Sağlık

Farenjit Nedir, Farenjitin Bitkisel Yollarla Tedavisi Mümkün Müdür?

  | 

Farenjit Nedir, Farenjitin Bitkisel Yollarla tedavisi Mümkün Müdür?

Farenjit boğazın iltihaplanması demektir. Boğazda birdenbire başlayan yanma ve ağrı, yutkunma güçlüğü, ses kısıklığı, ateş, boğazda takılma hissi, boğazda kabarcıklar, ağız kokusu gibi belirtilerle kendini gösterir. Akut farenjit ve kronik farenjit olmak üzere ikiye ayrılır. Akut farenjitte boğazda ağrı ve yanma, kuruluk, ses kısıklığına ek olarak ateş, burun akması, halsizlik de görülebilir. Akut farenjite üst solunum yoları ile ilgili şikâyetler de eklenir ve aniden ortaya çıkar. Kronik farenjitte ise durum farklıdır. Ateş ve halsizliğe pek rastlanmaz. Yutkunmada güçlük, boğaza yabancı cisim takılmış hissi, kuruluk, yanma ve öksürerek boğazı temizleme isteği vardır. Akut farenjidin sık sık tekrar etmesiyle kronik farenjite dönüşme olasılığı çok yüksektir. Daha çok 4-7 yaş aralığındaki çocuklarda görülür. Bir yaşın altındaki çocuklarda rastlanma olasılığı çok düşüktür.                                                                          

Farenjitin Nedenleri

Boğazın arkası toza, mikroplara ve ısıya karşı oldukça hassastır. Mikroplar ve virüsler farenjit oluşumunda önemli rol oynarlar. Kronik farenjitte ise kişinin sigara ve alkol kullanıyor olması, geniz akıntısı, kuru hava, burunda geniz eti ya da kemik eğriliğin den dolayı tıkanıklık, sık geçirilen bademcik iltihabı, alerjik bir bünyeye sahip olmak hastalığa yakalanma riskini arttırır. Akut farenjite virüsler ve bakteriler neden olur. Havadaki soğuk algınlığı ve grip virüsleri akut farenjitin de sebebi olabilir. Sık tekrar eden sinüs enfeksiyonları, grip ve soğuk algınlığının daha fazla rastlandığı aylar, sigara içilmesi ya da içenlerin yanında bulunmak ve alerjiler farenjite yakalanma riskini arttıran faktörlerdir.

Farenjitin Tedavisi

Hastalığın tedavisinde antibiyotikler önemli rol oynamaktadır. Bakteriler ortadan kaldırmak için antibiyotik kullanımı zorunludur. Böylelikle hastalığın iyileşmesi hızlandırılmış olur. Antibiyotik dışında ağrı kesici, ateş düşürücü, öksürük şurubu ve alerjik bünyeler için alerji ilaçları kullanılır. Kronik farenjitin tedavisi ise daha uzun sürer. Öncelikle kronik farenjite neyin sebep olduğu bulunmalıdır. Kronik farenjitin tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir. Sadece semptomlarda azalma sağlanabilir.

Farenjitin Bitkisel Yollarla tedavisi Mümkün Mü?

Havaların soğuması ile üst solunum yolu rahatsızlıklarında artış gözlenir. Bu rahatsızlıklardan bir tanesi olan farenjitin halk dilindeki adı anjindir. Okula giden çocukların ve çalışanların kâbusu olan bu hastalık işgücü kaybına da neden olur. Farenjitin bulaşıcı bir hastalık olduğu unutulmamalı, hastanın kullandığı çatal, kaşık, bardak, havlu gibi malzemeler ayrı tutulmalıdır.  İlaç tedavisinin yanı sıra bitkisel çözümlerle daha hızlı iyileşmek mümkündür. Bir miktar balın içine karıştırılan zencefil boğazı rahatlatacaktır. Bir su bardağı suyun içine iki yemek kaşığı adaçayı atılıp birkaç dakika kaynatıldıktan sonra dinlendirilir. Ilıdıktan sonra süzülmek suretiyle günde 2-3 sefer tüketilir. Aynı şeyi ıhlamur, limon ve elma kabuklarıyla yapmak mümkündür. Bu da boğazı rahatlatacak bir öneridir. Karabiber boğaz iltihaplarına iyi gelen bir bitkidir. Karabiberi kaynamış suya atarak içmek suretiyle fayda sağlanabilir.

 

Yorum Yapabilirsin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir