Hastalıklar

Vertigo Hastalığı Nedir, Vertigonun Sebepleri Nelerdir?

  | 

Kelime olarak “dönmek” anlamına gelen vertigo, rahatsız edici bir hastalık türüdür.  Vücutta denge sistemlerinden yanlış uyaranlar gelmesi veya doğru uyaranların yanlış algılanmasıyla ortaya çıkan dengesizlik halidir. Vertigo aniden baş gösterebilir. Genelde baş hareketleri ile ortaya çıkar ve dönme hissi başlar. Yatmak, yataktan kalkmak, öne eğilmek, yukarı bakmak ile ortaya çıkmaktadır. Vertigo hastalığı oluşumunun altında birçok sebep yatar. İç kulak kaynaklı nedenler yüzünden ortaya çıkabilir.

Vertigo Nedir, Vertigonun Sebepleri, Vertigo Nasıl Tedavi Edilir?

Vertigo Hastalığı

Üst solunum yolu enfeksiyonunun iç kulak tutulumu, iltihaplanması, iç sıvının miktarının artması, iç kulak sıvı fistülleri gibi sebepler yüzünden ortaya çıkmıştır. Bunun dışında iç kulak dışındaki nedenler de sebep olabilir. Bunlardan bazıları menenjit, migren, epilepsi ve kafa travmaları örnek olarak verilebilir. Hiçbir neden olmasa bile, psikolojik sebepler yüzünden de bu Vertigo hastalığı ile baş etmek durumunda kalabilirsiniz. Baş dönmesi hekeste aynı etki yapmaz. Bazen etraf döner. Bazen kendileri döner. Bazen ayakta duramazlar. Ancak tansiyona bağlı vertigo baş dönmesinden ziyade dengesizlik ve sallanma hissidir. Vertigo örülmesi için bir yaş sınırı yoktur. Her yaşta oluşabilir.  Ancak vertigonun kadınlarda daha sık görüldüğü söylenebilir.

Vertigo hastalığı belirtileri nelerdir?

Her hastalıkta olduğu gibi vertigo da da bazı belirtiler vardır. Bunlar kulak çınlaması, bulantı, bazen kusma, terleme, görme bozukluğu, işitme kaybı, gibi enfeksiyon belirtileri görülebilir. Hastanın yatarak dinlenmesinin dışında uygulanabilecek yöntemlerde mevcuttur. .Bir uzman tarafından yapılacak bazı manevralarla dönme azaltılabilir.

Vertigo da tedavi edilirken önemli olan sebeptir. Çünkü tedavi bu nedene göre yapılır. Herhangi bir enfeksiyon sonucu veya psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkan vertigolar dinlenme ve ilaç tedavileri ile tamamen düzelir. Bazı vertigolar günler aylar içinde iyileşir. Ancak diğerleri yıllarca devam edebilir. Tedavisi nöroloji bölümünü ilgilendirir. Doktorlar semptomları iyi değerlendirip hastanın tedavisini ilgili branşlarla ortak yürütmektir.

Vertigo hastalığı sebepleri nelerdir?

Yapılan tüm araştırmalara rağmen vertigoların tek bir nedeni belirlenemeyebilir. Kullandığı ilaçların içerisinde denge sistemini baskı altına alan ilaç olup olmadığı araştırılması gereklidir. Asıl sebep için aylar sonra hasta tekrar incelenmelidir. Hatta gerekirse tetkikler tekrarlanmalıdır. Sigara, alkol, stres, aşırı tuz kullanımı gibi Vertigo hastalığının ortaya çıkmasını tetikleyici sebeplerden uzak durulmalıdır. Hata iyileşme yok ise vestibüler rehabilitasyon uygulanabilir.

Bu uygulama hastanın bağımsız hareket edebilmesinin sağlanması durumudur. Amaç santral dengeleme sağlamaktır. Bu hastalıkta aniden düzelme beklenmez. Zaman içerisinde düzelecektir. Tabi ki bazı doğal yöntemlerde de belirtileri azaltabilirsiniz. Her derdin dermanı doğada mevcuttur. Vertigo için şifalı bitkiler vardır. Bunlardan bazıları Isırgan Otu ve Sarı Ballıbaba bitkileridir.  Bu bitkileri tıpkı çay demler gibi demlerseniz daha sonra düzenli içerseniz. Baş dönmesi azalacaktır. Ayrıca vertigo genellikle başka bir hastalığın habercisidir. Bu nedenle öncelikle asıl hastalık belirlenmelidir.  İlaç ve tedavi süreci hastalığa göre uygulanmalıdır.Vertigo Hastalığı

Vertigo hastalığı için beyin damar hastalığı, MS, beyin tümörü, boyun kemiklerinde kireçlenme gibi hastalıklarla bir ilişikliği var mı diye kontrol edilmelidir. Dolayısıyla doktorlar ayakta yada yatarken hatta yürürken bazı testlere tabi tutar. Doktorunuz tedavi sürecinde size baş dönmesini azaltmak için vereceği bazı hareketler da bulunmaktadır. Bunları düzenli olarak mutlaka yapmalısınız.

Vertigonun Diğer Muhtemel Nedenleri

Genel olarak iç kulakta bulunan denge mekanizmasındaki bir sorun nedeniyle ortaya çıkan vertigo, beyin ve orta kulak arasındaki sinir iletişimsizliği sebebiyle de ortaya çıkabilir.

Vertigonun Olası Nedenleri

  • İkincil akut orta kulak enfeksiyonu veya viral üst solunum enfeksiyonu sebebiyle oluşan bir iltihap,
  • Başın ani olarak hareketi ile oluşabilecek bir kriz ve bunun uzun süre devam etmesi,
  • Meniere sendromunun getirdiği rahatsızlıkların iç kulağı etkilemesi ile oluşan kulak çınlaması ve işitme güçlüğü,
  • Dolaşım sisteminde meydana gelen problemler,
  • Kafa bölgesinde oluşan yaralanmalar,
  • Kulak ameliyatları,
  • Yan etkileri ağır olan ilaçlar,
  • Aşırı alkol kullanımı,
  • Nörolojik sorunlar gibi vakalar vertigoya sebep olabilecek maddelerdir.

Vertigonun tedavisi ve iyileşme süreci

Genel olarak, viral enfeksiyonlar ile birlikte meydana gelse de, vertigonun ciddiye alınması gereken bir rahatszlık olduğu bilinmelidir. İlk tedavi süreci basit ilaçlardan başlar, fakat oldukça etkilidir.

Rahatsızlığın sürekli devam etmesi durumunda ise, özel bir tetkik yapılabilir. Bunun nedeni ise, vertigonun uzun vadede daha ciddi problemleri getirebilecek olmasıdır. Nadiren bazı hallerde, vertigonun tedavi edilmesi için ameliyata ihtiyaç duyulabilir.

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir