Şifalı Bitkiler
Kırkkilit Otu Nedir, Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Kimi hastalıkların tedavisinde sıklıkla kullanılan kırkkilit otu, bazı toplumlarda atkuyruğu bitkisi olarak da bilinir. Bitkinin faydası olduğu bilinen hastalıklardan bazıları; kanama, bronşit, osteoporoz ve enfeksiyondur. Bunların yanı sıra tırnak zayıflıklarına ve çıban gibi rahatsızlıklara karşı da iyi geldiği bilinmektedir. Kırkkilit otu; kalsiyum, magnezyum, demir, yağ asitleri, saponin ve alkoloid içerir. Çiçek vermeyen bu bitkinin yapraklarını taze veya kurutulmuş olarak kullanabilirsiniz.
Kırkkilit Otu Nedir, Kırkkilit Otu Nasıl Kullanılır, Kırkkilit Otunun Faydaları Nelerdir, Kırkkilit Otunun Zararları Nelerdir?
Özellikle böbrekler için oldukça faydalı olan kırkkilit otunun kullanım şekli, faydaları ve olası yan etkileri aşağıda verilmiştir.
Kırkkilit Otu Nasıl Kullanılır?
AFT’ ye (Ağız içi yaralar) karşı kullanımı: 2 tatlı kaşığı ezilmiş ve kurutulmuş kırkkilit otunu 1 bardak suya (su bardağı) atın ve 2 dakika kaynattıktan sonra tüketin.
Kalp ritim bozukluklarına karşı kullanımı: 2 tatlı kaşığı ezilmiş ve kurutulmuş kırkkilit otunu 1 bardak suya (su bardağı) atın ve 3 dakika kaynattıktan sonra tüketin.
Böbrek taşına karşı kullanımı: 2 tatlı kaşığı ezilmiş ve kurutulmuş kırkkilit otunu 1 bardak suya (su bardağı) atın ve 3 dakika kaynattıktan sonra tüketin. Bitkinin tüm kullanım şekillerinde limon veya balla tatlandırma yapabilirsiniz. Yukarıdaki tarifler de dâhil olmak üzere, bu 3 kullanım için günde en fazla 3 bardak, aç karnına tüketilmesi tavsiye edilir.
Banyolarda kullanımı: Yaklaşık 4 litrelik su içerisine, 5 litrelik bir kovayı dolduracak miktarda taze kırkkilit otu ve 100 gram da kuru kırkkilit otu koyun. Banyodan önce bu karışımı kaynatın ve süzün. Daha sonra içi su dolu küvete ekleyin. Banyo suyunun böbrek hizanıza kadar gelmesi yeterlidir. Küvet içerisinde 20 dakika kadar bekleyin ve ardından üstünüze bir bornoz alarak yatağa girin. Yaklaşık 1 saat, terleyene kadar yatakta bekleyin. Bu sürenin sonunda kurulanarak giyinin. Aynı suyu 2 kere daha kullanabilirsiniz.
Kırkkilit Otunun Faydaları Nelerdir?
- Kırkkilit otu, idrar yolu rahatsızlıklarına karşı iyi gelir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonu (sistit) hastalığının iyileştirilmesine yardımcı olur.
- Kemikleri onarır ve kemik hastalıklarına iyi gelir (romatizma vb.)
- Bazı mide rahatsızlıklarına karşı etkilidir (ülser vb.)
- İdrar söktürücü özelliği vardır.
- Artrit hastalığına karşı olumlu bir etkisi vardır, ayrıca gut hastalığının iyileştirilmesi amacıyla kullanılabilir.
- Özellikle Roma döneminde tüberküloz hastalığının tedavisi amacıyla yaygın olarak kullanılan bir bitkidir.
- Yine eski dönemlerde Uzak Doğulu doktorların grip, yüksek ateş, dizanteri, vücuttaki şişlikler ve basur gibi rahatsızlıkların tedavisinde kırkkilit otunu kullandıkları bilinmektedir.
- Kansızlığa (anemi) ve kemik erimesine (osteoporoz) karşı faydalı bir bitkidir.
- Vücuttaki yorgunluğu ve halsizliği alır, enerji takviyesi yapar.
- Akciğer ve amfizem rahatsızlıklarının tedavisine katkı sağladığı bilinmektedir.
- Kanamalara iyi gelir, yaraların tedavi edilmesine katkı sağlar.
- Ağız içi yaraları, boğaz hastalıkları ve diş eti kanamalarına karşı, kırkkilit otuyla hazırlanan çayı gargara şeklinde kullanabilirsiniz.
- Kadınların menopoz dönemlerinde olumlu etkileri vardır. Bunun yanı sıra, sancılı ve ağrılı regl dönemlerinde acıyı hafifletir. Kadınların bu dönemlerde kırkkilit otu çayı tüketmeleri iyi gelecektir.
- Kırkkilit otu; tırnak, cilt ve saç bakımında kullanılabilir. Özellikle saç dökülmelerine karşı iyi gelir ve tırnak kırılmalarını önler.
- Geceleri altını ıslatan hastalara iyi gelir, prostat iltihabını önleyici bir özelliği vardır.
- Kırkkilit otu, burun kanamalarını kesen bir etkiye sahiptir.
Kırkkilit Otunun Zararları Nelerdir?
- Kırkkilit otu, sigarayı bırakmak amacıyla herhangi bir ürün (nikotinli sakız, bant vb.) kullanan bireylere önerilmez.
- Ağır böbrek hastası olan bireylere kırkkilit otu önerilmez.
- Hamile veya emziren kadınların tüketmemesi gereken bir bitkidir.
- Bilhassa kan sulandırıcı ilaç alan kişilere kırkkilit otu tavsiye edilmez.
- Kırkkilit otu, vücuttaki potasyum değeri düşük olan bireylere önerilmez.
- Aşırı miktarda kullanımı bazı sorunlara yol açabilir. Özellikle vücutta kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerin ortaya çıkma ihtimali yüksektir.
- Uyuşturucu madde ya da alkol bağımlısı olan kişiler, bu bitkiyi kullanmamalıdır.
- Bilinçsiz ve fazla miktarda tüketilmesi halinde vitamin eksikliği (B1) sorununa neden olabilir.
Yukarıdaki durumlardan herhangi biri veya birkaçı görülürse, kırkkilit otu tüketimi durdurulmalı ve konuyla ilgili uzman bir doktora danışılmalıdır. Bu bitkinin bebeklerde de kullanılmaması gerekir.
0 yorum