Şifalı Bitkiler
Leblebi Kaç Kaloridir, Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Anavatan’ı Orta Doğu olduğu düşünülen ve yaklaşık 7 bin yıllık bir geçmişi olan leblebi, nohuttan yapılan ve özellikle Asya’da sıklıkla tüketilen bir yemiştir. Nohut kökenli olan leblebi, içerdiği mineral ve vitaminler ile sağlık bakımından oldukça faydalıdır. C, A ve E vitaminleri, demir, kalsiyum, potasyum, sodyum ve bakır içerir. Bunların yanı sıra, diyet lifleri de içerir ki bu, özellikle sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Leblebinin tek olumsuz tarafı, nohutlar kavrulduğu sırada bazı faydalı özelliklerini yitirmesidir.
Leblebi Kaç Kaloridir, Leblebinin Faydaları Nelerdir, Beyaz Leblebinin Faydaları Nelerdir, Leblebinin Zararları Nelerdir?
Leblebi kalori bakımından çok zengin olmasa da, çok zayıf da değildir. 1 porsiyon sarı leblebi, yaklaşık 295 kalori içermektedir (100 gram = 268 kalori). Leblebinin besin değerleri şu şekildedir (100 gram leblebi göz önünde bulundurulmuştur):
- 38 gram karbonhidrat
- 20 gram protein
- 40 gram yağ
- 25 miligram sodyum
- 810 miligram potasyum
- 124 miligram kalsiyum
- 30 IU A vitamini, 4 miligram C vitamini, 7 miligram demir
Leblebinin Faydaları Nelerdir?
Leblebi; kalp, böbrek, cilt ve saç sağlığı bakımından oldukça etkilidir. Yüksek miktarda içerdiği besin değerleri ile sinir sistemi üzerinde de faydaları mevcuttur. Leblebinin sağlığa faydaları genel olarak şöyledir;
Kolesterol: Günde 2 fincan leblebi tüketmek, kolesterol düzeyini dengede tutmaya katkı sağlayabilir. Bu sayede felç, kalp krizi ve inme gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini minimuma indirir.
Cilt ve Saç Sağlığı: Leblebinin üretildiği nohut, lapa halinde ya da suyu çıkartılarak cilde uygulanabilmektedir. Kavrulan leblebi bazı özelliklerini kaybettiği için, nohut uygulaması daha iyi sonuç verir. Bu karşın leblebinin içerdiği etkili maddeler de ciltteki hücreleri besler, yara izlerinin ve kırışıklıkların giderilmesine katkı sağlar. Bunların yanı sıra, saç sağlığı için de faydalıdır. Özellikle saç köklerini besler ve saç dökülmelerinin önüne geçebilir. Ayrıca kepek oluşumuna yol açan unsurların önlenmesine de yardımcı olur.
Kalp Sağlığı: Kötü kolesterol seviyesini düzenleyen leblebinin kalp sağlığına faydalı olduğu, yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, leblebinin içerdiği liflerin ve omega-3 yağ asitlerinin de kalp sağlığına olumlu etkileri vardır.
Leblebi Tok Tutar: Bilhassa fazla kilolardan kurtulmak için rejim yapan bireylere leblebi tüketmeleri önerilmektedir. Kişiyi uzun süre tok tutar ve bu özelliği sayesinde kilo vermeye yardımcı olur.
Uyku Düzeni: Leblebi; triptofan, serotonin ve amino asit bakımından zengin olması nedeniyle uyku sorunu yaşayanlar için önemli bir besindir. Güzel bir uyku çekmek için, geceleri yatmadan önce bir avuç leblebi tüketebilirsiniz.
Sinir Sistemi Sağlığı: Leblebinin içerdiği bazı bileşen ve maddeler, sinir sistemi için oldukça önemlidir. Bilhassa depresyon ve stres gibi sorunların önlenmesine katkı sağlar. Bunun yanı sıra, bellek ve hafıza bakımından da olumlu etkileri mevcuttur.
Bağışıklık Sistemi: Leblebi, bağışıklık sistemi için önemli olan demir bileşeni içermektedir. Bu sayede bağışıklık sistemi üzerinde önemli katkıları vardır ve hastalıklara karşı koruma sağlar.
Kadın Hastalıkları: Leblebinin içerdiği mineral ve vitaminler, özellikle meme kanserine karşı koruma sağlar. Kadın hastalıkları için etkili bir koruma sağlayan leblebi, menopoz dönemlerinde de kişiyi rahatlatan bir özelliğe sahiptir.
Diyabet: Kan şekeri düzeyini kısmen de olsa dengede tutan leblebi, içerdiği yüksek miktarda lifler sayesinde besinlerin kolayca parçalanmasını sağlar ve sindirimi kolaylaştırır. Leblebi, ayrıca insülin için de önerilen bir besin kaynağıdır.
Leblebi Kan Hücrelerini Korur: Leblebide bulunan fosfat, bilhassa kan hücreleri açısından oldukça önemlidir. Kan hücrelerini ve hemoglobini arttırır, ayrıca fazla suların böbrekten atılmasına yardımcı olur.
Leblebi Kansere Karşı Etkilidir: Leblebinin kanseri iyileştirdiğini söyleyemeyiz, ancak içerdiği zengin miktarda lif ve yağ asitleri sayesinde kolon kanserine yakalanma ihtimalini azaltır. Bahsettiğimiz yağ asitleri ve lifler, kolon tarafından emilerek enerjiye dönüştürülür. Böylece kolon hücreleri daha sağlıklı kalır ve kansere yakalanma riski azalır. Bunun yanı sıra, liflerin sindirim sistemi üzerine de önemli katkıları mevcuttur ve bağırsakların düzenli işlev görmesini sağlar.
Böbrek Taşları: Böbrek taşlarının oluşmasını önlemek adına daha çok nohut tüketilebilir, ancak leblebinin de bunu sağladığını gösteren açıklamalar mevcuttur. Düzenli olarak tüketilen leblebi, böbrek taşı oluşumunu önleyebilir.
Leblebi Güç Verir: Az önce leblebinin yüksek miktarda demir içerdiğinden bahsetmiştik. Demirin, bilhassa gebelik dönemindeki anne adayları için büyük bir önemi vardır. Buna karşın hamilelik döneminde daha çok fayda görmek adına, leblebi yerine nohut tüketimi önerilmektedir. Bunun nedeni ise, kavrulan leblebinin bazı özelliklerini kaybetmesidir. Leblebi, içerdiği kalsiyum ve manganez sayesinde de vücuda enerji takviyesi yapar. Özellikle kalsiyumun kemik sağlığı açısından da büyük bir önemi vardır. Bu nedenle kemik yapısının sağlıklı olması için gereken kalsiyum ihtiyacını karşılar. İçerdiği folik asit, anne sütü için de oldukça faydalıdır. Folik asit, ayrıca sinir sistemi sağlığını da korur ve omurilik tedavisinde kullanılır.
Sarılık: Nohut, özellikle sarılık hastalığı ile mücadelede etkili olan bir gıdadır. Leblebi de nohuttan yapıldığı için, sarılığa karşı tüketilmesi önerilir. Bu doğrultuda; düzenli olarak tüketilen leblebi, sarılık sorunlarını azaltır ya da bu hastalığa yol açan unsurların önlenmesine katkı sağlar.
Beyaz Leblebinin Faydaları Nelerdir?
Sarı leblebide olduğu gibi, beyaz leblebi de nohuttan yapılmaktadır ve sağlık bakımından hemen hemen aynı faydaları vardır. Özellikle diyetlerde kullanılan beyaz leblebi, kilo vermek isteyen kişiler tarafından tüketilebilir. Beyaz leblebinin faydaları arasında şunlar da vardır;
- Yemek yeme isteğini azaltan beyaz leblebi, kilo vermeye katkı sağlar. Bunun yanı sıra, az miktarda yağ içerdiği için kilo aldırmaz.
- Beyaz leblebinin içerdiği asitler, midedeki asit seviyesinin dengede tutulmasını sağlar ve bu sayede mide sağlığını korur.
- Kesin bir bilgi olmasa da, sağlık uzmanlarının bir kısmı beyaz leblebinin anne sütünü arttırdığını savunmaktadır.
Leblebinin Zararları Nelerdir?
Leblebi, genel olarak herhangi bir sağlık sorunu teşkil etmemektedir, ancak bazı bireylerde yan etkiler oluşturabilir. Nadiren de olsa, leblebinin yan etkileri şunlardır;
- Bilhassa bünyesi hassas olan bireylerde kramp ve aşırı gaz oluşumuna yol açabilir.
- Yüksek miktarda lif içeren leblebi, bağırsaklarda şişkinlik ve gaz oluşumuna sebep olabilir.
- Aşırı miktarda tüketilmesi halinde, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunlara yol açabilir.
- Sağlıklı bireyler tarafından tüketilmesinde hiçbir sakınca olmayan leblebi, buna karşın sindirim sisteminde sorun olan kişiler tarafından tüketilmemelidir.
0 yorum