Hastalıklar

Akdeniz Ateşi

  | 

Akdeniz Ateşi Nedir?, Nedenleri Nelerdir?, Teşhisi Nasıl Yapılır?, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hastalıklar geçmişten günümüze kadar insanların önüne çıkan en büyük engellerdir. İnsan hayatındaki en önemli şey ise sağlıktır. Akdeniz ateşi de geçmişten günümüze kendini gösteren bir hastalıktır. Bu hastalık ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı ve eklem ağrısı gibi ağrılar yapan bir hastalıktır. Hastalık kendini ataklarla gösterir. 24-48 saat aralığında çeşitli aralıklarla ataklar sürer.

Akdeniz ateşi genelde üç durumda görülür. İlk olarak genetik faktörler etkilidir. Hastalığın ortaya çıkması için anne veya babanın taşıyıcı olması veya o hastalığa sahip olması gerekir. İkinci olarak genellikle Akdeniz bölgesinde görülmesinden dolayı Akdeniz ateşi adını almıştır. Son olarak adını ateş atakları yaptığı için almıştır. Bu üç sebep Akdeniz ateşi nedir sorusunun da cevabıdır. İleri düzeyde hastalar ateş dışında karın ağrısı, eklem ağrısı veya göğüs ağrısı gibi ağrılar ile de yüzleşebilir.  Bu ağrılar apandisit ile karışabilir. Müdahale edilmemesi durumunda Amiloidoz denen başka bir hastalığa sebep olabilir vücutta biriken Amiloid ile bu hastalık meydana gelir. Kalp yetmezliğinden felç geçirmeye kadar da sorunlar ortaya çıkarabilir.Akdeniz Ateşi

Akdeniz ateşinin nedenleri nelerdir?

Bu hastalık genelde kalıtsal bir hastalıktır. Hastalığa sebep olan gen bulunmuştur. Kesin tanı koyabilmek için ise inceleme yapılması gerekir. Tanı koyarken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Örneğin ateş, karın ağrısına yol açan diğer hastalıklar ile karıştırılmamalıdır. Bu hastalığın bilinen tek bir tedavisi vardır. Doktorların vermiş oldukları Kolşisin isimli ilaç ile hastalık kontrol altına alınır. Kolşisin adlı ilaç Amiloidoz gelişmesini de önleyebilir.

Akdeniz Ateşi Nasıl Teşhis Edilir?

Nöbetler sırasında kan lökosit sayımı muhtemelen yükselir. Kesin tanı yapabilmek için genetik inceleme gereklidir. Bu inceleme ve birçok üniversitede ve genetik tanı merkezilerinde yapılmaktadır. Şimdiler de bu tanıları koymak yüksek ücretler gerektirmektedir. Kesin teşhis için genetik test kesinlikle gereklidir. Hastaların tekrarlayan belirtileri tanı koymak için yeterli olmayabilir. Ancak benzer belirtilerle ortaya çıkan hastalıklardan ayırt edebilmek adına, testler şarttır.

Kan testleri yapılarak atak sonlanınca kan değerlerinin normal değerlere inmesi Akdeniz ateşi nedir? Tanısına yardımcı olur. İltihaplı diğer hastalıklar da bu testlerin pozitif çıkmasına sebep olabilir. Hastaların yaklaşık yarısında ailede benzer belirtiler olduğu görülür. Bu da tanıyı koymak adına önemli bir bilgidir. Akdeniz ateşi çekinik geçen kalıtsal bir hastalık olarak bilinir. Ailede başka hasta olmaması da muhtemeldir. Günümüzde Akdeniz ateşi ile ilişkili olan bazı genlerde hastalığa neden olabilen mutasyonlar incelenir. Oldukça fazla mutasyon sayısı olduğu için hepsini taramak oldukça zordur. Ülkemizde Akdeniz ateşinin taşıyıcılık oranı yüzde 10 ve 20 arasında değişmektedir.Akdeniz Ateşi

Akdeniz Ateşi Tedavi Yöntemleri nelerdir?

Tedavi için ilk olarak 1973 yılında ortaya atılan çözümler vardır.  Her gün düzenli olarak verilen Kolşisin, hastaların önemli bir bölümünde tedaviye olumlu cevap vermiştir. Tedaviye olumlu dönüt vermeyen hastalar için Amiloidoz gelişimi önlenmelidir. Bunlarla ilgili çalışmalar henüz netlik kazanamamıştır. Çünkü Kolşisin tedavisi uygulanan bazı hastalarda ataklar aynı kalmıştır. Ancak yine de Kolşisin tedavisinin güvenli ve olumlu sonuç veren bir tedavi olduğu netlik kazanmıştır. Hamileler için Kolşisinin bebek üzerinde herhangi bir negatif etkisinin olmadığı da test edilmiştir.

İLGİLİ DİĞER İÇERİKLER:

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir