Sağlık

Lustral Nedir, Nasıl Kullanılır, Yan Etkileri Nelerdir?

  | 

Lustral veya sertralin, tek yüzü çentikli olan beyaz tabletlerdir. Her bir tablet 50 miligram sertraline eşdeğer olan sertralin HC1 içermektedir. 28 ve 56 tabletlik blisterler halinde kullanıma sunulan Lustral, depresyon (ruhsal çöküntü) ya da takıntılı davranışlara karşı oldukça etkili olan ilaçlar grubunda yer alır.

Lustral (Sertralin) Nedir, Nasıl Kullanılır, Lustral Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir, Yan Etkileri Nelerdir? Gebelikte Lustral Kullanımı

Lustral; obsesif kompulsif bozukluk, depresyon, travma ardından ortaya çıkan stres hastalıkları ve anksiyete bozukluklarının tedavisinde kullanılan tablettir. Obsesif kompulsif bozukluğun tedavisi amacıyla çocukların 6 yaştan itibaren kullanabileceği güvenli ilaçlar arasındadır. Doktor tarafından bahsettiğimiz durumlar dışında farklı bir tıbbi durum için de Lustral tablet verilebilir.

Lustral Tablet Nasıl Kullanılır?

Kapsül veya tabletler; genel olarak günde 1 kez, yemekle birlikte ya da yemek sonrasında tek doz halinde alınır. Uzmanlar tarafından bütün olarak ve bir bardak suyla birlikte alınması önerilmektedir. Maksimum fayda görmek için Lustral’in düzenli olarak alınması gerekir. Şayet doktorunuz aksini söylemez ise, her gün aynı saatte kullanmaya özen gösterin. Tabletin olumlu etkileri yaklaşık 3-4 hafta sonra görülebilir. İlacın dozu ise; hastanın cinsiyetine, yaşına, durumuna ve bir takım etkileşen ilaçların kullanımına göre değişkenlik gösterir.

Lustral tablet tedavisi sırasında alkol tüketiminden uzak durun, ayrıca tedavinin ilk birkaç gününde araç kullanmayın. Çünkü ilk hafta araç ve makine kullanma becerisini etkileyebilen bir ilaçtır, fakat bu süreyi atlattıktan sonra kendinizi iyi hissediyorsanız araç kullanmaya başlayabilirsiniz. Doktor tarafından ilacı kesmeniz söylenmediği sürece, düzenli olarak kullanmaya devam edin. Lustral tedavisi, genellikle hasta iyi hissettikten sonra yaklaşık 6 ay kadar daha devam etmektedir.

Lustral Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Lustral kullanmadan önce, antidepresan veya diğer ilaçlara karşı alerjiniz olup olmadığını doktorunuza mutlaka söyleyin. Barsak kanaması, epilepsi, mani, glokom ya da hamilelik riski gibi durumlar mevcutsa, doktorunuza bunları da bildirin. Lustral kullanırken dişinizi çektirecek veya ameliyat olacaksanız, doktorunuza ilaç aldığınızı hatırlatın. Bu gibi durumlarda ilaç kullanımı 2 gün önceden kesilir ve ameliyattan sonraki gün yeniden kullanmaya başlanır, fakat bu süre doktorunuz tarafından belirlenmelidir.

Şayet Lustral tablet almayı unutarak bir doz eksik aldıysanız, aklınıza geldiği an kesinlikle ilacı kullanın. Ancak sonraki dozu almaya yakın bir zamanda iseniz, dozu atlamanız ve normal kullanıma devam etmeniz gerekir. Lustral kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri, tedavinin yakalanması amacıyla çift tablet birden alınmaması gerektiğidir. İlacı oda sıcaklığında muhafaza edin, güneş ışığından ve nemden koruyun. Ayrıca banyoda saklamayın ve çocuklardan kesinlikle uzak tutun.

