Hastalıklar

Öfke Kontrol Bozukluğu Nedenleri ve Tedavisi

  | 

Öfke kontrol bozukluğu, psikiyatride en önemli rahatsızlıklardan biridir. Psikolojik sorunların birçoğunda olduğu gibi, öfke kontrol bozukluğunun da farklı nedenleri olabilir. Pek çok olumsuz sonuçları beraberinde getirebilen bu rahatsızlık, kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Öfke kontrol bozukluğu, çoğunlukla birikmiş öfke ve stres nedeniyle ortaya çıkan, hem kişiye, hem de çevresindekilere çeşitli zararlar verebilen oldukça rahatsız edici bir durumdur.

Öfke Kontrol Bozukluğunun Nedenleri, Öfke Kontrol Bozukluğunun Olumsuz Sonuçları, Öfke Kontrol Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Psikiyatri uzmanları tarafından önemli bir rahatsızlık olarak görülen öfke kontrol bozukluğu, öncelikle ekonomik koşullar başta olmak üzere pek çok farklı nedenden ötürü gelişebilen ve tedavi edilmediği takdirde olumsuz sonuçlar doğurabilen bir rahatsızlıktır.

Öfke Kontrol Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Daha önce de belirttiğimiz üzere, öfke kontrol bozukluğunun birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenler arasında en önemlileri ve en fazla görülenleri ise şunlardır;

  • Suçluluk Duygusu: Kişinin bilhassa çocukluk döneminde yaşadığı bir takım olumsuz durumlardan kendisini sorumlu tutması, ilerleyen dönemlerde öfke kontrol bozukluğu ve daha birçok psikolojik sorunların oluşmasına yol açabilir.
  • Dışlanmışlık Hissi: Kişinin çocukluk ve okul dönemlerinde çevresiyle uyum sağlama sorunları yaşaması, ilerleyen dönemlerde topluma karşı kin duymasına neden olabilir. Bu durum, zamanla öfke kontrol bozukluğuna zemin hazırlayabilir.
  • Aile İçi Şiddet: Birçok psikolojik rahatsızlığın oluşmasına neden olabilen aile içi şiddet faktörü, öfke kontrol bozukluğuna da neden olabilmektedir. Bilhassa kişinin çocukluk dönemlerinde aile içi ve çevresinde maruz kaldığı şiddet vakaları, gelecekte oluşabilecek öfke kontrol bozukluğu rahatsızlığını tetikleyebilir.
  • Ekonomik Koşullar: Ekonomik nedenler, bazen kişileri bunalıma sürükleyebilecek kadar etkili olabilir. Örneğin; çocukluk dönemi süresince aşırı yoksul bir aile ortamında yetişen çocuğun ilerleyen dönemlerde öfke kontrol bozukluğuna maruz kalması kaçınılmaz olabilir.
  • Epilepsi: Önemli bir beyin rahatsızlığı olan epilepsi, öfke kontrol bozukluğunun da önemli nedenleri arasındadır.

Öfke Kontrol Bozukluğunun Olumsuz Sonuçları Nelerdir?

Yukarıda bahsettiğimiz üzere ciddi ve tehlikeli sonuçları olabilen öfke kontrol bozukluğu, bilhassa tedavi yoluna gidilmediği zaman daha kötü sonuçları beraberinde getirebilir. Öfke kontrol bozukluğunun olumsuz sonuçları arasında en önemlileri şunlardır;

  • Hasta sinir krizi geçirdiği zamanlarda hem kendisine, hem de çevresindeki insanlara zarar verebilir.
  • Hasta sinir krizi geçirdiği sırada intihara teşebbüs edebilir.
  • Öfke kontrol bozukluğuna maruz kalan bir hasta, birlikte yaşadığı aile bireylerine ciddi zararlar verebilir.
  • Hasta çevresinde bulunan her türlü eşyaya zarar verebilir, kırıp dağıtabilir.
  • Kriz geçiren hasta bulunduğu yeri yakmaya teşebbüs edebilir. Örneğin; araba içinde ise arabayı, evin içinde ise evi hiç düşünmeden yakabilir.
  • Öfke kontrol bozukluğu olan bir kişi çocuklarına ve eşine çok ciddi zararlar verebilir.

Önemli bir psikolojik rahatsızlık olan öfke kontrol bozukluğu, ilk zamanlardan itibaren hastanın fiziksel olarak da etkilenmesine yol açar. Bu rahatsızlığın vücutta meydana getirdiği olumsuz durumlardan bazıları şu şekildedir;

  • Kan basıncı ani ve hızlı bir şekilde yükselir.
  • Hastanın kalp atışları hızlanır.
  • Öfke kontrol bozukluğu olan bir kişi, nefes alma güçlüğü çeker ve bu duruma bağlı yeni rahatsızlıklar oluşabilir.
  • Sinir krizi geçiren hastada gerginlik ve stres gibi durumlar en üst seviyeye çıkar.
  • Kriz esnasında vücudun bir bölümü ya da tamamı titreyebilir.
  • Kriz sırasında hasta ne dediğinin farkında olmayabilir
  • Hastanın şuuru kapalı değildir, ancak bilinç bozuklukları meydana gelebilir.
  • Kriz esnasında ya da sonrasında davranış bozuklukları görülür ve hasta uzun süre sakinleşemez.

Öfke Kontrol Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Öfke kontrol bozukluğuna maruz kalan bir hasta için öncelikle psikoterapi teknikleri uygulanır. Doktor kontrolünde gerçekleştirilen psikoterapi uygulamasıyla beraber bir takım sakinleştirici ilaçlar da verilebilir. Genellikle kısa bir tedavi süreci olan öfke kontrol bozukluğu vakalarında, çok sık olmasa da kişinin hastanede gözetim altında tutulması gerekebilir. Doktor tarafından gerek görüldüğü durumlarda gerçekleşen hastane yatış süresi de genellikle kısa bir süreci kapsar ve hasta tam olarak iyileştiğinde taburcu edilir.

Öfke kontrol bozukluğunun kısa sürede tedavi edilebilmesi için, diğer psikolojik rahatsızlıkların birçoğundan farklı olarak, hastanın da bu konuda çaba harcaması gerekir. Bu konuyla ilgili olarak uzmanların ortak görüş noktası, psikolojik hastalıkların tedavi süreçlerinin uzamasında, hastanın hiçbir çaba göstermemesi ve tedaviye olumsuz yaklaşması yönündedir. Bunun yanı sıra; daha önce de belirttiğimiz gibi, beraberinde getirdiği birçok riskli ve olumsuz sonuçlardan dolayı öfke kontrol bozukluğunun kesinlikle tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, öfke kontrol bozukluğunun biran önce iyileştirilmesi için, ilk belirtiler görülür görülmez acilen psikiyatri doktoruna gidilmelidir. Hastanın hem kendisine, hem de çevresindekilere çok ciddi olumsuz etkileri olan bu rahatsızlığın başka bir çözüm yolu maalesef yoktur.

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir