Yaşam

Mandalina Reçeli Nasıl Yapılır?

  | 

Reçel, bilhassa ülkemizde kahvaltı sofralarının olmazsa olmazıdır. Neredeyse her meyvenin reçeli yapılabilir ve birbirinden lezzetli bu reçeller her evde tüketilir. Bunun yanı sıra, bazı sebzelerden ve kabuklarından bile reçel yapmak mümkündür. Genellikle yaz mevsiminde toplanan birbirinden güzel meyvelerden, kışın tüketmek üzere farklı reçeller yapılır. Buna karşın bazı kış meyvelerinden de harika reçeller yapılabilir; mandalina reçeli veya ayva reçeli gibi. Çoğu evde mandalinanın yalnızca kabuğundan reçel yapılır, fakat mandalinanın tamamı da kullanılabilir. Bu konumuzda ise kabuklu mandalina reçelinin tarifini vereceğiz. Her damak tadına uygun olmasa da, severek tüketenlerin asla vazgeçemeyeceği bir reçel türüdür.

Kabuklu mandalina reçeli yapmak için kesinlikle ince kabuklu ve ufak mandalinaları tercih etmek gerekir. Bu reçel, genellikle bodrum mandalinasından hazırlanır, ancak küçük ve ince kabuklu olmak şartıyla bulunduğunuz yerden alacağınız mandalinalarla da yapabilirsiniz. Mandalina reçeli yaparken dikkat etmeniz gereken başka bir husus, mandalinaların acı suyunu çıkarmaktır. Hafif ekşimsi bir tattan hoşlanıyorsanız, mandalinaları bir kere haşlayarak acısını çıkartabilirsiniz. Şayet hiç ekşilik olmasın istiyorsanız, haşlama suyunu 3 kere değiştirebilirsiniz.

Mandalina Reçeli Tarifi

Malzemeler

  • 1 kg küçük ve ince kabuklu mandalina
  • 2 su bardağı mandalina suyu
  • 5 su bardağı şeker
  • 8-10 adet karanfil
  • 1 tane kabuk tarçın
  • Çeyrek (Dörtte 1) limon suyu
  • 1 tane yıldız anason

Kabuklu Mandalina Reçelinin Hazırlanışı

Eğer mümkünse, ince kabuklu ve bol sulu bodrum mandalinası tercih edin. Bodrum mandalinası bulamıyorsanız, aldığınız mandalinaların mutlaka ince kabuklu olmasına özen gösterin. Öncelikle mandalinaların saplarını temizleyin ve bol suyla yıkayın. Yıkadığınız mandalinaları derince bir tencerenin içine koyun ve üzerine su doldurun. Bu işlemin ardından tencereyi ocağa alın ve mandalinaları yaklaşık 20 dakika haşlayın. Mandalinaların acı su bıraktığı haşlama suyunu süzün ve yeniden temiz su doldurup 15 dakika kadar daha haşlayın.

Mandalinaları haşladığınız ikinci suyu da değiştirin ve bol soğuk suyla yıkayın. Bu işlemden sonra mandalinaları tencereye yerleştirip üstüne toz şeker ilave edin. 2 su bardağı mandalina suyunu da ekleyerek 10 dakika kadar bekletin. Daha sonra ocağa koyun ve kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kabuklu mandalina reçeli kaynamaya başladıktan sonra, bir süzgeç veya temiz bir tülbent içine karanfil, kabuk tarçın, yıldız anason koyun ve uç tarafı dışarıda olacak şekilde reçelin içine bırakın. Bu sayede reçelimize güzel bir aroma vermiş olacağız. Yaklaşık 35-40 dakika kaynattığınız reçel içerisine çeyrek limon suyunu da ekleyin ve 10 dakika daha kaynatın. Daha sonra reçeli ocaktan alın ve aroma vermek için eklediğiniz tarçın, anason, karanfili çıkartarak oda sıcaklığında soğutun. Reçeli cam kavanozlara doldurun, ancak ağızlarını sıkıca kapatın. Kuru ve serin bir ortamda sakladığınız reçeli istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir