Psikoloji
Aşırı Titiz Olmak Psikolojik Bir Rahatsızlık Mıdır?
Aşırı Titiz Olmak Psikolojik Bir Rahatsızlık Mıdır?
Bazı kişilerde sürekli bir temizlik yapma telaşı vardır. Eller, evdeki eşyalar, birileri gelip gittiğinde tekrar temizlik yapma gibi bir takım titizlik belirtileri psikolojik bir hastalık olan ‘’obsesif kompulsif’’denilen bir temizlik hastalığına neden olur. Bu yapıdaki kişiler için; temizlik sürekli tekrarlanır ve hiç bitmez. Dış çevrede ellerini bir yere dokundurmazlar; dokunsalar devamlı yıkarlar. Evde de durum aynı devam eder. Her dakika temizlik yapmak için bir bahaneleri vardır. Hafif bir koku duysalar, evi tekrar baştan temizlerler.
Temizlik hastalığı; daha çok kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Bu durumun nedeni genelde ilgisiz kalmakla anlamlandırılır. Oluşan bir takım sorunların, aile içerisinde eşler tarafından anlaşılmayan ya da eşleriyle sorun yaşayan kadınlarda daha çok ortaya çıkar. Ancak; bazı kişilerde aileden gelen bir alışkanlığın devamı olarak da ortaya çıkabilir. Bu tarz ailelerin çocuklarında da ileri dönemlerde bu hastalığın görülme olasılığı vardır.
Temizlik hastalığı tedavisi;
Eğer böyle bir hastalığınız varsa endişenmeyin; giderilebilir bir tedavi şekli bulunmaktadır. Öncelikle; hekim; hastalığın nedeninin; takıntı, yersiz ve abes düşünceler ile ortaya çıktığını anlatacaktır. Hastalığını sürecinin tam olarak sona ermesi 2 yıl süren bir tedavi ve antidepresan ilaçlarla takviye edilerek sonuçlandırılmaktadır. Ancak hastalığın ilerlemiş olması bazı durumlarda daha uzun bir tedavi ihtiyacına gerek duyulmasına neden olabilmektedir.
Oluşan takıntılar;
- Eski eşya biriktirme ve atmama,
- Banyo yapılsa bile temizlenildiği konusunda yetersiz hissetme,
- Dokunduğu her şeyde mikrop var düşüncesi hakim olma,
- Cinsel ilişki yaşadığında mikrop kapma endişesi taşıma,
- Basit bir toz almada bile komple temizlik yapma isteği duyma,
- Simetrik olmayan her şeyi düzeltme eğilimi.
0 yorum