Psikoloji

İşsizlik; Psikolojik Dengeyi Bozar Mı?

  | 

İşsizlik; Psikolojik Dengeyi Bozar Mı?

İşsizlik; kişinin maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılayamaması ile ileri derecede psikolojik rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilecek durumlar ortaya koymaktadır. Uzun süre işsizlik yaşayan kişilerde yetersizlik duygusu baş göstererek hayata karşı belli zaman içerisinde uyumsuzluk ve ruhsal çöküntüler yaşamasına etken oluyor. Normal çalışan kişilerde stresle baş etme daha kolay şekilde başarı sağlarken; işsiz olan kişilerde daha yoğun olarak psikiyatrik bozukluklara zemin hazırlamaya başlamaktadır.

İşsizlik yaşayan kişide; gelecek kaygıları, nasıl ayakta durabileceği, sorunlarla nasıl başa çıkabileceği gibi endişeler sürekli kafasının içerisinde yoğun bir şekilde devam eder. Bu durum uyku bozuklukları, korku, bellekte azalmalar, öfke patlamaları, yıkıcı davranışlar sergileme ve dikkat toplayamama gibi problemler ortaya çıkarmaktadır. Süreklilik taşıdıkça; yaşamdan zevk almama, isteksizlik, isteklerin ve ilginin azalması ve enerjinin tükenmesi şeklinde artabilmektedir. Kaygılarda yoğunlaşma olması aile ve çevresine karşı aşırı hassasiyet yaratarak ilişkilerini de oldukça bozmaktadır.

Uzun süre işsiz kalan kişiler; iş aramalarının sonuç vermemesi ve sürekli reddedilme ve iş bulamama sorunları; belli zaman sonra kişinin içine kapanmasına ve hayattan soyutlanmasına neden olabilmektedir. Bu durumda yaşanılan hayal kırıklıkları; kişiyi umutsuzluğa ve hayattan vazgeçmeye kadar götürebilecek ruhsal bozukluklara yol açmaktadır. Kendini çaresiz ve yalnız hisseden kişi etrafından gördüğü her türlü yaklaşıma karşı aşırı tepkisel davranışlarda bulunmaya başlar.

Baş edemediği ve kaygılarının arttığı bu durumda; işe yaramama ve ihtiyaçlarını giderememe gibi sorunların artmasıyla dengesizleşerek; sürekli kavgacı ya da kırıcı olabilir ya da bunun tam tersi içine kapanarak sessizleşebilir.

Bu sorunu yaşayan kişilere; ailesi ve çevresi tarafından, onu anlamaya çalışarak desteklemek  ve üstesinden gelebileceği geçici bir sorun olduğuna dair; moral verilerek yardımcı olunmalıdır.

Yorum Yapabilirsin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir