Sağlık
Doğum Kontrol Haplarının Faydaları
Doğum kontrol hapları, kullanım talimatını takip ederseniz ve doğru şekilde kullanırsanız hamileliğe karşı yüksek düzeyde koruma sağlayan korunma yöntemleri arasında yer alıyor. Her gün bir hap almak ve kutu bitince yeni kutuya zamanında başlamak hapların etkisini göstermesi için yeterli oluyor. Ancak hapları çöpe atmak ya da gününde almamak gebelikten korunma düzeyini düşürüyor. İstenmeyen gebelik için maksimum koruma elde etmek amacıyla prezervatifleri doğum kontrol haplarıyla birlikte kullanabilirsiniz. Böylece cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da korunabilirsiniz.
Doğum kontrol yöntemleri içerisinde sıklıkla tercih edilen doğum kontrol hapları, sadece doğum kontrolü için kullanılmıyor. Hapların gebelikten korunmanın dışında pek çok ek faydası da bulunuyor. Bu haplar adet sancılarını azaltıyor. Yumurtalık ve göğüs kistlerinin oluşumunu engelliyor. Kemik erimesine ve kansızlık oluşumuna karşı koruma sağlıyor. Bazı kadınlarda görülen; adet öncesi gerginlik, depresif ruh hali, göğüslerde dolgunluk hissi, bulantı gibi şikayetlerle kendini gösteren premenstural sendrom belirtilerinin azaltılmasına yardım ediyor. Menopoz öncesi adet düzensizliklerinin giderilmesinde fayda sağlıyor. Yapılan son araştırmalara göre doğum kontrol hapı kullanan kadınların hapı bıraktıklarında bu hapları hiç kullanmayanlara oranla daha kısa sürede gebe kalabildikleri bildiriliyor.
Doğum Kontrol Hapları Nasıl Kullanılır?
İstenmeyen gebelik oluşumunun engellenmesinde en önemli faktörlerden biri hapların doğru şekilde kullanılmasını içeriyor. Doğum kontrol hapları 21 hap içeren paketler halinde satılıyor. Monofazik haplarda her bir hapın üzerinde günler yazılı oluyor ve böylece bir hapı almayı unutmanız halinde bunu hemen fark ediyorsunuz. Multifazik haplarda ise 1’den 21’e kadar rakamlar bulunuyor ve 1 numaralı haptan başlanarak 21 gün boyunca kullanılıyor. İlaç, doktorunuz başka türlü önermediyse adet kanamanızın ilk günü almaya başlanıyor. Kutuda bulunan 21 hap, her gün 1 tane alınarak 21 gün tamamlanıyor. Haplar bittiğinde 7 gün kullanıma ara veriliyor ve 8. gün yeni kutuya başlanıyor. Bu şekilde her ay döngü devam ettiriliyor. Son hapın alınmasından sonra bir kaç gün içerisinde adet kanaması başlıyor. Yeni kutuya başlamak için adet kanamasının bitmesini beklemek gerekmiyor, koruyuculuğun devam etmesi için 8. günde mutlaka yeni kutuya başlamak büyük önem taşıyor.
Doğum Kontrol Hapı ve Adet Düzensizliği
İlk 3 ay içinde lekelenme şeklinde ara kanamalar olabileceğini unutmamanız gerekiyor. Bu durum daha sonra ortadan kalkıyor. Bu noktadan sonra adet kanamalarınız artık 28 gün arayla oldukça düzenli bir şekilde olmaya başlıyor. Bu nedenle doğum kontrol hapları, polikistik over sendromu gibi adet düzensizliğine neden olan hastalıkların tedavisinde de başarıyla kullanılıyor.
Doktorunuza danışarak adet düzensizliği gibi konularda doğum kontrol haplarının faydalarından yararlanabilirsiniz.
0 yorum