Sağlık

Kefir İçmenin Faydaları

  | 

Kefir İçmenin Faydaları

Kefir; bol miktarda protein içeren gıdalardan biridir. Kefirin faydaları son yıllarda ortaya çıkmış ve tüm dünyada kullanımı artmıştır. Kafkaslardan bütün dünyaya yayılan ve tadı hafif ekşimsi olan kefirin, hastalıklara birçok faydası bulunur. Çok fazla vitamin ve mineral barındıran bu içeceğin, özellikle çocuklara içirilmesi oldukça önemlidir. Çocukların kalsiyum ihtiyacını karşılayan ve kemik gelişimini hızlandıran ve bağışıklık sistemini güçlendiren bu içeceği evde kendinizde çoğaltabilirsiniz. Kefirin içeriğinde; B12,B1, Biotin ve K vitamini bulunmaktadır. Bu nedenle kas ve kemik hastalıklarında, kalp hastalıklarında, cilt ve göz hastalıklarında kefir içilmesi önerilmektedir. Görüntü olarak süte benzeyen, fakat sütten çok daha fazla probiyotik içeren kefirin, ishale yol açabilmesi sebebi ile küçük bebeklere kullanılması önerilmez.

Kefir Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kefiri, her gün düzenli olarak kullananların kısa süre içindebağışıklık sistemi düzene girmektedir. İçeriğinde bulunan bazı maddeler, vücutta oluşan alerjik hastalıkların ve mantarın yok edilmesinde etkilidir. Kolesterolü düzenleyen ve mantar hastalıklarını, sivilce oluşumunu önleyen ayrıca cildi pürüzsüz yapan kefir, bol miktarda A vitamini içermektedir. Özellikle akneli ve sivilceli cildi olan genç kızlara, düzenli olarak kefir içmesi tavsiye edilir. Ayrıca göz sağlığı için kefir içilmesi  çok faydalı olacaktır.

Kefirin Bağırsak Sistemindeki Etkileri

Kefir mide şişkinliği, kabızlık, hazımsızlık ve mide ülseri yaşayanlar için faydalı bir besindir. Kefirin içeriğinde bulunan laktobasil, besinlerin normalden çok daha hızlı sindirilmesini sağlar. Ülsere yol açan bazı bakterilerin mideden temizlenmesinde atılmasını sağlar.Ayrıca vücutta biriken tuzun atılmasını sağlayarak, ödemi engeller. Mideye aniden giren krampların engellenmesinde, oldukça faydalı bir besindir. Kefiri, faydasını bildiği için tüketenlerin, günde bir bardak kadar içmesi önerilmektedir. Bir hastalık sebebi ile kefir içiliyorsa, yetişkin bir insan yaklaşık bir litre kadar kefir içebilir.

Kefirin Zayıflamada Etkileri

Vücuda birçok faydası bulunan kefiri, diyet yapanlarda sık kullanır. Vücudun ihtiyacı olan birçok vitamini ve enerjiyi içinde bulunduran kefir, bağırsakları çalıştırdığı için kısa süre içinde kilo vermeyi de sağlar. Diyet amacı ile kefir kullananlar, genellikle günde bir litre kadar kefir içmektedir. Sabah kahvaltısından itibaren başlayıp, düzenli aralıklar ile günde bir litreye tamamlamak gerekir.

Kefirin Kanser Hastalıklarındaki Etkisi

Hepatit A ve Hepatit B hastalıkları üzerinde de kefirin olumlu etkileri bilinmektedir. İçinde bulunan fosfor, hücrelerin bakımını ve onarımını yapar. İçeriğinde bulunan selenyum ise bazı kalp hastalıkları ve kanser tedavisinde, tedaviye ek olarak kullanılır. Bu nedenle kanser hastalıkları dâhil, her türlü hastalığın tedavisinde,kefir kullanılması önerilmektedir. Kefiri remiz ortamda mayalamak oldukça önemlidir. Hazır satılan kefirin nasıl bir ortamda mayalandığını bilmek gerekir. Hijyenik olmayan ortamda mayalanan kefirinin içine bazı mikropların karışması kaçınılmazdır. Kefiri evde kendisi mayalayanların, kefire metal değdirmesi önerilmez. Bu sebeple kefir mayalarken, temiz elle veya tahta kaşıkla kefiri bölmek gerekir.

 

 

 

 

Yorum Yapabilirsin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir