Hastalıklar

Dizde Ödem Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

  | 

Dizde ödem oluşumu; bazı durumlarda gençlerde, bazı durumlarda ise yaşlılarda ortaya çıkan sorunlardan biridir ve doğrudan diz kapağı kemikleri arasında meydana gelir. Ödemin vücutta en fazla oluştuğu bölgeler; ayak ve diz kapaklarıdır. Şayet diz kapağında oluşan ödem sürekli olarak büyüyorsa, dizde şekil bozuklukları ve hareket kayıplarının ortaya çıkması kaçınılmaz olur. Dizde ödem olup olmadığının teşhisi için bazı durumlarda röntgene gerek duyulabilir, çünkü oluşan ödemin röntgen sonucunda çok daha net görülmesi mümkündür.

Dizde Ödem, Dizde Ödemin Nedenleri, Dizde Ödem Nasıl Tedavi Edilir?

Diz kapağında oluşan ödemin nedeni, vücutta bulunan sıvılardır. Bazen yoğun tempo ve spor nedeniyle de kas ağrıları ortaya çıkar, eklemler hasar görür. Bunun sonucu olarak, diz bölgesinde ödem sorunları ile karşılaşılır. Ayrıca yaşı ilerlemiş bireylerde de diz kapağı ile bu bölgede bulunan eklemlerin hasar görmesine bağlı olarak ödem oluşabilir. Bu tür sorunların tedavi edilmesi gençlere nazaran daha zordur, çünkü vücut yaşlı bireylerde oluşan ödemle yeteri kadar mücadele edemez. Yaşça daha genç olan kişilerde vücut çok daha dirençli olduğu için, ödemin daha hızlı tedavi edilmesi mümkün olmaktadır.

Dizde Ödemin Nedenleri Nelerdir?

  • Diz bölgesinde meydana gelen şiddetli çarpma ve travmalar: Özellikle bazı spor dallarıyla (futbol vb.) yakından ilgilenen bireylerde sıklıkla yaşanan bir durumdur. Yapılan ani bacak hareketleri veya olası bir kaza sonucu diz kapağının üzerine düşme gibi vakalarda dizdeki eklemler hasar görür ve ilerleyen zamanlarda dizde ödem sorunları ortaya çıkar.
  • Diz bölgesi, sağlıklı bireylerde kıkırdak bir yapı ile kaplıdır, ancak osteoartrit adı verilen hastalığa maruz kalmış bireylerde bu kıkırdak yapı incelir ve ilerleyen zamanlarda tamamen kaybolur. Böyle bir durumda kemik aşırı baskı altına girer, ayrıca kemiğin taşıma gücünü kullanamadığı durumlarda zedelenmeler sonucu ödem meydana gelir. Dizde oluşan ödemin nedeni bu ise, zaman geçirmeden tedavi yoluna gidilmelidir.
  • Dizde oluşan ödemin bir başka nedeni de osteonekroz hastalığı, yani kemik ölümüdür. Osteonekroz, kemiklerin çeşitli nedenlerle yavaş yavaş hasar görmesi ve işlevini yitirmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Kemik içinde bulunan kılcal damarlar kan aktarımını zamanla keser ve kemik ölümü gerçekleşir. Sonuç olarak; güçsüz kalan kemiklerde ödem sorunu ortaya çıkar. Osteonekroz nedeniyle oluşan ödemlere şiddetli ağrılar da eşlik edebilir.

Dizde Ödem Nasıl Tedavi Edilir?

Şayet diz ödemi bir çarpma sonucunda meydana gelmişse, ödem zamanla kendiliğinden düzelecektir. Osteonekroz durumlarında, kemik genellikle yeni kılcal damarlar üretir ve sorun kendiliğinden düzelir. Buna karşın osteoartrit daha ciddi bir rahatsızlıktır ve kesin bir tedavi yöntemi henüz mevcut değildir. Bundan dolayı ödemin iyileşmesi çoğu zaman mümkün olmaz, ancak osteoartrit tedavisinde ağrıları azaltmak mümkündür.

Dizde odem

Dinlenme: Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen zedelenme sonucu oluşmuş ödemlerde, öncelikle günlük aktivitelerin azaltılması ve hastanın dinlenmesi önerilmektedir.

Buz Tedavisi: Diz üzerine buz uygulaması ile olası iltihaplanmalar önlenebilir ve şişlikler azaltılabilir.

Ağrı Kesici İlaçlar: Ağrı ve şişliklerin azaltılması için ağrı kesici ilaçlar da kullanılabilir. Örneğin; iyi bir iltihap söktürücü olan aspirin, bu amaçlarla kullanılabilecek ilaçların başında gelir. Buna rağmen ağrının şiddetine göre daha etkili ilaçların kullanılması da gerekebilir.

Fizik Tedavi: Eklem zarlarında biriken iltihabın azaltılması ve uyluk kaslarının güçlendirilmesi amacıyla, tedavinin sonraki aşamalarında fizik tedavi yoluna gidilebilir. Bu amaçla uygulanan tedavilerin amacı, dize gelen baskının hafifletilmesidir.

Cerrahi Müdahale: Osteoartrit hastalığında ödemin düzelme ihtimali yok denecek kadar azdır. Hastanın ağrıları gittikçe artar ve yaşam standartları ciddi derecede bozulur. Böyle durumlarda genellikle ameliyat yoluna gidilir. Operasyonun amacı, içerisine sıvı enjekte edilen kemiğin güçlendirilmesidir. Bu sayede ödemin yol açtığı baskı hafifletilir ve ağrılar azalır.

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir