Beslenme
Ebegümeci Faydaları Saymakla Bitmez
Nisan ve temmuz ayları arasında, çoğunlukla parlak sarı, nâdir olarak beyaz renkli çiçekler açan bir veya çok senelik otsu bitkilerdir. Ebegümeci bitkisi kolaylıkla yol kenarlarında, tarlalarda, göl, su kenarlarında ve ormanlarda yetişebilen bir bitkidir. Ebegümeci yemeği de afiyetle tüketilen bir yemektir. Bu şifalı sebzenin yemeği ilkbahar aylarında bolca tercih edilir. Her yerde kolaylıkla bulunması sebebiyle bu şifalı sebzeye manavlarda, pazarlarda ve market raflarında kolaylıkla ulaşılabilir. Meraklikadin.com sizler için bu şifalı bitki ile ilgili merak ettiklerinizi yazdı.
Müsilaj, malvin, malvidin adlı anthocyan madde içerir. Ayrıca tanen, glikoz, C vitamini, kalsiyum, fosfor, protein taşımaktadır. Latince adı malva sylvestris olanebegümeci kimi yörelerde cilatka çolaka, develik, saracak, elegömeci gibi isimlerle adlandırılırken kimi yörelerde ise gömeç, hubbaz, hamaylık, karagöz, molasa, paçık, tolik, kabarlik gibi isimlerle adlandırılır. Ayrıca bazı bölgelerde bu şifalı bitki; develangir, ebemgömeci, evemkömeci, gaba, ilmik, kabalık, kazankarası, kobalangir, pencer, tebük isimleriyle de anılır.
Ebegümeci faydaları bilinmekle birlikte, ciltteki çıban ve yaraların ağrılarını dindirmek için kullanılır. Göğsü yumuşatır, balgamsöktürür, nefes darlığına iyi gelir ve öksürüğü keser. Bu yüzden bu soğuk kış aylarında bolca tüketilmelidir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlaması da faydaları arasındadır. kabızlık gibi bağırsak sorunlarını giderir. Bağırsakları rahatlatır, kolay bir sindirim sağlar. Mide bulantısı ve kusmaları önler ve gastrit, ülser, mide ağrılarını dindirir. Ateşi düşürüp, vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Nezle, grip, öksürük, bronşit, nefes darlığı tedavisinde kullanılır. Ayrıca akciğer kanseri tedavisinde kullanılan buşifalı bitki cildi kırışıklıklara karşı da korur.
Bu şifası büyük bitkinin gargarası ağız yaraları, bademcik iltihabı, boğaz ağrıları, faranjit gibi rahatsızlıklar için çok faydalıdır. Burun kanamasının durdurulmasında kullanılması da faydaları arasındadır. vücuttaki akne, leke, sivilce gibi rahatsızlıklar için de çok faydalıdır.
Alerji, ciltte alerjiler sonucu görülen kaşıntılarda bu şifalı bitkinin çayı çok büyük fayda sağlar. Bronşit, faranjit, boğaz ve bademcik iltihabı,öksürük tedavisi için 40 gr. bitki 1 lt. suda kaynatılarak 10 dk. kadar demlenir. Günde 5 kahve fincanı içilir. Çıbanların olgunlaşması tedavisi, sivilceler, akne tedavilerinde lapası veya kompresi için çok faydalıdır. Deri yaralanmaları, deri döküntüleri, kaşıntılar, deri yanıkları, deri alerjileri tedavileri için banyoları rahatsızlık görünen bölgeye uygulanmalıdır.
İşte bu şekilde faydaları sayesinde bu şifalı bitki ile birçok hastalıktan kurtulmak mümkündür. Ebegümeci taze olarak tüketildiği gibi, yemek şeklinde pişirilebilir, salatalara eklenebilir yada çay olarak da içilebilir.
0 yorum