Eğlence

En Fazla Okunan 5 Kitap

  | 

Bu yazım ve beraberinde yeni yıl için iyi dileklerim tüm sevgili egitimtek üyelerine ve her geçen gün genişleyen, öğrenmeyi, paylaşmayı ve üretmeyi kutsayan bu güzel topluluğa hediye olsun. İşte ekibimin sevgili üyelerinden bazılarına hediye ettiğim kitaplardan seçtiklerimi bu yazımda sizlerle de paylaşmak istedim.


Outlier (Çizginin Dışındakiler): Malcolm Gladwell bu kitabında başarının öyküsünün sandığımızın aksine sadece zeki ve hırslı olmak ile ilgili olmadığını, çevresel faktörler ve hatta ailesel ve kültürel yapı ile bağlantılı olduğunu örneklerle ortaya koyuyor. Gladwell “outlier”’ı sıradan olmayan bir kişi olarak tanımlıyor. Bu kişi bizim klasik “başarı” çizgimizi takip etmiyor. “Outlier”, bir konuda uzmanlaşmaktan, iş birliği kurmaktan, zamandan, bulunduğu yerden ve kültürden faydalanan ve bunu başarıya dönüştüren kişi. Başarı aslında zamanında bir işi yapmak ve fırsatları değerlendirmek ile bağlantılı.

Dünya Okulu: Salman Khan tarafından yazılan bu kitabın çevirisi yeni yeni kitapçılarda yerini alıyor. Khan Academy Türkçe ekibinin de yoğun çalışmaları ve eğitimimize katkıları gerçekten yadsınamaz. Bir kez daha tebrik ederim bu güzel ekibi. Özellikle öğretmenlerle sürdürdükleri işbirliği içindeki çalışmaları çok etkileyici. Kitaba gelirsek, eğitimde fırsat eşitsizliğinden yola çıkarak dahice bir yaklaşımla ücretsiz, her zaman ve yerde eğitim sloganıyla ortaya çıkan Khan Academy’nin kurucusu Salman Khan, eğitimin geleceği ile ilgili görüşlerine bu kitapta yer veriyor.

Fuji Dağını Nasıl Taşırsınız?: “Neden kanalizasyon kapakları kare değil de daire biçimindedir?” “Dünyada kaç tane piyano akortçusu vardır?” soruları iş mülakatlarında size sorulsaydı nasıl cevaplar verirdiniz? Bu kitapta bu soruların cevaplarını bulabileceğiniz gibi, neden size sorulduğunu da öğreneceksiniz. Hangi becerilere sahipsiniz? Bu becerilere sahip olduğunuzu nasıl gösterebilirsiniz? Ya da nasıl bir ekip üyesi ekibinizde yer almalı? Onun aradığınız kişi olduğunu nasıl anlayacaksınız? Başlığı kadar içeriği de ilgi çekici ve bir o kadar da akıcı anlatımı olan William Poundstone’un bu kitabını özellikle yeni işe girecek gençlerimize, ya da ekibine bir üye almak isteyen yöneticilerimize öneriyorum.

Yeni Dijital Çağ: Google’in yöneticileri tarafından yazılan bu kitap da yeniler arasında. Bizi bekleyen yeni çağı çarpıcı bir şekilde gözler önüne seren Cohen ve Schmidt Google’in küçük bir “startup”dan dünyaca ünlü dev bir şirkete nasıl dönüştüğünü de özetliyor. 10 yıl içinde 5 milyardan fazla insan internete bağlı olacak. Bu bildiğimiz bütün formülleri geçersiz kalıyor, yenilerini üretmemizi gerektiriyor. Bireyselleşme, kimlik, mahremiyet, medeniyet, gerçeklik kavramları tartışılıyor. Sorgulatan ve düşüncelerinizi dönüştüren bir kitap ile başbaşasınız.

Drive: İlk çıktığı günden bu yana ilgi gören Daniel Pink’in bu kitabı okunası. Eğer okumadıysanız bana göre geç bile kaldınız. Pink uzun yıllar süren araştırmaları sonucu insan motivasyonunun haritasını çıkarmış. Motivasyonu sağlayanın hepimizin ilk aklına gelen “ödül” olduğunu düşünüyorsunuz, değil mi? Pink bunun bir yanılgı olduğunu söylüyor. İnsanı motive eden üç etkenden bahsediyor: Otonomi, kendi hayatını yönlendirme isteği; Ustalık, daha iyisi olma ya da önemli bir şeyde iyi olma isteği; Amaç, kendimizden daha büyük birşeye hizmet etme arzusu

Öğrenmek, üretmek, farklı yapmak ve paylaşmakla keyif alacağınız yepyeni mutlu, sağlıklı ve barış dolu bir yıl dileriz.

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir