Anne & Çocuk
Aile İçi Şiddetin Çocuk Üzerinde Olumsuz Etkileri
Aile İçi Şiddetin Çocuk Üzerinde Olumsuz Etkileri
Aile içi şiddet toplumumuz üzerinde oldukça fazla olan bir davranış bozukluğudur. Genelde bu tarz yanlışlıklar çocukların hayatlarında olumsuz etkilenmelere neden olarak; onların daha ilk yaşlardan itibaren psikolojik olarak bir çok yönden etkilenmesine neden olmaktadır. Aile içi şiddet yaşayan çocuklarda genelde; yetişkin birer birey olmaları aşamasında çok büyük ruhsal sorunlar yaşamasına ve hayatlarında bir çok olumsuz durumlar çıkmasına etken olmaktadır.
Aile içi şiddet genellikle; farklı sınıflarla tanımlanıyor. Ekonomik, fiziksel, psikolojik, sözel ve cinsel sınıflar içerisinde görülüyor. Bu durumda baba anneye şiddet uyguluyor, anne de yaşadığı şiddetin aynısını çocuklarında yapıyor. Çocuklar doğrudan şiddete maruz kalmasalar bile anne baba arasında olan şiddetten, çok fazla etkilenerek kendi içlerinde çok büyük zorluklar yaşamaya başlıyorlar. Bu durum çocuğun içine kapanmasına, korkularının çoğalmasına ve baş edemeyecekleri kadar büyük bir depresyona yol açıyor. Şiddet gören çocuklar; şiddet görmeyenlere nazaran toplum içerisinde daha pasifize olarak çoğu alanda başarısız oluyorlar.
Çocuklar her türlü şiddeti bire bir yaşamasalar bile anlayabiliyorlar. Ebeveynlerinin sözlerinden ya da yüzlerinden bile bunu algılayabiliyorlar. Yaş ilerledikçe aracı olmaya çalışınca da direkt şiddetin etkisinde kalabiliyorlar.
Şiddet yaşayan çocuklarda ya da şiddete tanık olanlarda; öfke nöbetleri, ağlama krizleri, anneye sürekli düşkünleşme, okulda başarısızlık, saldırganlık, içine kapanma ve toplumdan soyutlanma belirtiler gösterebiliyor. Bu tarz bir alede yaşayan çocuklar; gençlik dönemlerinde; depresyon, korku, kaygı, ilişkilerinde sorunlar ve güven olgusunun azalması gibi daha bir çok etken altında olumsuz bir hayata sahip oluyorlar.
Çocuğun hayatında şiddete maruz kalması ilerde kendisinin de şiddet uygulamasına ve kavgacı bir kimliğe bürünmesine çok büyük bir alt yapı oluşturuyor.
0 yorum