Aşk
Aşk Acısı
Aşk Acısı Nasıl Geçer?
Aşk kelimesi ne kadar güzel gelse de aşkların sonu aşk acısıyla da bitebilir. İşte bu anlarda insan kendini delirmiş hisseder. Beyin sinir sistemine ters düşen bu duygu aşk acısıdır ve beyin buna hemen alışamaz. Aşkın uzunluğu değildir önemli olan. Uzun da olsa kısa da olsa beyin aynı tepkiyi verir. Ayrılığın ilk günleri her şey size onu hatırlatır. Fotoğraflar, gittiğiniz yerler gibi. Beynin içindeki nöronlar sürekli onu düşünmenizi sağlar. Yani aşık olduğunuz insanı bırakmak, tıpkı sigarayı bırakmak gibi etki bırakır.
Peki, aşk acısı nasıl geçer?
İlk olarak bu acının hemen geçmeyeceğini zamanla geçeceğini bilmelisiniz. Tamamen unutacağınızın ve bir daha acı çekmeyeceğinizin garantisini kimse veremez. Ancak zamanla tesiri yok olur. İlk başlarda dayanamıyorum deseniz de zamanla ölmediğinizi göreceksiniz. Beyin sürekli romantik olarak iyileşmeyi ister. Ama iyileşemezse hissedilen duygu, uyuşturucu bağımlılarının hissettiği duygu gibi olacaktır.
Süreci hızlandırmanın yolu var mıdır?
Profesör Brown, aşk acısını bilimsel olarak daha çabuk atlatmanın mümkün olduğunu söylüyor. Bu sürecin çok zor bir süreç olduğunu ve zaman aldığına vurgu yapıyor. Ancak sevgilinizden ayrıldığınız işte o an iyileşmeye başladığınızı söylüyor. Profesör Brown ayrılık sonrası akla gelen güzel anıları değil, tam tersine eski sevgiliniz ile ne kadar kötü anılarınız varsa bunları hatırlayıp yazmanızı istiyor. Size antipatik gelen davranışları mutlaka vardır. Bunları yaparsanız süreç hızlanır şeklinde konuşuyor.
Hissedilen gerçek acı mıdır?
Sevgiliniz ile ayrıldığınızda değişiklikleri hissetmeye de başlarsınız. Üstünüze ağırlık çöker, mideniz ağrır. Ölüm haberi gibi gelir size bu durum. Bunun üzerine aşk acısı nasıl geçer üzerine birçok araştırma yapılmaya başladı. Beyin aktivitelerini inceleyen araştırmalar sonucunca şu sonuçlara ulaşılmıştır. Beyin acıyı hissettiği bölgede yaşamaktadır. Beyinde o an vücudu kontrol ettiği için de acı büyüyor.
Stres hormonları kalbi, sindirimi hatta bağışıklık sistemini büyük ölçüde etkiler. Bu acılar genelde altı ay içinde son buluyor. Ancak çok etkilenen bir sistem ise iki yıla kadar uzanabiliyor. Her acı tamir edilebilir. Ayrılırsınız kalbiniz kırılır, tekrar aşık olursunuz kalbiniz kendini iyileştirmeye başlar. Aşkın beyinde bıraktığı izler kuşkusuz önemlidir. Aşk acısı beynin en ilkel bölgelerinde salgılanır. Romantik ilişkiler bitince bu sebepten dolayı daha çok acı hissedilir.
Terk eden ne düşünür?
Aşk acıları üzerine yapılan hemen hemen bütün çalışmalar hep terk edilenler üzerinde yapılmıştır. Peki ya terk edenler aşk acısı nasıl geçer sorusu hakkında ne düşünür? Kimsenin de bilmediği gibi bilim de henüz bu sorunun cevabını bilmiyor. Tabi ki bazı tahminler mevcut. Beynin ilişki yönetimindeki bir bölüm zayıflar bu durumlarda. Ancak bu hiçbir zaman tamir edilemez anlamına gelmez. Beyin zamanla kendini tamir eder. Bir bakmışsınız âşık olmuşsunuz. O zaman beyin tüm acıları unutur.
Kalp ve beyin iyileşme sürecine başlar. Yani kalp ve beyin kendini onarır. Bu da araştırmanın olumlu sonuçlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Aşk bu. Aşk her zaman geçicidir. Bir aşk gider. Diğer aşk gelir. Önemli olan zamanla kendini yenilemek ve çözüm bularak önüne bakabilmektir.
0 yorum