Hastalıklar

Kabızlık Sorunu

  | 

Kabızlık Sorunu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kabızlık halk arasında bağırsak hareketlerinin eksik olmasında kaynaklanıyor. Bağırsak tıkanması olarak bilinen bu durum, sonucunda birçok hastalık oluşmaktadır. Kolon kanseri gibi büyük bir hastalığın teşhisinde yine kabızlık büyük rol oynuyor. Kabızlığın oluşmasında en büyük etmenlerden biri kötü alışkanlıklar diğeri ise hiç şüphesiz ıkınma yetersizliğidir. Bu nedenle bağırsaklara gelen besin 18 saat içerisinde dışkı olarak rektumaya gelir.Kabızlık Sorunu

Dışkılama refleksi ve ıkınma yetersizliği eksik olduğundan, çoğu kez bu refleks geç uyanır. Geç uyanan bu reflekslere birde geç tuvalet ihtiyacı eklendiğinde kabızlık ortaya çıkar. Kısa süren kabızlıklar geçici olması nedeni ile uzun kabızlıklara göre daha az sıklıklarda meydana gelir. Uzun süren kabızlıklarda dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Uzun süren kabızlıklarda rengin solması, sindirim bozukluğu ve zayıflama dahi görülür. Rektumda uzun süre kalan besin artıkları sertleşir, felakom diye adlandırılan taş şeklini alır ve bağırsak yollarının kapanmasına neden olur. Yanlış beslenmeden dolayı kabızlık meydana gelebilir. Yani uzun süre et, pirinç, unlu gıdalar gibi az posa bırakan şeyler yenince de kabızlık meydana gelir.

Bazı kimselerin kullandıkları ilaçlar da (morfin, kodein, antikolinerjikler vb.) kabızlığa neden. Asabi kimselerde nörovejetatif sistem bozukluğu sonucu ishal meydana geldiği gibi kabızlık da (spastik kabız) oluşabilir. Bazı ateşli hastalıkların devam edişi esnasında (tifo, menenjit, ensefalit vb.) safranın bağırsağa akamadığı hallerde (safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında görülür) akut apandi­sitte ve peritonitte de kabızlık vardır.

Kabızlık Halinde ne Yapılmalıdır?

Kabızlık tedavisinde birçok söylem vardır. Bu söylem yani tedavilerin birçoğu işe yaramaz iken birçoğu da işe yarar ve kabızlık tedavisinde kullanılmaktadır. Kabızlık için bir doktor yardımını en son alınması halkımızda yaygındır. Bu nedenle bazı tavsiyelerin verilmesi oldukça önemlidir. Sindirilmesi zor yiyeceklerin tüketiminin azaltılması kabız tedavisinde önemli bir adımdır. Kabızlık nasıl geçer? sorusunun cevabı aşağıda sıralanmıştır.Kabızlık Sorunu

  • Günlük 2 litreye yakın su tüketilmesi bağırsakların çalışmasına sebep olur.
  • Suya ilave olarak sürekli masa başı işinde olanlar kabızlık riski yüksek gruplar arasındadır. Bu nedenle düzenli spor veya yürüyüş kabızlığı önler.
  • Tuvalet alışkanlıkları arasında olan erteleme alışkanlığının bırakılması yine kabızlığı önleyen bir yöntemdir.
  • Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzelerin tüketilmesine dikkat edilmesi gerekir. Örneğin taze fasulye, salatalık, kabak, havuç, lahana gibi sebzelere ilave, kayısı elma armut gibi meyveler kabız olan insanlara yedirilen sebze ve meyvelerdendir.
  • Kızartmalar ve kızarmış etlerden, kavurma, çok sekerli ürünler ve asitli içeceklerden uzak durulması gerekir.
  • Asitli içecekler yerine doğal sıkılmış armut, kayısı ve elma suyu bağırsakların çalışmasına destek olur.
  • Diyet uygulayan bireylerin kabızlık yaşamasında en büyük sebep yağsız besin tüketmeleridir. Yağsız bir yemeğin yenilmesinin zorluğu kadar bağırsaklardan geçmesi de zordur. Bu nedenle biraz yağ her şeyi yoluna koyar.
  • Kabız nasıl geçer sorusunu halk arasındaki tedavi yöntemleri dışında sağlık alanında da tedavisi bulunuyor. Sağlık alanında kabızlığa bir çözüme bakılırsa en önemli çözüm hiç şüphesiz müshil ve benzerleridir. Dışkıyı yumuşatarak sindirilmesini sağlayan bu ilaçlar, tedavinin en son aşamasıdır. Hiç bir şeyin işe yaramadığı durumda müshil gibi laksatif içeren ilaçların kullanımı bağırsakların düzene girmesini sağlayacaktır. Müshil kullanımının abartılması su kaybına neden olacağından her seferinden daha fazla müshil kullanımı gerektirir.

Bebeklerde Kabızlık makalemiz için tıklayınız…

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir