Anne & Çocuk

Kadınlarda Kısırlığa Sebep Olan Etkenler

  | 

Bazı faktörler, kadınlarda kısırlık riskinin artmasına neden olabilir. Meraklikadin.com kısırlığın nedenlerini sizler için açıkladı.


 

Yaş Fakttörü

32 yaşından sonra kadın yumurtalarının miktarı ve kalitesi düşmeye başlar. 30’lu yaşların ortalarında dölyatağı kayıplarının oranı artar ve daha az ve daha düşük kalitede yumurtalar üretilir. Böylece hamile kalmak daha da zorlaşır. 35 yaşın üzerindeki kadınlarda düşük ve kromozom anormallikleri olan çocuk doğurma riski de artış gösterir

Sigara Faktörü

Rahim ağzı ve dölyatağı yumurtalarına zarar vermesinin yanı sıra sigara, düşük ve dış gebelik riskini de arttırır. Ayrıca sigaranın yumurtalığı yaşlandırdığı ve yumurtalarda erken azalmaya neden olduğu düşünülmektedir. Bu durum hamile kalma ihtimalinizi azaltır. Birçok doğum uzmanı kısırlık tedavisine başlanmadan önce sigaranın bırakılması için bir tarih konulmasını önermektedir.

Kilo Faktörü

Kilonuz normalin çok üzerinde veya altında ise bu durum normal yumurtlamayı engelleyebilir. Sağlıklı bir vücut-kütle oranına sahip olmanın yumurtlamayı sıklaştırdığı ve hamile kalma ihtimalini arttırdığı ortaya konmuştur.

Cinsel Geçmiş Faktörü

Chlamydia enfeksiyonu ve belsoğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar dölyatağı yumurtalarına zarar verebilir. Birçok partner ile korunmasız seks yapmak cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskinizi arttırır. Bu da ileride kısırlık sorunlarına neden olabilir.

Alkol Faktörü

Aşırı alkol tüketimi, artan yumurtlama bozuklukları ve endometriozis riski ile ilişkilendirilmektedir.

Kafein Faktörü

Günde 6 bardaktan fazla (900 miligram kafein) kahve tüketimi doğurganlığınızı azaltabilir.

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir