Sağlık

Migren Nedir?

  | 

Migren Nedir?

Migren günümüzde birçok insanın şikâyetçi olduğu sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Tanım olarak bakıldığında ise migren, nöbetler halinde kendini belli eden bir baş ağrısı tipi olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalığın ortaya çıkışı çok eski dönemlere kadar dayanmaktadır. Migren kelimesinin kökeni Yunancadan gelmekte ve başın bir tarafındaki ağrı manasını taşımaktadır. Manasından da anlaşılacağı gibi migren başın bir bölümünü etki altına almaktadır. Ağrı başladıktan sonra yaklaşık iki ile yetmiş iki saat arasında sürmektedir. Migren ağrısı genel olarak orta ve yüksek şiddette görülmektedir. Başlangıç aşamasında tedavi edilmediği sürece ağrının şiddeti giderek artış göstermektedir. Şiddetli ağrı görüldüğü durumlarda ilgili kişinin günlük hayatı olumsuz yönde etkilenebilmektedir.

migren_tedavisi

Migren Kimlerde Görülür?

Yapılan araştırmalara göre migrenin görülme oranı erkeklere kıyasla kadınlarda daha fazla olmaktadır. Bunun nedeni olarak pek çok sebep söylenmektedir. Oransal olarak bakıldığında ise migren kadınlarda yüzde 18,6 oranında iken erkeklerde yüzde 6,5 oranında görülmektedir. Bu oran hekim tarafından tanı koyulmamış kişiler için ise değişiklik göstermektedir. Buna göre kadınlarda yüzde elli dokuz civarındayken erkeklerde yüzde yetmişlere kadar ulaşabilmektedir. Bunun yanı sıra çocuklar da migrene karşı risk altında bulunmaktadır. Anne veya babasından herhangi birinde migren bulunan çocuk için hastalığın görülme olasılığı yüzde kırk olarak hesaplanmaktadır.  Ancak hem anne hem de baba migren hastası ise çocukta yüzde yetmiş beş olasılıkla migren görülebilmektedir.

 Migrenin Belirtileri Nelerdir?

Migren hastalığının belirtileri çeşitlilik göstermektedir. Migrenin en bilindik belirtisi orta veya şiddetli derecede baş ağrılarıdır. Bunun yanı sıra hastalarda bulantı ve kusma da görülmektedir. Migren ağrısı görüldüğü esnada zonklayıcı nitelikte hissedilmektedir. Genel olarak başın belli bir tarafında meydana gelene migren ağrısı hareket ettikçe artış gösterebilmektedir. Migrene yakalanan kişide bunların yanı sıra ışığa ve sese karşı aşırı duyarlılık ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler tüm insanlarda ortak olarak meydana gelmektedir. Bunların haricinde bazı migren hastalarında farklı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Yani ağrı başlamadan önceki on dakika ve otuz dakika arasındaki sürede aura adı verilen süreç ortaya çıkabilmektedir. Migrende aura döneminde görsel değişiklikler, karıncalanma, uyuşma ve baş dönmesi gibi şikâyetler görülebilmektedir.

Migreni Tetikleyen Faktörler Hangileridir?

Migren hastası olan kişiler için ağrı oluşumunu tetikleyen birçok faktör bulunmaktadır. Migreni tetikleyen faktörlere karşı duyarlı olan ve dikkatli davranan kişiler hastalığın ortaya çıkaracağı olumsuz sonuçları en aza indirmeye başarmaktadırlar. Yiyecekler ve içecekler migren için büyük önem taşımaktadır. Buna göre kahve, çay, kafeinli içeceklerin tüketimini en aza indirmek gerekmektedir. Bunun yanı sıra soğan, çikolata, salamura balık veya et, çerez, kafeinli yiyecekler tüketmekten kaçınmak migrene karşı faydalı olmaktadır. Duyusal ve duygusal uyarıcılar, kullanılan ilaçlar, katkı maddeleri, hava değişimleri gibi faktörler de migreni tetikleyici rol oynamaktadır.

Yorum Yapabilirsin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir