beyaz isimlidir. Renk hafif belirlidir ama diğer renkli gurubuna göre çok daha değerlidir.

I-J: Çok hafif renkli beyaz da denilir. Belirgin olurlar ve çok hafif siz de görebilirsiniz.

K-M: Sarı renkli pırlantalardır. Çıplak gözle görülür.

N-Z: Sarı, kahverengi ve gri renklerde görülmektedir. En değersiz de denilebilir.

 

Berraklık (Clarity): Berraklık sınıflamasına doğal bir doğum lekesi de diyebilirsiniz. Yani doğada oluşumunda, kırlımlalar ve mineral kalıntılarının olması esnasındaki niteliklerdir. Bunlara siz çizik, pürüz, hava kabarcığı da diyebilirsiniz. Pırlantadaki çok kalıntı izi demek ışık akışını engellemek demektir. Çok yabancı madde, az ışık yayılması da demektir. Büyüteç ile görülebilecek kadar küçüktür. Yani çıplak gözle görmeniz zordur. Bu doğum lekelerinin diğer bir ismi de inklüzyon dur.

indir

 

Pırlantanın Berraklık Dereceleri;

FL: Kusursuz ve temiz

IF: İçi temiz, kusuru yok

WS: çok hafif lekeli. 10 kat büyüterek görülebilen çok kaliteli pırlantalardır.

VS: Çok hafif inklüzyonlu

SI: hafif inklüzyonlu

I: inklüzyonlu ve yabancı madde içerir. Anlamındadırlar.

 

Siz de pırlanta seçerken bunlara dikkat edebildiğiniz müddetçe dikkat etmelisiniz. Elbette ki uzmanı olamadığınız detayları görmezsiniz. Zaten bunun için de sizlere önerimiz sertifikalı pırlantalar tercih etmeniz olacaktır. Çünkü uzmanlarca rapor edilmiş bu sertifikada alacağınız pırlanta hakkında detaylı tüm bilgileri görebilirsiniz.

 

 

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir