Bitkiler

Meyan Kökü Nedir, Meyan Kökünün Faydaları Nelerdir?

  | 

Meyan kökü en fazla kozmetik ürünlerde kendini göstermektedir. Meyan kökünün faydaları oldukça fazladır. Cilt ve saç sağlığı bakımından çok etkili bir bitkidir.  Geçmiş zamanlarda Çin ve Mısır uygarlığı  tarafından sıklıkla kullanılmaktaydı. Sadece cilt için değil, hastalık tedavilerinde de kullanılıyor. Meyan kökünün boyu 200 cm kadar uzayabilir ve içerisinde çok faydalı maddeler barındırır.

Meyan Kökü Nedir, Meyan Kökünün Faydaları, Meyan Kökü Şerbeti

Meyan kökü birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Enfeksiyon olsun depresyon olsun hatta menopoz olsun hemen hemen her şeyde kullanılmaktadır. Meyan kökünün cilt ve saç sağlığına faydaları da saymakla bitmez. Meyan kullanımı cilde çeşitli avantajlar kazandırır. Örnek vermek gerekirse, meyan kökü faydaları cilt sağlığını korur. Cildi parlatır. Bunun için kökü kaynatmak gerekir. Ilıması beklenir ve uygulanır. Uygulama esnasında meyan köküne bir kaç damla badem yağı ekleyebilirsiniz.Meyan kökü Faydaları

Düzenli kullandıktan sonra faydasını göreceksiniz. Cildin sürekli nemli kalmasını da sağlamaktadır. Ayrıca, cilt üzerinde meydana gelen kaşıntı, döküntüler, kırışıklık ve çatlama gibi sorunlar için birebir olma yolunda ilerlemektedir. Kökünün kaynatılıp ılık halde cilde uygulanması bütün bunlar için yeterlidir. Sadece bununla kalmayıp, aynı zamanda sedef ve egzama gibi ciddi ve tedavisi uzun sürebilen cilt hastalıklarına da iyi gelebilir. Güneş ışınlarına karşı cildi de korur ve cildi yağlardan temizler. Meyan kökünün faydaları sadece cilt üzerinde değil, saç için de faydalıdır. En büyük faydası saçların dökülmesini engelleyebilir. Ayrıca kepek sorununu da giderebilir. Meyan kökü en doğal ağrı kesicidir. Ayrıca depresyona da iyi gelir. Çünkü meyan kökünün anti depresan özelliği vardır. Meyan kökü karaciğer sağlığını korur. Çünkü karaciğeri daha sağlıklı hale getirir.

Meyan Kökü  soğuk algınlıklarına da iyi gelir, çünkü metabolizmayı güçlendirir. Meyan kökü çayının şeker hastalarına iyi geldiği düşünülmektedir. Meyan kökü kan basıncı ve kalp sağlığına faydalıdır. Kolesterol düşürücü özelliği vardır. Meyan kökünün düzenli olarak tüketilmesi ayrıca kas, mide ayrılarını giderebilir. Maya enfeksiyonuna İyi gelir.   Meyan kökünün içerdiği maddeler mide sağlığını da korur. Kilo vermek isteyenlerinde tercihi meyan kökünden yanadır. Günde bir fincan meyan kökü çayı içmek önerilir. Meyan kötü bulantı, kusma, görüş rahatsızlıklarına iyi gelir. Diş ağrılarına bile faydalıdır, gargara yapılarak ağrılar azalır.

Meyan Kökü Şerbetinin Faydaları nelerdir?

Meyan kökü faydalarının yanı sıra şerbetinin de faydası çoktur. Meyan kökü şerbeti özellikle Anadolu’da hala çok tüketilir. Çünkü hastalıklara iyi geldiği düşünülür. Göğüs hastalıklarına iyi gelir, mukozayı korur, mide sağlığını korumaya yardımcı olur, idrar söktürücü özelliği vardır, zararlı bakterileri bünyeden atmaya yardımcı olur ve Meyan kökü Faydalarıkabızlık sorunlarına iyi gelir. Ancak her şey de olduğu gibi aşırı tüketilmemelidir. Meyan kökünün zararları da vardır.

Aşırı tüketilmesi durumunda bazı yan etkileri olabilir. Yüksek tansiyon ve kalp hastaları kesinlikle içmemelidir. Meyan kökü cinsel isteği azaltabilir. Kalp hastalarının bazılarında ilacı tüketildiğinde yan etkileri görülebilir. Son olarak meyan kökü kan inceltici, tansiyon ve idrar söktürücü ilaçlar kullanan kişiler tarafından tüketilmemelidir.

Meyan Kökü (Meyan Şerbeti)

Adana ilimizde yaygın olan meyan kökü şerbetinin yöresel ismi Aşlama’ dır. Kendine has lezzetli ve hafif şekerli tadıyla, özellikle yaz mevsiminde fazla tüketilir ve sağlık açısından da birçok faydası mevcuttur.

Meyan Kökü Şerbetinin Yapılışı

  • Şerbet için kullanılacak malzemeler; 1 avuç dolusu meyan kökü ve 5 litre su.
  • 1 avuç ezilmiş meyan kökünü derin bir tencereye koyun. 5 litre suyu üzerine dökün ve birkaç saat, tortusu çökene kadar bekletin. Rengini ve tadını suya bırakana dek beklemeniz gerekir.
  • Tel süzgeçten geçirdiğiniz meyan şerbetinin tortusuz olması için, bir süre daha bekletin. Çift kat temiz bir tülbent ile süzün ve sürahiye boşaltın. Şerbetin tadını kontrol ederek, ihtiyaç halinde tekrar süzün ve bir sürahiden başka sürahiye boşaltın. Şerbetin tadı acı ise, bir miktar daha su ilave edebilirsiniz.
  • Şerbetin dibinde biriken tortuyu ve meyan kökünü atmanız gerekir.
  • Şerbet soğuduktan sonra afiyetle içebilirsiniz. (Dilerseniz üzerine birkaç adet karanfil ya da çubuk tarçın ilave edebilirsiniz.)

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir