Hastalıklar

Boyun Fıtığı ve Tedavisi

  | 

Boyun Fıtığı Nedir? – Nasıl tedavi Edilir?

Boyun fıtığı genel itibari ile, boyun omurları içerisindeki kıkırdağın omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi ile kol ve dirseğe gelen sinirlerin omuriliğe baskı yapması ile oluşan bir rahatsızlık türüdür. Boyun omurları insan vücudunun en narin yapıları olmaları sebebi ile bu narin yapıya oldukça nazik davranılmalıdır. Kolaylıkla etki altına kalabilen bu omurlar aynı zamanda çok kolay hasar alabilirler. İnsan vücudunda bilindiği üzere 7 omur bulunmaktadır. Bu omurların bir arada bağlayan ise sadece 2 adet eklemdir. Böylesine muazzam bir yapıda, bu yapıdaki değişiklikler genellikle çok ağır kaldırma ile alakalıdır.Boyun Fıtığı ve Tedavisi

Omurların yapısı iç ve dış katman olarak iki ayırmak mümkündür. Bu katmanlar aracılığı ile amortisör gibi verilen yükün bir anda etki etmemesine yarayacak katmanlardır. Bu omurlar bu katmanlar sayesinde oldukça esnek ve hareket edebilir bir yapıdadırlar. Ağır kaldırmanın yanı sıra gün boyu bilgisayar başında olanların boyun ağrıları çektiği duyulabilir. Genellikle yanlış oturma nedeni ile başa gelen bu durum, yaşlanmayla beraber de gelebilir. Yaşlanma ile beraber iç katmanlarda meydana gelen su miktarının azalması kireçlenmeye neden olabilir. Kireçlenme ise sürekli boyun ağrılarına ve dolayısı ile boyun fıtığına sebep olur.

Boyun fıtığı nedenleri bakıldığı zaman düzensiz ve dikkatsiz davranmaktan kaynaklı eklem ağrıları ile başlamaktadır. Travma, trafik kazası, hızla geri ve ileri düşme gibi durumlarda birçok kişinin başına gelen bir rahatsızlıktır. Ortaya çıkma nedenleri genellikle ağır kaldırma, kireçlenme ve bilgisayar başı işler olabileceği gibi aynı zamanda uzun süreli hareketsiz kalmak yine boyun fıtığı oluşumunda büyük bir etkendir. Boyunda fıtık tanısı doktorun hastanın öyküsü ile başlayan bir süreci beraberinde getirir. Manyetik rezonans görüntüleme yöntemi son teknoloji kullanılarak boyun fıtığı tedavisinde kullanılmaktadır.

Yaşlılarda meydana gelen kireçlenmenin ve boyun fıtığına neden olan baskının görüntülenmesi sağlayarak, uygun tedavi yöntemi ile müdahale etme şansı vermiştir. Tedavi seçeneklerine bakıldığında genellikle ameliyat son seçenek olarak sunulmaktadır. Genellikle ilk seçenek ilaç tedavisi ve dinleme terapilerinden oluşan iki aşamalı bir tedavidir. Ardından boyunluk ile takviye edilebilir bir süreç ile hastanın eski sağlığına kavuşması beklenir. İlaç tedavisinde ağrı kesiciler ağrıların azalmasına kas gevşeticiler ise kas spazmlarına engel olmakta bir yardımcı görevi görür.Boyun Fıtığı ve Tedavisi

Boyun fıtığı belirtilerinde birçok madde sayılabilmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken her boyun ağrısının boyun fıtığı olmadığıdır. Bu nedenle aşağıda boyun fıtığı belirtilerini dikkatle okunması gerekir.

  1. Ensede ağrı, kas spazmı, boyun hareketlerinde kısıtlılık en büyük belirtileridir.
  2. Gece uyku sırasında ağrının artması boyun fıtığının belirtilerinden biridir.
  3. Kol ve kas gücünün azalması boyunun zedelendiği gösterir.
  4. Yine kol ve ellerde uyuşukluk hissedilmesi belirtiler arasında yer alır.
  5. Kollarda, ensede boyunda ağrı nedeni ile halsizliğin hissedilmesi yine boyun fıtığı belirtileri arasındadır.
  6. Herhangi bir yük taşınması halinde, kolda ve boyunda kısa zamanda oluşacak ağrılar bu rahatsızlığın belirtileri arasındadır.
  7. Başlangıçta en büyük belirtisi, sık sık oluşacak boyun tutulmasıdır. Boyun tutulması sıradan gelse de boyun fıtığının başlangıç evresi olabilmektedir.
  8. Boyun fıtığı oldu iseniz, hareket etmede oldukça zorlanılır. Başın sağa sola çevrilmesi oldukça zor bir hal alır.

Tırnak Morarması makalemize gitmek için üzerine tıklayınız..

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir