Psikoloji

Tükenmişlik Sendromu Nasıl Ortaya Çıkar?

  | 

Tükenmişlik kavramı; uzun süren iş stresi ile ortaya çıkan fiziksel ve duygusal enerjinin sona ermesiyle görülen patolojik bir durumdur. Genelde iş hayatının içerisinde hemen hemen çok fazla kişinin karşılaşabileceği bir vak’adır. Yapılan işin ve sözün hayatınızı uzun süre esir edecek şekilde devam etmesi ve süreklilik taşıması halinde tükenmişlik sendromu yaşamaya başladığınızı gösterir. Hayatınızın sadece bu çerçevede yürüyor olması hatta yıllar boyunca devam ediyor olması bu durumun gelişmesinde etkili olmaktadır. Psikolojik bir hastalık olmamasına rağmen kişiyi çok fazla etkileyen ve hayatını neredeyse alt üst edecek kadar çevreleyen bir oluşumdur.

Tükenmişlik sendromunun en önemli belirtileri ise; halsizlik, sürekli yorgunluk, bitkinlik, yetersizlik ve duyarsızlıktır. İş hayatında çalışmaya devam etse de kişinin iş yerine karşı duyarsızlığı oluşur, işinde ilerleyemez; iş ve aile yaşantısında sürekli uyum bozukluğu yaşar. Tükenmişlik sendromu yaşayan kişide; ruhsal hali bozulur, mutsuzlaşır, sosyal yaşantısı biter, bağışıklık istemi güçsüzleşir, sırt ağrıları, uykuda bozukluklar, baş ağrıları, kilo kaybetmeler ve kalp rahatsızlıkları oluşmaya başlar.

Genelde yoğun çalışan meslek gruplarında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Özellikle mükemmeliyetçi kişiliğe sahip kişilerde, üst görevlerde sorumluluk sahibi mesleklerde yoğun görülür (Öğretmenler, doktorlar, sağlık çalışanları, üst düzey yöneticiler gibi).

Tükenmişlik Sendromu Etmenleri

  • Hedef koymadan aşırı çalışma
  • Ağır iş alma ve yüklenme
  • Program ve plan yapmadan çalışma
  • Zamansız çalışma
  • İmkansız olanı yapmaya çalışma
  • Aşırı ödün verme
  • Çok çalışma ancak yükselememe

Bu gibi durumlar belli zaman sonra tükenmeye başlayan bir duygu ve fizik kaybı yaratır. Bu zorluklarla baş edemeyen ve algılamada yaşanan sorunlar sonu hazırlamaktadır. Her yoğun çalışma bu duruma yol açmaz. Bununla baş etmeyi ve tedavi olmayı sağlamak gereklidir.

Yorum Yapabilirsin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir