Hastalıklar
Çıban Nedir?
Çıban Nedir? – Nasıl Geçer?
Sağlık yaşam kalitesi açısından çok önemlidir. Vücudumuzun herhangi bir yerinden çıkan en küçük sivilceler ya da çıbanlar dahi çoğu zaman tehlikeli olabiliyor. Bu alanda Çıban Nedir, başlığını ele alacak olursak vücudun görünen dış yüzeyinde ya da görünmeyen iç yüzeylerinde meydana gelen içi irin dolu sivilce şeklinde oluşumlardır. Genel olarak bakıldığında vücudun dış yüzeyinde çokça karşılaşılmaktadır. Bunun yanında iç organlarda da meydana gelmekte ana sebep stafilokok denilen bir bakteridir. Bu bakteri yaşam alanlarının her yerinde görülebilir. Bu nedenle temizliğe çok dikkat edilmeli ve kişisel temizlik için daha çok zaman ayrılmalıdır.
Çıban Nasıl Oluşur?
Stafilokok mikrobu bir kılın deriye çıkan borucuklarında deri altına ulaşabilir. Öncelikle yağa bezesine ulaşan mikrop, kişinin direncine bağlı olarak üremeye başlar. Bağışıklık sistemi düşük kişilerde hızlı bir şekilde gelişecek ve bu tehlikeyi algılayan vücut bu alanda akyuvar savunmasını güçlendirecektir. Bu alanda mikroplarla savaşan akyuvarlar mikropları öldürse de kendileri de bu savaştan galiba çıkamaz ve oluşan atıklar bu bölgede toplanır. Yağ hücreleri zaman içerisinde bu alanı sarar ve sivilce tarzında bir kesecik oluşur. Bu kese ilk göründüğünde müdahale edilmediğinde daha da büyüyecek ve içine akyuvarlar ya da serum akmaya devam edecektir.
Oluşan şişlik derinin dış yüzeyine doğru şişmeye devam eder. İlk aşamalarda küçük bir sivilce olarak başlayan çıban, daha sonra etrafında da kızarıklıklar oluşturmaya ve ağrılı bir şekilde büyümeye devam eder. Çıban Neden Çıkar, başlığı altında bu aşamalar tamamlandıktan sonra ortada büyük bir şişkinlik ve içinde beyaz bir birikim oluşmuştur. Bu beyazlığa çıban özü denilir. Özellikle yüzünüzde ve dudaklarınızın kenarlarında çıkan çıbanlar çok daha fazla tehlike arz edecektir. Yüz bölgesindeki bu oluşumların kanser oluşumlarına kadar ilerleyebilir. Bu durumlarda tavsiye edilen ise uzman hekime başvurulmasıdır.
İlk etapta hafif kızarıklıklarla kendini gösteren çıban, şişmeye başladıkça bulunduğu bölgede ateş yağmaya ve iltihap toplamaya başlar. İlk çıktığında sivilce zannedilebiliyor. Vücut içerisinde açıklık, hastalık ya da yorgunluk gibi etkiler oluşturur ve zaman içerisinde müdahale edilmedikçe de aşırı bir şekilde kilo kaybı ortaya çıkarır.
Çıban Nasıl Geçer?
Yüz bölgesinde olmadıkça Çıban Nasıl Geçer, konu başlığı içerisinde kendiliğinden geçmesi söz konusudur. Ancak yüz bölgesinde oluşan çıbanın cerrahi müdahaleye ihtiyacı olacaktır. Özellikle yüz bölgesinde uygulanacak cerrahi müdahale öncesinde çıbanın üzerinin gazlı bez ile kapatılmadı önerilir. Bu işlem yaranın daha fazla mikrop kapıp büyümemesi içindir. Ayrıca antiseptik solüsyonlarla da temizlenebilir. Bu şekilde boşalma kısmı iyi bir şekilde temizlendikten sonra itinin tekrardan farklı dokuları etkileyerek çıban oluşturmasının da önüne geçilecektir.
Çıban tedavisinde önemli olan ilk aşamada fark edilmesidir. Bu alanda fark edilen çıban için antibiyotik tedavisi uygulanır ve bu şekilde iltihap oluşumu engellenir. İlerleyen safhalarda ise cerrahi müdahale gerektirecektir. Hatta şeker hastalığından muzdarip olan bireylerin bu alanda çok daha dikkatli ve bilinçli olması gereklidir. Çıbanın oluşum aşaması bu tür hastalarda çok daha geniş alanlarda olabilir ve iltihaplı bu oluşumların kapanması da uzun zaman alabilir. Bu nedenle uzman hekime başvurmak çok önemlidir.
Burun Tıkanıklığı yazımız için tıklayınız…
0 yorum