Bitkiler
Kaküle ve Faydaları
Kaküle Nedir? – Nerede Yetişir? – Faydaları Nelerdir?
Kakule her bölgede yetişmeyen özel bir bitkidir. Hindistan ve bölgelerinde yetiştirilir ve bu bölgelerden diğer ülkelere ihraç edilir. Bu kadar dar bir alanda yetişmesi nedeni i le de fiyatı oldukça yüksektir. Hatta dünya üzerinde vanilya artı safrandan sonra en yüksek fiyatlı bitki olarak adını dünyaya duyurmuştur. Bu şifalı bitkinin faydaları da oldukça fazladır. Zencefil ailesine ait bir bitki olmaktadır. Sıcak bölgeleri seven bu bitki, büyük yaprakları olan, 4-5 m’ye kadar uzayabilen ve bataklık ormanlarında yetişen çok yıllık bitkidir. Bu leziz bitki içerisinde alan meyveleri ise 1-2 cm büyüklüğünde, kirli beyaz veya sarıya çalan yeşil tonlarında rengi vardır.
Asıl baharat olarak kullanılan bölümü ise tohumlarıdır. Leziz olan bu bitkiye ait tohumları 3-4 mm çapı bulunur, yuvarlak, koyu kırmızı renkte ve hatta yeşil bir kılıf içindedir. Bu kılıfın içinde kakule tohum ya da tohumları korunmuş ve saklanmış olur. Kılıf açılınca ise muhteşem kokusu ile tohumları ortaya çıkar. Çok keskin bir kokusu olan tohumları, sert kokuları sebebiyle baharat olarak kullanıldığı için çay, yemeğe de harika bir koku verir. Baharat olarak kullanıldığı gibi kozmetik sanayinde de aktif kullanılır.
Ayrıca bu şifalı bitki ile uzmanlar şurup da hazırlanacağını duyurmuştur. Yeşil haldeyken toplanan ve olgunlaşıp kuruması için güneşte beklenen bu bitkinin birçok faydası vardır. Yıllardır değerini yitirmemiştir ve birçok ülkede aktif olarak kullanılır.
Hangi Bölgede Yetişir?
Arap ülkelerinden tutunda, Hindistan’da, Orta Doğu’da yıllardır kullanılan bu şifalı ve faydalı bitki, günümüzde ülkemizde de adını duyurmaya başardı. Adının duyulmasıyla bu şifalı bitki, yemeklere farklı lezzet ve tat katar. Çeşitli hastalıklara şifa bulmak amacıyla kullanılıyor.
Faydaları Nelerdir?
Güzel kokusuyla beraber birçok faydası da bulunmaktadır. En önemli faydası karaciğeri korur. Doğal bir idrar sökücüdür. Mideyi çalıştırır, hazmı kolaylaştırılır, gaz söktürür. Toz haline getirilip buruna çekilen kakule nezleyi keser. Zihni açar ve güçlendirir. Kahvenin içerisinde kullanıldığında cinsel gücü arttırıcı özelliği bulunmaktadır. Yemeklere de baharat olarak karıştırılan bu enfes bitki ile hem yiyeceklerimiz güzel bir aroma kazanır hem de koku kazanmış olur. Çeşitli hastalıklara şifa kaynağı sağlamış olur. Meyvelerin kurutulması ile elde edilecek tohumları özellikle balık ya da bakla gibi yemeklere harika bir tat ve lezzet kazandırır. Ayrıca çeşitli sütlü tatlı çeşitleri, muhallebiler ya da hoşaflar için de bitkinin tohumlarının kullanılması da mümkün. Farklı lezzetler seviyor ve denemek isteyenler, tam size göre bir baharat türüdür.
Bu bitkiyi birçok çeşitte afiyetle yiyebilirsiniz. Yemeklerinize farklı bir lezzet kattığı bu bitki, tatlandırıcı ek bir bitki şeklinde eklenebilir. Bu bitki eklendiği gibi kahve ve çay şeklinde de tekletebilirsiniz. Farklı şekillerde tüketilmesi kullananlara sağlık katar. Çok kullanımda bir rahatsızlığa ve alerjiye rastlanmamıştır. Hem doğal olması hem de bu kadar faydalı ve güzel aroması olan bu bitkiyi kullanmaktan vazgeçemeyeceksiniz.
Kakule bitkisi ülkemizde yetiştirilmemektedir. Hindistan’dan ithal edilerek çoğu baharatçı dükkânlarında ve aktarda bu bitkiyi bulmak mümkün olmaktadır. Özellikle büyük aktarlarda bu bitkiyi rahatça bulmak gerçekten çok kolaydır. Bu faydalı bitkiyi toz halinde yani öğütülmüş olarak satın almanızı tavsiye edilmez. Çünkü öğütülen bitki çeşidi zamanla içinde kendine has kokusu ve aromasını kaybeder.
Bu yüzden kabuklu halde meyvesini alarak tüketeceğiniz dönem meyveyi açıp içinden tohumları alıp ezmeniz en uygun yöntemdir. Bu şekilde has kokusunu ve içerisindeki faydalı minerallerin özelliklerini kaybetmemiş olur. Bir kahve kaşığı kaküle yi bir bardak kaynar suda 10dk bekleyerek süzüldükten sonra içilir. Kaynatılması tavsiye edilmemektedir. Kaynatılmış suda demleme işlemi kakulenin mineral özelliğinin etkilenmemesi için daha faydalı bir yöntemdir. Kakule alırken en dikkat etmemiz gereken unsur güvenilir ve bilinen bir adresten almamız olacaktır.
İLGİLİ DİĞER İÇERİKLER:
-
Ihlamurun Faydaları Nelerdir?
-
Civan Perçemi
-
Jojoba Yağı Hakkında Bilinmeyenler
-
Aspir Yağı Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir?
0 yorum