Poğaçalar
Mis Gibi Kokan Kek Yapmanın Önemli Detayları
Kek, içindeki sağlıklı malzemeler ile özellikle hızlı yapılması gereken kahvaltıların, 5 çaylarının ve yolculukların vazgeçilmez tatları arasında yer alır. Pek çok farklı malzeme ile çeşitlendirilebilen kek yapmanın önemli detayları arasında kullanılacak malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekliliği sayılabilir. Kek malzemeleri içerisinde yer alan yumurta, süt ve yoğurdun buzdolabından çıkarılır çıkarılmaz kullanılmaması, kek karışımına koymadan en az yarım saat öncesinde dolaptan çıkarılması gerekmektedir.
Kek Yaparken Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Yumurta, şeker, süt, yağ, yoğurt, vanilya, kabartama tozu ve un kekin ana malzemelerini oluşturur. Kakao, Hindistan cevizi, haşhaş, ceviz, fındık, parça çikolata keke konulabilecek malzemeler arasında en sık kullanılanlarıdır. Ancak havuç, fıstık, peynir, kayısı, mandalina, portakal veya limon kabuğu, dereotu, kuru üzüm ve yer fıstığı ilaveli ve tadına doyum olmaz keklerde yapılabilir. Klasik usul kekler tatlıdır ve özellikle yeni pişmiş bir kekin kokusu bütün evi kaplar. Kullanılacak ilave malzemeler kekin bütününe katılabileceği gibi, bir parçasına da eklenebilir. Kek yapmanın önemli detayları arasında kek malzemelerinin mümkünse el gücü ile karıştırılması gelmektedir. Bu şekilde daha iyi kabaracak olan malzemeler harika bir puf kek ortaya çıkmasını sağlar. Kek malzemelerinin son aşamada ikiye ayrıldığı ve bir bölüme kakaonun eklendiği karılımı bir kepçe yardımıyla pişirme kabına alarak zebra kek yapmayı deneyebilirsiniz. Tarçın ile de mis kokusunu taçlandıran kekler çay ve kahve ile dayanılmaz olur. Klasik kekin tuzlu malzemelerle yapılan çeşitleri de olabilir. Bu keklerin en tercih edilenleri peynir ve dereotlu olan karışımlardır. Tatlı sevmeyenler için düşünülmüş bu çeşit kek yine beş çaylarının vazgeçilmezi arasında sayılır. Tek porsiyonluk kalıplara dökülen kek karışımları ile çocuklara sağlıklı bir kahvaltı öğünü sunulabilir. Süt ve yumurta sabah için ideal besinler olurken kolay yenmesi ve doyuruculuğu ile kek vazgeçilmez bir seçenektir.
Klasik Kek Tarifi
*3 yumurta*1 su bardağı şeker
*1 su bardağı süt
*1 su bardağı ay çiçek yağı
*1 paket vanilya
*1 paket kabartma tozu
*3 su bardağı un
Bu tarif klasik kek tarifidir. İçine eklenecek malzemelere kendiniz karar verebilirsiniz. Burada önemli olan detay 1 kaşık kakao ekleyecekseniz aynı oranda unu eksiltmeniz olmalıdır.
Kek pişirirken fırın ısısı da büyük önem taşır. Kek yapmanın önemli detayları arasında yer alan karışımın önceden ısıtılmış fırına konması önemli bir ayrıntıdır. En az 2 gün boyunca hava almayan kapaklı bir kapta tazeliğini koruyacak olan kek, bu süre içerisinde ilk günkü lezzetini korur. Önceden ısıtılmış 175 derece ısıdaki fırında yaklaşık 20 dakika hiç kapağı açılmadan pişirilmesi gereken kek, yaklaşık 40 dakika civarında hazır olacaktır. Kekin pişip pişmediğini anlamak için temiz bir bıçağı sürenin sonunda kekin tam ortasına sokarak test edebilirsiniz. Bu aşamada bıçak temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir. Eğer malzemeler bıçağa yapışıyorsa fırın ısısını biraz düşürerek en fazla 10 dakika daha sıcak fırında tutmanız önerilir.
Klasik kek tarifini olduğu gibi pişirerek enlemesine ortadan ikiye kesebilir ve arasını dilediğiniz meyvelerle donattıktan sonra beğendiğiniz bir puding karışımı ile kaplayarak pasta da yapabilirsiniz. Özellikle bu tarif doğum günü pastasını evde yapmak isteyenler için ideal çözümdür. Renkli şekerler, kürdana batırılmış şemsiyeler, mumlar ve yazılarla süslenebilecek olan kek hazır bir pasta kadar güzel olacaktır. Tabii sağlıklı olması da bir diğer özelliği olarak sayılabilir. Rejim yapanlar için unsuz kek tarifleri de günümüzde çok sık uygulanmaya başlamıştır.
0 yorum