Sağlık

Roaccutane Nedir, Nasıl Kullanılır, Yan Etkileri Nelerdir?

  | 

Roaccutane, deri üzerindeki yağ bezlerinin oluşturduğu sivilcelerin (akne) tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Yağ bezlerinin normalden daha fazla çalışması sonucunda oluşan bu hastalığın yanı sıra, sivilceler için de Roaccutane tedavisi uygulanabilir. Uzmanlar Roaccutane kullanan hastaların yaklaşık üçte ikisinin kadın olduğunu belirtiyor. İlacın tedavisi ise, genellikle ergenlikte oluşan sivilcelerin iyileşmediği bireylere uygulanıyor.

Roaccutane Nedir, Roaccutane Nasıl Kullanılır, Roaccutane Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli, Roaccutane Yan Etkileri Nelerdir?

Tedaviye başlanmadan önce ilk ay kan tahlili verilir. Elde edilen sonuçlara, hastanın kilo ve boy oranına, daha önce herhangi bir hastalık yaşanıp yaşanmadığına göre tedavi süreci belirlenir. Bazı hastalar için tedaviye 10 mg Roaccutane ile başlanabilir. Tedavinin ilk ayı, hastanın dengesini kaybetmemesi ve vücudun alışması açısından oldukça önemlidir. İkinci ayda ise doktora gidildiğinde yeni bir tahlil istenebilir.

Roaccutane Nasıl Kullanılır?

Tahlil sonucunda elde edilen en önemli değerler; ALT ve AST değerleridir. Bunların yanı sıra kolesterol seviyesi de ölçülebilir. Şayet ilgili değerlerde herhangi bir sorun çıkmaz ise, Roaccutane 20 mg reçete edilebilir (sabah-akşam 10 mg alınacak şekilde). Roaccutane kullanırken hangi saatte alınması gerekiyorsa, o saati kaçırmamaya dikkat edilmelidir. Ayrıca tok karnına alındığı için beslenme konusuna da özen gösterilmelidir. Tedavinin ikinci ayı bittikten sonra genel olarak tekrar kan tahlili verilir. Bu işlemin her ay yapılması önemlidir. Üçüncü aya gelindiğinde Roaccutane 30 mg şeklinde verilebilir (20 mg sabah, 10 mg akşam). Bu aşamada akneli bölgeler biraz daha yoğunlaşabilir ve ilaca ara verilir. Üçüncü ayın sonunda ise sabah 20, akşam 20 mg olacak şekilde 40 mg Roaccutane tedavisine geçilir.

Dördüncü ay içerisinde aknelerin küçülmeye başladığı gözlenir, ancak bu süre sonunda kan değerlerinde bir miktar değişiklikler oluşabilir. Bu durumda 5. ayın başlangıcında Roaccutane miligramı tekrar 30’a çekilir (sabah 20 mg, akşam 10 mg). Genellikle 5. ayın sonunda aknelerin biraz daha iyileşme gösterdiğini fark edebilirsiniz. Şayet bir tahlil daha istenirse, son ay Roaccutane 30 mg olarak tedaviye devam edilebilir. Bu süre sonunda aknelerin etkisi neredeyse tamamen kaybolur, ancak çok da belirgin olmayan küçük kırmızı lekeler kalabilir. Artık tedavinin sonuna gelinmiştir ve bahsettiğimiz lekelerin de giderilmesi için doktorunuz tarafından jel verilebilir. Roaccutane tedavi süreci genellikle bu şekilde işler, fakat bu durum hastadan hastaya değişkenlik gösterebilir. Bu konuda en doğru kararı doktorunuz verecektir. Roaccutane ciddi bir ilaçtır ve bundan dolayı doktor tarafından reçete edilmeden alınıp kullanılmamalıdır.

Roaccutane Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Bol su içmek: Roaccutane kullanan bireylerin cildinde kuruluk oluşabilir ve dudakları çatlayabilir. Bu durumun önüne geçmek için bolca su tüketmenizi öneririz. Dudaklarınızda oluşan çatlaklar fazlaysa, dudak balı kullanabilir ya da kremlerden faydalanabilirsiniz. Buna karşın kuruluğu önlemenin en iyi yolu bol su tüketmektir.
  • Roaccutane ve güneş kremi: Roaccutane ilacı güneşin etkisini kaybettiği kış aylarında kullanılırsa, hasta daha rahat bir dönem geçirir. Çünkü güneş ışınları (ultraviyole vb.), ilaç nedeniyle zaten kurumuş olan cilde temas ettiği zaman kalıcı izler oluşabilir. Şayet Roaccutane’yi yazın kullanıyor iseniz, güneşe çıkmadan evvel etkili bir güneş kremi sürmelisiniz. 50+ güneş kremleri, bunun için yeterli olacaktır.
  • Roaccutane ve uyku ilişkisi: Kullandığınız hap Roaccutane ve benzeri türde ilaçlar olduğu zaman, uykuyu da iyi almanız gerekiyor. Örneğin günde 5 saat uyuyorsanız, bunu 6 saate çıkartmanız doğru tercih olacaktır. Bu gibi haplar, zaten bitkin hisseden hastayı daha da fazla yorar ve bu yorgunluğu sadece dinlenerek atabilirsiniz. Dolayısıyla, Roaccutane kullanırken uykunuza dikkat edin.

Roaccutane 10 mg (30 kapsül) 2017 fiyatı yaklaşık 35 TL’dir, ancak ilacın yanında alacağınız losyon, jel, güneş kremi ve dudak balı gibi ürünleri de hesaba katarsanız, masraflı bir süreç geçireceğinizi bilmeniz gerekiyor. Bahsettiğimiz ürünleri almak zorunda değilsiniz, fakat tedavi sürecini daha rahat geçirmek istiyorsanız alabilirsiniz.

Roaccutane Yan Etkileri Nelerdir?

Her ilaçta olduğu gibi, Roaccutane hapı da içerdiği maddelere karşı hassas olan bireylerde bazı yan etkiler oluşturabilir. Bahsedilen yan etkiler ise, kimi zaman hastanelik olacak kadar ciddi boyutlara varabilir. Roaccutane hapının olası yan etkilerinden bazıları şunlardır;

  • El, yüz, boğaz, bilek, ayak ve dudak bölgelerinde kaşıntı veya döküntü,
  • Göz ve cilt çevresinde kan oturması,
  • Bir takım alerjik reaksiyonlar, deride kızarıklık oluşumu,
  • Gözlerde ve göz kapaklarında kuruluk, iltihaplanma veya şişlik,
  • İntihar düşüncesi, halüsinasyon görme,
  • Halsizlik veya yorgunluk hissi,
  • Dudaklarda ve ciltte kuruluk, soyulma, çatama ya da kaşıntı,
  • İdrara çıkarken zorlanma, idrarda kan,
  • Karaciğer enzimlerinin artması, kan yağı düzeylerinde değişiklik,
  • Burun ve diş eti kanaması,
  • Kolesterol seviyesinde artış,
  • Geçici saç dökülmesi, baş, sırt, eklem ve kas ağrısı.

Bu etkilerden bir ya da birkaçının gözlemlenmesi durumunda doktora başvurulmalıdır. Sonuca göre Roaccutane dozu değiştirilebilir veya ilaç kullanımı tamamen kesilebilir.

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir