Aperatifler
Menemen Nasıl Yapılır?
Tüm Püf Noktalarıyla Geleneksel Yemeğimiz Menemen
Menemen bilindiği gibi ana maddesi yumurta ve domates olan bir yemektir. Menemenin yemek listelerimize girmesi Osmanlı döneminin son zamanlarına, domatesin Türk topraklarına girmesiyle başlar. Domatesin 1890’ li yıllarda Amerika’da keşfedildikten sonra gemilerle Avrupa’ya getirilmesi ile serüveni geniş kitlelere ulaşır. Anadolu da ilk 1900 yıllında Adana da yetiştirildiği bilgisine ulaştığımız domates “Menemen’e” yoldaşlık etmek için bir sürenin daha geçmesini bekleyecektir.
Menemen geleneksel Türk yemeklerinin başında gelmesine rağmen 1920’lerde Menemende yaşayan Giritli Türkler tarafından bulunmuştur. Menemenin meşhur yemeği olan etli domates yemeği tutumlu Giritliler tarafından etin yerine yumurta patatesin yerine soğan eklenerek ilk kez yapılmıştır. Yapılması hem kolay hem de ekonomik olan Menemen’e biber sonradan girmiştir. Günümüzde mantarlısından patlıcanlısına kadar birçok şekliyle yapılmaktadır. Fakat daha çeşitli malzemelerin girmesi menemeni geleneksel halinden uzaklaştırmaktadır. Klasik menemenin ana malzemeleri yumurta, soğan, biber ve domatestir. Bazı yörelerde soğan koymadan yapılan menemen en çok revaç görmüş şeklidir.
Bu kadar tarihçeden sonra Menemen nasıl olur? Ona bakalım.
Menemen’in Yapılışı:
Malzemeler:
3 kaşık sıvı yağ
1 iri boy soğan
3 acı sivri biber
4 orta boy domates
3 yumurta
Yarım çay kaşığı tuz
İsteğe göre pul biber
Yapılışı:
Malzemeyi alacak büyüklükte bir tencereye sıvı yağ konur. İnce küpler halinde doğranmış soğanlar ısıtılmış yağa eklenerek kavurmaya başlanır. Soğanlar yumuşamaya başladığında üzerine, çekirdekleri çıkarılmış ve küçük küçük doğranmış biberler eklenir. Soğan ve biber, soğanlar pembeleşmeye yüz tutana kadar yüksek ateşte kavrulur. Bir kenarda kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domatesler pembeleşen soğan biber karışımının üzerine eklenir. Domatesin eriyip suyu çıkmaya başladığında altı orta ateşe alınıp üzerine yumurta eklenir. Yumurta beğeniye göre iki şekilde eklenir. Klasik olanı yumurtaların bir kenarda çırpılarak eklenmiş olanıdır. Fakat damak lezzetine göre yumurtalar kırılmadan, beyazları pişip sarılarına bandırmak suretiyle yenilebilinir. Çırpılmış yumurtayı üzerine döktükten sonra hafif bir şekilde çok dağıtmadan yumurtayı karıştırıp üzerine tuzunu döküyoruz. Tencerenin kapağını bir süreliğine kapatmamız üzerinin de ısı görmesini ve karıştırmadan yumurtanın pişmesini sağlayacaktır. Acı pul biber piştikten sonra üzerine dökülür. Menemen soğutulmadan yenmesi gereken yiyeceklerdendir.
İyi bir Menemen de püf noktalar:
- Menemen’in yağı normal tariflerden biraz daha çok olmalıdır. Kuru menemen lezzetli olmaz.
- Domatesler olgun ve sulu olanlardan seçilmelidir. Ekmek banarak yenilen menemenin az sulu olması lezzetini yükseltir. Acı biber yoksa üzerine kırmızı pul biber takviyesi yapabilirsiniz.
- Acı biberden yapılmış menemen yiyenlerin iştahını kabartır.
- Menemen ya köy ekmeği ile ya da taze fırın ekmeği ile banarak yenmelidir.
- Domates eklenene kadar yüksek ateşte domates eklenmesinden sonra orta ateşte pişirilmelidir. Domatesin suyunu bırakması sağlanıp, çekmesine imkan verilmemesi gerekir.
- Köy yumurtası lezzetini artırır
- Yumurta ve domates oranları iyi ayarlanmalıdır. Bol sulu olanı veya kaskatı yumurta karışımı halini almış olanı makbul değildir.
- Menemen genişçe kalaylı bakır tencere veya tavada iyi pişer. Bakırın ısıyı iyi iletmesi pişirme hızında ve lezzetinde etkendir
0 yorum