Hastalıklar

Mide Yanmasından Korunmanın Yolları

  | 

Özellikle mide hassasiyeti yaşayanlar ağır yağlı yemekler ve bol baharat kullanımı neticesinde mide yanma şikayeti ile karşılaşırlar. Bu sıkıntından kurtulmanın en önemli yolu kişinin kendisini iyi tanımasından geçer. Midesine yaramayan şeyleri bilen ve bu ürünleri az yiyen veya hiç yemeyen kişiler mide yanması şikâyetlerini minimuma indirebilirler. Ancak gıda alerjisi, bakteriyel enfeksiyonlar, mide ülseri, reflü veya stres mide rahatsızlıklarını tetikleyen sebepler arasında yer alır. Mide yanmasına ne iyi gelir diye düşünenlerin sıkılıkla yaşadıkları bu problem için öncelikle doktora görünmeleri gerekmektedir.

Mide Yanmasını Önlemek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Mide yanmasının temel nedeni vücudun mide asidini fazla üretmesidir. Belirtilerin hafifletilmesi için öncelikle mide asidinin kontrol altına alınması gerekmektedir. Doktor tavsiyesi ile kullanılabilecek antiasit ilaçlar salgının dengeye oturmasını sağlayarak sıkıntıların azalmasına neden olabilir. Bu tür çiğneme tabletleri çok bilinir ve eczanelerden reçetesiz olarak da temin edilebilir. Kekik ve zencefil çayının mide rahatsızlıklarında etkin tedavi olduğu bilinmektedir. Her iki bitkide sindirime yardımcı olarak mideyi rahatlatır. Çay güzelce demlendikten sonra ılıtılarak ve bal ile tatlandırılarak tüketilebilir. Bal mide asidinin düzene girmesi için kullanılan bir şifalı tattır. Her gün 1 çay kaşığı ve tarçın midenin rahatlamasını sağlar. Yavaş yürüyüş gaz sıkışmasının önüne geçebilir. Dairesel hareketlerle mideye masaj yapılması ve midenin sıcak tutulması iyi gelecektir. Stresi kontrol altına alacak yöntemler tedavi üzerinde etkili rol oynar. Spor, hobiler ve doğru nefes taktikleri mide yanmasına ne iyi gelir sorusuna verilecek en iyi cevaptır.
Mide Yanmasından Kurtulmak için Neler Yapılabilir?
Muz, mide rahatsızlıklarına iyi gelen bir sebzedir. Yemekten sonra uzanmak yerine sırtınız dik olarak bacaklarınızı uzatmak daha faydalı olacaktır. Yatmadan en az 3 saat öncesinde artık mideye bir şey girmemelidir. Yatarken başın yastıklarla desteklenmesi de alınabilecek önlemler arasında yer alır. Fazla çay, kahve, gazlı içecek, yağlı yemek ve fast food gıdalar mide yanmasının oluşumunu artıracak besinler arasında sayılabilir. Sigara tüketimi, düzensiz uyku ve aşırı alkol mide rahatsızlıkları olanların kesinlikle dikkat etmeleri gereken konular arasında yer alır.
Mide yanması oldukça sık görülen ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli bir sorundur. Beslenme düzeninde yapılacak basit değişiklikler sıkıntının azaltılmasında etkili rol oynar. Öğünlerin hafif tutulması mideyi yormayacağı için sıkıntıların yaşanmasını engelleyebilir. Haşlanmış sebzeler, gaz yaptığı bilinen sebzeler mide için tercih edilmez. Lifli meyveler çabuk sindirildiği için önemlidir. Ancak mide asidini artıran turunçgillerden uzak durmak gerekir. Tam tahıllı besinler genel sağlık üzerinde de önemli etkiler sunarken mideyi de rahatlatırlar. Süt ve süt ürünlerinin yağsız veya az yağlı olanlarını tüketmek faydalı olacaktır. Tavuk ürünlerinin özellikle derisiz olması tavsiye edilir. Fazla kilolardan kurtulmak sağlıklı bir yaşamın ilk maddesidir ve mide rahatsızlıkları için de son derece önemlidir.
Mide yanmasına ne iyi gelir evde bu sorunun çözümü için neler yapabilirim diye düşünenler melek otu, kimyon, kırlangıç otu, alman papatyası, melisa, meyan kökü ve naneyi yemeklerinde tüketebilir. Bu bitkiler ile yapılacak çaylar ılık içilirse midenin rahatlamasını sağlayacaktır. Sakız çiğnemek tükürük salgısını artırarak mide asitlerini azaltma etkisi gösterir. Ancak midemi tedavi edeceğim diye şekerli sakız tüketilmesi ile dişler zarara uğratılmamalıdır. Yemekleri yavaş, küçük lokmalar halinde ve çok çiğneyerek yeme alışkanlığı adet haline getirilmelidir. Belinizi sıkan kıyafetler giymekten kaçının. Bu kıyafetler karnınızı sıkıştırdığı için mide asitlerinin yukarı kaçmasına neden olur. Midemiz her yandığında doktora gidemeyeceğimiz için evde kendi perhiz programımızı uygulamalı ve kendimizi zararlı gıdalara karşı korumalıyız.

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir