Bitkiler

Ihlamur ve İnanılmaz Faydaları

  | 

Sarkık çiçek demetleri sarımsı bir renge ve yorgunluğu alan baygın kokuya sahiptir. Hemen hemen her bölgede kolaylıkla yetiştirilebilen ıhlamur ağacı, yol kenarlarına da dikilebilir. Ihlamur çayı veya ıhlamur oturma banyosu hazırlamak için ıhlamur yaprakları ve çiçekleri toplanarak kurutulur. Meraklikadin.com bu mucizevi bitkinin faydalarını sizler için yazdı.


Ihlamur çiçeklerinde tanen, müsilaj, şekerler, hesperidin, sudorific glikozit, saponin ve uçucu bir yağ taşımaktadır. Ihlamur yapraklarında tiliacin isimli bir glikozit ve müsilaj mevcuttur. Ayrıca C ve P vitaminlerini içinde bulunduran ıhlamur, reçine de ihtiva eder.

Sıcak içilmesi sebebiyle ıhlamurun terletici ve idrar söktürücü etkileri vardır. Kokusu ve tadı ile ferahlık verir, yatıştırıcı ve hafif uyutucudur. Virüs ve bakterilerin sebep olduğu grip, nezle gibi rahatsızlıklara iyi gelerek bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda direnç sağlar. Ayrıca bronşit, boğaz rahatsızlıklarına karşı da ıhlamur kullanılır. Mide ve bağırsakların rahatsızlığı, böbrek taşlarının düşürülmesi, göğsü yumuşatması da ıhlamurun faydaları arasında sayılabilir. Kramp çözücü etkisinin yanında uyutucu, vücudu rahatlatıcı etkisinin bulunması sebebiyle uykusuzluk durumlarında da ıhlamurkullanılabilir.

Cilt lekelerine ve cilt kırışıklıklarına karşı 5 dal ıhlamur yaprağı 2 fincan kaynamış suyun içinde 15 dk. kadar demlenir. Ilındıktan sonra ciltteki lekelere uygulanırsa iyi sonuçlar elde edilir. İki günde bir akşamları bu şekilde Ihlamur kullanılabilir. Ellerde ve ayaklarda görülen şişkinlikler için ıhlamur banyosu yapılmalıdır. Göz çapaklanması tedavisinde 3 dal Ihlamur 1 fincan kaynamış suda 10 dk. demlenir. Soğuduktan sonra bir parça pamuk ıhlamur suyuna batırılarak gözler kapatılarak silinir.

Mide bulantısına karşı ıhlamur haşlanır günde birkaç bardak içilir. Soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı ıhlamur kaynayan suda 10 dk. demlenir, süzülerek soğuması beklendikten sonra günde birkaç bardak içilir.

Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?

Ihlamur çayı hazırlamak için yarım litre su içine bir elmanın kabuğu, 3 adet çubuk tarçın, 2 parça çeyrek limon ve iki parça zencefil çaydanlığa konularak 15 dk. kaynatılır. İçine 6-7 dal ıhlamur ilave edilerek 8-10 dk. kadar daha demlenir.

Ihlamur Banyosu Nasıl Hazırlanır?

Ihlamur banyosu için 6-7 dal ıhlamur, kuşburnu ve papatya çiçeği 2 lt. kaynar su içine konularak 10 dk. demlenir. Bu su içinden bitkiler alınarak banyo suyu ile dolu olan küvete ilave edilerek 30 dk. bu suda dinlenilir.

Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Ihlamuru Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?

Ihlamur günlük hayatta kolayla ulaşılabilecek ve soğuk algınlığı, öksürük, grip, nezle gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Fakat ıhlamurun suyla kaynatılmamasına kaynayan suda 10 dk. kadar demlenmesine dikkat edilmelidir. Ihlamur suyla birlikte kaynatılırsa yarardan çok zarar sağlayabilir.

Ihlamurun Zararları Ve Yan Etkileri

Ihlamur çok uzun süre, sürekli ve sık sık içilirse kalp rahatsızlığına neden olabilir. Bu yüzden çok sık ve çok uzun süre tüketilmemesi tavsiye edilir.

Yorum Yapabilirsin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir