Hastalıklar
Şeker Hastalığı Belirtileri
Şeker hastalığı günümüzde sayısı önemli derecede artan ciddi hastalıkların başında gelmektedir. Elimizde bulunan 2000 yılına ait somut araştırmalar ışığında 7.5 milyon kişinin şekerle ilişkili hastalıklardan 2,9 milyon kişinin ise doğrudan şeker hastalığından öldüğü tahmin edilmektedir. Doğrudan ölen 2,9 milyon kişinin 1 milyonu az gelişmiş 1,9 milyonu ise çok gelişmiş ülkelerden olduğu belirtilmiştir. Ölüm oranlarında en az %2,4 ile fakir Afrika ülkeleri en çok %9 Arap yarımadası ile %8,5 Amerika da görülmektedir. Dünya sağlık örgütü %5,2 ile şeker hastalığının ölümcül hastalıklar listesinde 5. sırada olduğunu belirtmiştir.
Toplum içinde aşırı şeker tüketiminin şeker hastalığına neden olduğu şeklinde yanlış bir kanı bulunmaktadır. Bu hastalığın tedavisinde bilinçli hareket etme, vücudun reaksiyonlarına hakim olma ve hastalığı bilmek önemlidir.
Şeker Hastalığı Nedir?
Kan şekeri kan yoluyla vücudu dolaşarak hücrelere enerji veren bir maddedir. Normal değerleri 70 ila 110 (mg/dl) arasındadır. Bu değerlerden az olanına Hipoglisemi yüksek olanına ise Hiperglisemi denir.
Pankreas vücudun kan şekerini düzenleyen İnsülin adında hormon salgılar. İnsülinin salgılanmaması yada etkisiz kalması sonucu kan şekeri hücreye giremez. Hücreye giremeyen bu şeker kanda birikir. Kanda biriken şeker zehir gibidir ve tüm hücrelere zarar verir. Bu duruma şeker hastalığı denir.
Şekerin hücreye giremeyip kanda aşırı birikmesi damarlara zarar vererek kanın diğer dokulara yeterli miktarda gitmesini engeller. Bu durumda kalp krizi, felç, böbrek hastalıkları ve görme bozuklukları meydana gelir. Ayrıca hücreler enerji bakımından şekeri kullanamadığından yağları ve proteinleri kullanmaya başlar. Bunun sonucu olarak da vücut aşırı kilo kaybeder ve vücutta asit oluşmaya başlar. Hasta ölümle sonuçlanacak şoka girebilir.
Şeker Hastalığının Belirtileri
En çok görülen belirtiler aşırı su tüketimi, özellikle geceleri uykudan uyandıracak şekilde aşırı idrara çıkma, yaraların geç iyileşmesi, halsizlik, aşırı yemek tüketmek ve bulanık görmektir. Bu belirtiler sonucu hastalıktan şüphe duyuluyorsa acil doktora başvurulmalıdır.
Şeker Hastalığı Tanısının Konması
Şeker hastalığı tanısı kan ve idrar testleriyle bulunur. Sağlıklı insan idrarında çok az miktarda şeker bulunur hastalarda şeker oranı fazladır. Ayrıca kanda şeker düzeyi 126 mg/dl nin altında olmalıdır. 200 mg/dl nin üzerinde şeker hastalığı tanısı konur. Şeker hastalığı tanısı bakımından en önemli testlerden biride Glukoz Tolerans Testidir. Bu testte kişiye aç iken vücut ağırlığının her kilogramına karşılık 1 gr şeker verilir. Sağlıklı kişide 2 saat içinde şeker oranı 90 mg/dl den 120 mg/dl lere çıkar ve sonra normal seviyelere düşer. Hastada ise bu oran çok daha fazla seviyelere çıkar ve 4-6 saat içinde düşer ama eski seviyenin altına inmez.
Şeker Hastalığının Nedenleri
Şeker hastalığı genetik olarak ilerlediği ve çevresel etkenlere bağlı olduğu düşünülmektedir. Şeker hastalığı nedenleri, kanda şeker oranını düzenleyen İnsülin hormonunun salgılanmaması yada etkisiz salgılanması olarak görülebilir. İlk tip hastalarda pankreasta insülin salgılayan beta hücreler hasar görür yada hastalanırsa şeker hastalığı ortaya çıkar. Bu çok kısa sürede kandaki şeker oranını artırır, karaciğerde yağ kullanımı artırır ve vücut proteinlerini azaltır. Genellikle 20 yaş altında başlayan şeker hastalığı türüdür. Etkisiz insülin salgılanması sonucu oluşan hastalık daha çok görülen ve 40 yaş üzerinde meydana gelen hastalık tipidir. Bu hastalık tipinde insülinin bağlanma yerinde sorun vardır yada bağlanma yeri azdır. Bu tip hastalarda şişmanlık görülmektedir. Şeker hastalığı nedenleri kaldırıldığı zaman tedavi başlar.
Şeker Hastalığının Tedavisi
Öncelikle şeker hastalığı bir beslenme hastalığıdır. Şeker hastalığı tedavisi dengeli beslenme ile kontrol altına alınabilir. Daha önce şeker hastalığının ya insülinin salgılanmamasından yada etkisiz olmasından meydana geldiğini belirtmiştik. Eğer insülin salgılanmıyorsa dışarıdan vücuda insülin vermeliyiz. Bu tür için en önemli tedavi şekli budur. İnsülinin etkisiz olmasında ise ana konu beslenmedir. Obezite engellenerek vücudu normal kilosunda tutmak, dengeli beslenme, kan şekerini normal düzeyde tutmak için gerekli miktarda karbonhidrat tüketmek önemlidir. Şeker hastalığı tedavisi bazen tüm beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ile mümkün olabilir.
0 yorum