Gebelikte ve Emzirme Döneminde Lustral Kullanımı

Gebelikte Lustral kullanımı, üzerinde yeterli sayıda bilimsel araştırmanın yapılmadığı bir konudur, ancak kullanılmaması gerektiğine ilişkin net bilgiler de mevcut değildir. Bundan dolayı, birçok doktor tarafından önce analiz yapılır ve şayet depresyon tedavisi için uygun görülürse Lustral kullanımına gidilir. Hamilelik süresince var olan depresyonun tedavi edilmemesi, bebek açısından riskli bir durumdur. Bu nedenle, gebelik sırasında uygulanması gereken tedavi yöntemleri hakkında doktorunuzdan bilgi almanız gerekir. Şayet ilaç kullandığınız sırada gebe kalmışsanız, bu durumu da doktorunuza mutlaka bildirin.

Lustral veya sertralin, anne sütüne geçebilen bir ilaç türüdür, bundan dolayı emzirme döneminde kullanmadan evvel doktorunuza danışın. Anne sütüne geçen sertralin, dozuna bağlı olarak bebeğinizde huzursuzluk, uyku bozukluğu ve iştahsızlık gibi durumlara yol açabilir. İlacı 12 yaş altı çocuklarda kullanıyorsanız, hastanın davranışlarını ve bedensel gelişimini kontrol etmeniz gerekir.

Lustral’in Yan Etkileri ve Riskleri Nelerdir?

WHO (Dünya Sağlık Örgütü), yaklaşık 121 insanın depresyona maruz kaldığını belirtmektedir. Doğru veya hiç tedavi edilmeyen depresyon (ruhsal bozukluklar); anksiyete, kalp hastalıkları, alkol ve uyuşturucu bağımlılığının yanı sıra, fiziksel ve sosyal sorunlara sebep olabilir. Depresyon tedavisinde sıklıkla kullanılan ilaçlar, hidroklorür içeren bileşenlerin bulunduğu ilaçlardır. İlgili ilaçlardan biri de Lustral’dir ve olası yan etkileri hakkında doktorla fikir alışverişinde bulunulmalıdır. Yapılan araştırmalar neticesinde Lustral tablet kullanan hastaların yaklaşık %25’inde baş ağrısı ve mide bulantısı, %19’unda ishal, %10’unda halsizlik, baş dönmesi ve ağız kuruması, %10’unda ise alkol ve uyuşturucu kullanımı gibi yan etkiler saptanmıştır. Lustral, yukarıda saydığımız ortak görülen yan etkiler haricinde kişiye rahatsızlık veren farklı yan etkilerin oluşmasına da yol açabilir. Örneğin; deri dökülmesi, iştah kaybı, asabiyet, kusma, hazmetme zorluğu, cinsel ilginin azalması, titreme, karıncalanma ve aşırı terleme gibi değişik yan etkiler olabilir.

Lustral Tablet Etkileşimleri ve Riskler

Lustral tablet ile birlikte kullanıldığında rahatsız edici yan etkilerin oluşmasına yol açan bazı ilaçlar mevcuttur. Örneğin; kan pıhtılaşması için alınan ilaçlarla birlikte kullanıldığında bahsedilen yan etkilerin görülme ihtimali artar. Aynı zamanda Lityum ve Pimozid gibi ruh sağlığı ilaçlarıyla birlikte kullanıldığında, böbreklerin hasar görme ihtimali çok yüksektir. Bunların yanı sıra, Lustral kullanımının kalp damar sorunlarına, düzensiz kalp atışına ve kalp krizine sebep olabileceği de belirtilmektedir. Genel olarak depresyona karşı kullanılan Lustral’in konuşma güçlüğü, dikkat eksikliği, tik ve istemsiz göz hareketleri gibi farklı riskleri de mevcuttur. Lustral kullanımı, çok ender de olsa böbrek, karaciğer ve midenin hasar görmesine de sebep olabilir.

Yorum Yapabilirsin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir