Sağlık

Bebeklerde Kabızlık

  | 

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?

Yeni doğan pek çok bebek gelişim evresinin henüz başında oldukları için bir takım fiziksel problem yaşamaktadırlar. Bağışıklık sistemleri  zayıf olduğu için hastalık ve enfeksiyonlara yetişkinlere nazaran daha açıktırlar. Bu sorunlardan birisi de kabızlıktır. Bebekte kabızlık, bebeğin dışkılama sayısının normalden daha az ve zor olmasıdır. Bebekler doğdukları ilk haftalarda ortalama 4 kez dışkılama yaparlar, anne sütüyle beslenen bebeklerde bu sayı 6 ‘ya da çıkabilmektedir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde kabızlık problemi fazla görülmez. İnek sütü içeren mamalarla beslenen daha çok kabızlık problemi oluşmaktadır. Bunun dışında enfeksiyonlar ve bir takım ilaçlar da kabızlığa neden olmaktadır. Daha büyük bebeklerde ise ek gıdalara geçilirken ve diş çıkarma dönemlerinde de kabızlık görülmektedir.Bebeklerde Kabızlık

    Bebeklerde kabızlık sorunu, hareketlerindeki değişiklerden de kaynaklanabilmektedir. Oturmaya ve emeklemeye başlayan bebeklerde de kabızlık problemi görülmektedir. Bunların dışında bir de yanlış beslenme sebebiyle bebeğiniz kabızlık sorunu yaşayabilir. Örneğin; ek gıda döneminde bebeğe verilen patates ve pirinç gibi katı yiyecekler de kabızlığa neden olmaktadır. Kabız bebek, çok seyrek olarak kaka yapmaya başlar, kaka yapamıyor ve ağlıyorsa ciddi kabızlık sorunu var demektir. Bu durumlarda hemen telaşa kapılmamak gerek, doktor onayı olmadan kesinlikle müsil ilaçları vermeyin. Biberonuna ve su kabına şeker koymayın, bol bol su için ve taze sıkılmış meyve suları  da içirebilirsiniz.

Bebeğinizin karnına hafif masajlar yapabilirsiniz. Çocuğunuzu  dışkılamaya zorlamamalı ve üzerinde baskı kurmamalısınız. Çocuğu uzun süre oturakta bekletmeyin ve acele ettirmeyin. Kaka yaptırmadan önce makat civarına biraz nemlendirici krem sürmek dışkılamayı biraz daha kolaylaştıracaktır. Bebeklerinize lif yönünden zengin gıdalar yedirmelisiniz. Bunun dışında; Taze sebze ve meyveler, erik, incir, üzüm, karpuz, kayısı, karnabahar, kereviz ve  pırasa  gibi posalı besinlerde kabızlık sorununa çözüm olabilmektedir.Bebeklerde Kabızlık

Kabız olan bebeklere süt vermemelisiniz ancak, sabahları aç karnına ballı süt verebilirsiniz ya da kuru incirle kaynatılmış süt de verebilirsiniz. Çikolata, şeker, gofret gibi katkı maddesi içeren gıdaları kesinlikle yedirmemelisiniz. Bunların yeri az miktarlarda saf çikolata ve bebe bisküvisi yerine sade bisküvileri tercih edebilirsiniz. İçinde iki çorba kaşığı  keten tohumunu 12 saat suda bekleterek bu suyla  yapacağınız çorbalar da bebeklerde kabızlık problemine  iyi gelecektir. Belirttiğimiz gibi yeni doğanlarda ve daha büyük bebeklerde oluşan kabızlık problemleri belirli bir safhaya kadar normal sayılabilir fakat uzun süreli ve sık yaşanan kabızlık sorunu tedavi sürecinin derinleşmesini gerektirmektedir. Bunun için, bebeğinizi doyuracak miktarda mama vermelisiniz, daha az ya da daha fazlasını değil.

     Kabızlık problemi yaşayan bebeğe Bol sulu gıdalar vermelisiniz. erik ve kayısı suyu  da verebilirsiniz.  Bunun dışında küçük egzersizler de iyi gelecektir. Bebeğinizin bacaklarını karnına doğru  yumuşak hareketlerle bastırıp çekin. Bu egzersiz de bebeğinizin  bağırsak hareketlerini kolaylaştırarak rahatlamasını sağlayacaktır. Kaka yaparken ağlayan ve  ağrısı olan, çamaşırında kan lekeleri olan bebeğinizi vakit geçirmeden bir doktora götürmelisiniz. Kabızlık uzun sürüyorsa buna  ek olarak uyku problemi  ve sarılık hastalığı da yaşanmışsa, bebeklerde zeka geriliğine sebep olan hipotiroidi riski olabileceğini  de göz önünde bulundurarak vakit kaybetmeden hekime götürmelisiniz.

Kabızlık Nasıl Geçer? Yazısına Gitmek İçin Tıklayın…

Yorum Yapabilirsin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir