Tatlılar
Islak Kek Yapımı
Islak kek yapımı oldukça basit bir uygulamadır. Misafiriniz çat kapı çıktı geldi. Ya da evde çocuğunuzun canı birden kek istedi ve marketlerdeki hazır ürünleri çocuğunuzdan uzak tutmaya çalışıyorsunuz. Bu yüzden kolay ıslak kek yapımı imdadınıza yetişecektir.
Islak kek yapımı malzemeler
Bütün keklerde olduğu gibi ıslak kek yapımında da yumurta olmazsa olmaz malzemelerimizden.
Ardından 6 kaşık (çorba kaşığı) un, pasta börek unu olursa daha güzel kabaracaktır.
6 kaşık (çorba kaşığı) şeker
Kabartma tozu
Dilerseniz kakao
Öncelikle fırını 250 dereceye getirerek ısıtmaya başlayalım, ıslak kek yapımında fırının soğuk olması yaptığımız kekin kabarmamasına sebep olacaktır. Fırın ısınırken, fırın tepsimize yağlı kâğıdı seriyoruz, yağlı kâğıdı fazla taşırmadan sermeye özen göstermeniz önerilir. Yağlı kâğıt devamlı kullanmadığınız bir malzeme ise ve kekin yapışmamasını istiyor isek tercihen tereyağını yoksa margarini tepsiye katı haldeysen sürüyoruz, bu yağların hiç biri yoksa sıvı yağı fırça yardımı ile sürüyoruz. Tereyağımızı sürdükten sonra tepsinin içerisine bir kaşık elediğimiz undan döküyoruz ve un parçalarının tepsiye yapışmasını sağlıyoruz. Islak kek yapımında veya normal kuru kek yapımında aynı uygulamayı yapmanızda bir sakınca yoktur. Unlar iyice tepsiye dağıtıldıktan sonra fazlasını tepsiden alıyoruz unların.
Islak kek yapımı için çukur bir kap alıyoruz ve 5 adet yumurtamızı kabımıza kırıyoruz. Kırılan yumurtalarımızın sarısını ve beyazını ayırmanıza gerek yoktur. Şimdi yumurtalarımızın üzerine 6 kaşık isteyen 5 kaşık da atabilir, toz şeker atıyoruz. Bu yumurta ve şeker karışımını kenara aldıktan sonra efendim unumuzu elekten geçiriyoruz kabartma tozunu ve kakao atıyoruz. Kabartma tozunun iyice unun içinde dağılması için önce kaşık yardımıyla dağıtıyoruz ardından tekrar elekten geçiriyoruz. Unumuzu da kenara aldıktan sonra üzerine şeker döktüğümüz yumurtalarımızı çırpıcı yardımıyla çırpmaya başlıyoruz. Elektronik çırpıcı kullanmıyorsak eğer yapmamız gereken davranış bir çatal ile ya da el çırpıcısı ile yumurtaların arasına hava girecek şekilde çırpmak. Islak kek yapımında ve diğer keklerin hepsinde aynı uygulama yapılır burada bir püf noktası vermek gerekirse çırpma yönünüz hep aynı olmalı, önce saat yönünde sonra da saat yönünün tersine doğru çırparsanız ıslak kek yapımında başarılı olamazsınız. Yapmamız gereken tek şey yumurtaların arasına hava boşluğu itmek bu şekilde çırparak ıslak kek yapımında bir usta gibi davranmış oluruz.
Islak kek yapımında dikkat etmemiz gereken husus yumurtanın iyice kabarmasıdır, kabaran yumurtayı kaşık yardımıyla aldığımızda kaşıktan akıp gitmiyorsa sıvı yoğunluğunu kaybetmişse daha önce elediğimiz unu çok hızlı bir şekilde çırptığımız yumurtanın içerisine döküyoruz ve hızla karıştırıyoruz. Hızlı olmamızın sebebi hava kabarcıklarının kaybolmaması için. Daha önce un ve yağ ile yapışmaması için hazırlık yaptığımız tepsiye hemen döküyoruz ve hiç bekletmeden fırına sürüyoruz. Tahmini pişme süresi 20 ila 25 dakikadır. Bu süre zarfında fırının kapağını açtığımız anda ıslak kek yapımını bitirebilirsiniz artık hiç uğraşmanıza gerek kalmayacaktır. Fırının bütün ısısı dışarı çıktığı için dışarıdaki normal hava fırına göre aşığı soğuk geleceğinden dolayı ıslak kekin kabarması bir anda duracak ve ani çatlamalar meydana gelecektir. Kabaran ıslak kek sünmeye başlayacaktır. Islak kek yapımı da başarısızlıkla sonuçlanmış olacaktır. Bu sebeple kesinlikle ıslak kek yapımında fırını açmıyoruz. 20 ile 25 dakika sonra fırından çıkardığımız keki üstü kapalı olmayacak şekilde hafif soğumaya bırakıyoruz bu arada daha önce tarifini aldığımız çikolata sosumuzu ıslak kekimizin pandispanyası üzerine ılık bir şekilde döküyoruz. Hem kekimiz hem sosumuz ılık olmalı ikisi de sıcak olursa hamur olur, biri sıcak biri soğuk olurda ıslak kek yerine kuru kek olur. Islak kek yapımında da başarısız olursunuz. Sosumuzu döktükten sonra kekimizin ıslak kek haline gelmesi için dinlenmesini beklerken siz de bu arada çayınızı demleyebilirsiniz, çay demini alana kadar ıslak kek yapımı bitmiş olur, afiyet olsun.
0 yorum