Sağlık

Dolorex Nedir, Nasıl Kullanılır, Yan Etkileri Nelerdir?

  | 

Etkin maddesi diklofenak potasyum olan Dolorex, ağrı veya iltihaba yol açan hormonları azaltarak ağrı kesici ve iltihap önleyici etki sağlayan bir ilaç türüdür. Dolorex draje; cerrahi müdahale sonrasında oluşan ağrı ve şişlikler, dismenore (adet dönemi sancıları), çarpma ya da hasar sonucu meydana gelen ağrı ve şişlikler, kulak, burun, boğaz enfeksiyonları ile ortaya çıkan ağrılar, romatizma ağrıları, kas ve iskelet sisteminde oluşan ağrıların tedavisinde kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra ateş düşürücü etkisi de olan ilacın kullanımı 14 yaşın üzerindeki gençler ve yetişkinler için uygundur. Ancak ergenlerde ve 18 yaş altı bireylerde görülen migren atakları vakalarında kullanılması önerilmez.

Dolorex Nedir, Dolorex Nasıl Kullanılır, Dolorex Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar, Dolorex Yan Etkileri Nelerdir?

Dolorex draje, doktor tarafından nasıl reçete edildiyse o şekilde kullanılması gereken bir ilaçtır. Aynı zamanda tedavi boyunca doktorun tavsiyelerine kesinlikle uyulması gerekir.

Dolorex Nasıl Kullanılır?

Yetişkin ve 14 yaş üzerindeki bireylere tavsiye edilen doz miktarı (günlük) 1’er draje, günde 2 defadır. Ağır vakalar söz konusu ise günlük olarak 4 taneden fazla kullanılmamalıdır. Sancılı adet dönemi için kullanılıyorsa, şişme ve ağrı gibi adet belirtilerinin başlamasından itibaren en düşük doz ile (1 draje) tedaviye başlanmalıdır. Daha sonra birkaç günlük süreyle 2 veya 3 adet doz ile devam edilmeli, ayrıca günde 200 mg’dan fazla kullanılmamalıdır.

Dolorex Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

  • Dolorex’in etken maddesine (diklofenak potasyum) karşı alerjisi olanlar bu ilacı kullanmamalıdır.
  • Dolorex’i sancılı adet rahatsızlığına karşı kullanıyor iseniz, şişme ve ağrı gibi adet belirtilerinin başlamasının ardından en düşük doz ile (50 mg) tedaviye başlanmalıdır. Daha sonra birkaç gün süreyle 2 veya 3 kez 50 mg dozlarla devam edilmelidir. Buna karşın günlük olarak 200 mg’dan fazla kullanılması önerilmez.
  • Dolorex, uzun süreli kullanılabilecek bir ilaç değildir. İlacın yan etkilerini görmemek için, en düşük dozun kullanılması önerilir (ağrının kontrol edilebildiği doz miktarı) Dolorex, kısa süreli kullanımlar içindir.
  • Bu ilaç felç ve kalp krizi olmak üzere, yaşamı ciddi derecede tehdit eden sorunları arttırabilir. Dolayısıyla kullanım süresinin uzun olması, bu risklerin görülme olasılığını fazlalaştırır.
  • Dolorex tedavisi sırasında nefes almada güçlük, denge ve görme sorunları, halsizlik, konuşmada güçlük, göğüs ağrısı vb. dolaşım ve kalp vakalarının herhangi biri görülürse, zaman geçirmeden tıbbi yardım alınmalıdır.
  • Bypass operasyonu öncesinde veya sonrasında kullanılması önerilmez.
  • Dolorex, bağırsak veya midede delinmez, kanama gibi risklere yol açabilir. Kanlı öksürük, kanlı veya siyah dışkı, normal dışı kusma gibi belirtilerden herhangi biri görülürse, zaman geçirmeden tıbbi yardım alınması gerekmektedir.
  • Şayet daha önce geçirilmiş pıhtılaşma bozukluğu, kanama, felç, kalp krizi, mide kanaması ya da mide ülseri, yüksek kan basıncı, hipertansiyon (yüksek tansiyon), kalp yetmezliği, karaciğer veya böbrek rahatsızlığı, burunda polip vakası, astım gibi hastalıklar mevcutsa, Dolorex kullanmadan evvel konuyu doktorunuza danışınız.
  • Daha önceden yaşanmış veya halen mevcut olan böbrek ya da karaciğer yetmezliği, bağırsak ülseri, mide ülseri, bağırsak ve midede iltihaplanma, kanama gibi rahatsızlıklardan herhangi biri varsa, Dolorex kullanımı önerilmez. Ayrıca asetilsalisilik asit, aspirin, diklofenak ve ibuprofen gibi ağrı kesicilere karşı alerjik reaksiyon mevcutsa, bu ilacın kullanılmaması gerekir.
  • Bağırsak ve mide kanaması riski yaşlı hastalarda daha yüksek olduğu için, bu bireyler Dolorex kullanmamalıdır.
  • İlacı kullandığınız süre içerisinde alkol tüketiminden uzak durun. Çünkü alkol, ilacın yan etkilerini daha fazla güçlendirebilir.
  • Emzirme ve gebelik dönemlerinde, doktora danışmadan kullanılması önerilmez.
  • Sersemlik, baş dönmesi ve göz kararması gibi yan etkileri olduğu için, uyanık ya da zinde olmayı gerektiren (makine, araç kullanımı vb.) işlerde dikkatli olmalısınız.

Dolorex’in Yan Etkileri Nelerdir?

İlacın içeriğinde bulunan etken maddeye (diklofenak potasyum) bağlı olarak bir takım yan etkiler oluşabilir. Ani olarak ortaya çıkan kanama ya da morarma vakaları, yüksek ateş, geçmeyen boğaz ağrısı, bayılma, yutkunmada zorluk, alerjik reaksiyonlar, yüz, ağız, boğaz, dudak ve dil bölgelerinde şişmeler, kan basıncının düşmesi, hırıltılı soluma, göğüs ağrısı ve göğüste sıkışma, ilacın ciddi boyutlu yan etkileridir. Bunların yanı sıra; ani baş ağrısı ve baş dönmeleri, konuşmada zorluk çekme, mide bulantısı, boyunda sertlik oluşması, felç geçirme, kasların ciddi derecede kasılmaya başlaması, idrarda normalden fazla protein, idrar yapmada güçlük çekme veya kanlı idrar yapma gibi olumsuz etkiler, sık olmasa da görülebilir. Bahsettiğimiz yan etkilerden bir veya birkaçının görülmesi durumunda, ilaç kullanımı acilen bırakılmalı ve tıbbi yardım alınmalıdır. Aksi halde kişiyi uzun süreli bir tedavi sürecinin beklemesi kaçınılmazdır.

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir