Anne & Çocuk

Hamilelikte Kanama ve Lekelenme Neden Olur?

  | 

Hamilelikte kanama ya da lekelenme, sıklıkla görülen sorunlar arasında yer alır. Hamile bayanların ortalama %50’si vajina kanaması sebebiyle gereksiz panik yaşar ve bu durumun düşük belirtisi olduğunu düşünürler. Özellikle ilk aylarda görülen kanamalar korkulacak bir durum değildir, bilakis gebe olunduğunun bir göstergesidir.

Hamilelikte Lekelenme Neden Olur, Hamilelikte Kanama Neden Olur, Hamilelikte Kanama ve Lekelenme Arasında Ne Fark Vardır?

Gebelikte kanama; hafif, lekelenme veya şiddetli kanama şeklinde görülebilir. Hafif lekelenme vakası, genellikle endişe edilecek bir durum değildir, fakat ağır kanamalar ciddi bir soruna işaret ediyor olabilir. Gebelik döneminde görülen kanamaların muhtemel nedenlerini ve bir takım yan etkilerini önlemek adına doktor kontrolünden geçmek çok önemlidir.

Hamilelikte Kanama Neden Olur?

Gebelik döneminde görülen kanamalar, hamileliğin herhangi bir zamanında oluşabilir ve bu duruma farklı yan etkiler eşlik edebilir. Nadiren de olsa, ciddi bir sorunun göstergesi olabilir. Gebelikte vajinal kanamanın muhtemel nedenlerini öğrenmek için kesinlikle doktor kontrolünden geçilmelidir. Kanamalar 1. Trimester (ilk 3 ay) ve 2. ile 3. Trimester (ikinci 3 ay ve üçüncü 3 ay) dönemlerinde görülebilir.

Hamileliğin ilk 3 Ayında Görülen Kanamalar

Birinci 3 aylık dönemde yaşanan kanamalar, değişik nedenlerden kaynaklanabilir. Hamile bayanların yaklaşık %30’unda 1. Trimester dönemde kanama şikâyetleri olabilir. İlk 3 ayda görülen kanamanın nedenlerinden bazıları şunlardır;

  • Dış Gebelik: Ektopik ya da dış gebelik, yumurtanın rahim dışında bir yere (örneğin fallop tüpüne) yerleşmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Belirtileri arasında; baş dönmesi, bulantı, kramp ve halsizlik gibi durumlar mevcuttur. Dış gebelik, anne adayının yaşamını tehdit eden ve acil tedavi gerektiren önemli bir durumdur. Yapılan araştırmalara göre hamileliklerin yalnızca %3’ünde dış gebelik vakasına rastlanmaktadır.
  • Molar Gebelik: Nadir olarak görülen bir gebelik türüdür. Şayet molar gebelik durumu mevcutsa, hamileliğin ilk haftaları içerisinde kanama görülebilir.
  • Düşük: Hamileliğin ilk 3 ayında görülen kanamanın sebeplerinden biri de düşüktür. Özellikle hamileliğin ilk 12 haftasında düşük riski daha yüksektir. Kanama ile birlikte alt karın ağrısı ve kramp gibi sorunlar da yaşanırsa, düşük yapma olasılığı yüksek olur.

Hamileliğin İkinci ve Üçüncü 3 Ayında Görülen Kanamalar

Gebeliğin ikinci 3 aylık döneminin ardından görülen kanamalar, genel olarak plasenta sorunlarından kaynaklanmaktadır. Bunun yanı sıra, normal dışı serviks veya vajina da kanamaya yol açabilir. Hamilelikte kanamanın diğer olası nedenleri ise şunlardır;

  • Alçak Plasenta: Hamileliğin 2. Ve 3. Trimester dönemlerinde yaşanan kanamanın en yaygın nedenidir. Daha önce yapılan sezaryen doğum ve çoğul gebelikler, bu riski arttırmaktadır.
  • Plasenta Dekolmanı: Hamileliğin ikinci yarısında veya üçüncü Trimester dönemde görülen bir durumdur. Kanamayla birlikte sırt ve karın ağrıları, kramp ve vajinada hassasiyet gibi vakalar da yaşanır.
  • Rahim Yırtılması: Nadiren de olsa, bazı durumlarda rahim yırtılması ile birlikte kanama görülebilir.
  • Erken Doğum: Şayet doğum süresi 20 ile 37. haftalar arasına düşerse, bu durum erken doğum olarak nitelendirilir. Sırt ağrıları, kramp, pelvik basıncı ve düzenli kasılmalar eşlik edebilir. Anne adayının vücudu birkaç gün önceden doğum için hazırlanmaya başlar ve kanama meydana gelebilir. Böyle bir durumda acilen tıbbi yardım alınmalıdır.

Gebelikte kanama vakasının diğer olası nedenleri ise şunlardır;

  • Kanser
  • Varisler
  • Servikal bölgenin ya da vajinanın yaralanması
  • Polipler

Gebelikte hafif lekelenmelerin görülmesi, genel olarak endişe edilecek bir durum değildir. Buna karşın şiddetli kanamalar mevcutsa, gerekli önlemler alınmalıdır. Hamilelikte kanamanın birçok nedeni olabilir, bundan dolayı zaman geçirmeden doktora başvurmak gerekir.

Hamilelikte Lekelenme Neden Olur?

Erken gebelik söz konusu ise, hafif lekelenmelerin görülmesi genellikle normal karşılanabilir. Bu lekelenmeler, adet dönemi ile birlikte olabilir ve bu süre boyunca devam edebilir. Hamilelikte lekelenme nedenleri arasında şunlar olabilir;

  • Yerleşme (Implantasyon) Kanaması: Erken gebelikte, kadınların yaklaşık %30’unda embriyonun rahim duvarı içine yerleşmesi sonucunda lekelenme görülebilir. Şayet gebe olunduğunun farkına varılmamışsa, bu lekelenmeler paniğe yol açabilir.
  • Cinsellik: Gebelik döneminde, servikal bölgeye kan akışı daha fazla olur. Bundan dolayı ilişkinin ardından hafif kanama olması normal bir durumdur. Bazı hallerde, serviks içinde bulunan iyi huylu tümörler de ilişkinin ardından lekelenmeye yol açabilir.
  • Pap Smear Testi veya Pelvis Muayenesi: Pap smear ya da iç pelvis muayenesinin ardından lekelenmeler olabilir.
  • Enfeksiyonlar: Gebelikle ilgisi bulunmayan bazı durumların da lekelenmeye yol açtığı gözlenmiştir. Örneğin; bazı vajinal enfeksiyonlar (mantar enfeksiyonu ya da bakteriyel vajinozis) veya gonore, herpes ve klamidya gibi cinsel ilişki sırasında bulaşan hastalıklar, tahrişe ya da rahim ağzının iltihaplanmasına yol açabilir.
  • Kese Etrafında Kanama: Plasentayı örten zara koryon adı verilmektedir. Gebelikte kanama, plasenta ve koryonun kıvrımları içinde gerçekleşir. Çoğunlukla kendiliğinden durur ve hamilelik esnasında ciddi sorunlara neden olmaz. Buna karşın erken tanının ardından tedavi yoluna gidilebilir.

Hamilelikte Kanama ve Lekelenme Arasında Ne Fark Vardır?

Şayet regl döneminin sonundaki gibi pembe ya da kahverengi bir akıntı görülüyorsa, lekelenmedir. Buna karşın kırmızı (parlak) bir akıntı mevcutsa, bu kanamadır. Dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de, kanamanın miktarıdır.

Yorum Yapabilirsin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir