Sağlık

Özgüven Eksikliği Bir Kişilik Bozukluğu Mudur?

  | 

Özgüven Eksikliği Bir Kişilik Bozukluğu Mudur?

Özgüven eksikliği; kişinin her yaptığı işte kendini yetersiz görmesi ve cesaretsizliğini tetikleyen nedendir. Özgüven eksikliği yaşayan kişilerde mutlaka bir adapte sorunu yaşanır. Aile içinde, okulda, sosyal hayatta ve yaşamın içerisinde sürekli bir çekiniklik ve uyum sağlayamama sorunu yaşarlar. Özgüven eksikliği bir kişilik bozukluğudur. Kişi bu durumda sürekli yalnız ve mutsuzdur. Kendini ifade edememesi yüzünden içine kapanır ve hayatın tamaman dışında kalarak başarısızlığa doğru gider.

Özgüven eksikliği; yetiştirilme tarzı ve yaşam biçiminin eksik olmasından dolayı ortaya çıkar. Özgüven duygusu eksikliği olan kişi de; çevre ilişkileri sağlayamama, kendilerini ifade edememe, yaptıkları işte kusur bulma ve yaptığı işin beğenilmemesi düşüncesi hakim olur. Her yaptığı davranış bir tedirginlik ve geri çekilme içerir. Sosyal ortamlarda iletişim kuramadıkları gibi sinmiş bir kenarda oturup beklemeyi tercih ederler.

Özgüven eksikliği yaşayan kişinin; bu durumdan kurtulması kendi gücüyle ortadan kalkabilir ancak bunu sağlamak için güçlü bir karaktere ve inanca sahip olması gerekir. Bu oldukça uzun bir yol alabilmektir. Özgüven eksikliğinin bir sorun olduğunu ve bunu kabullenmesi geektiğini bilerek başlamalıdır. Tabi bu durum için uzman bir psikolog tarafından tedavi alması da sağlanabilir. Çünkü tedavi olmadığı sürece; hayatın içerisinde, silik bir insan olarak yer alacaktır.

Sorunun temelinde olan nedenin ortaya çıkarılması ve uzun süreli bir tedavi yöntemiyle kalıcı bir tedavi uygulaması sağlandığında; aynı durumun tekrar ortaya çıkması hali de olmayacaktır.

Özgüven; çocuklarda kişilik gelişmesi başlaması ile verilmesi gereken bir olgudur. Çocuğun ileriki yaşlarda özgüven eksikliği yaşamaması için ailelerin bu konuda çok dikkatli olmaları ve çocukta yaşanan her içe kapanıklık ya da yalnızlaşma eğilimlerini gözlemleyerek ona göre hareket etmeleri gerekmektedir.

Yorum Yapabilirsin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir