Anne & Çocuk

Gebelikte Grip Bebeğe Zarar Verir mi, Gebelikte Grip Nasıl Geçer?

  | 

Gebelik döneminde bağışıklık sistemi zayıflar ve bu sayede vücut, bebeği yabancı olarak algılamaz, ona karşı savaşmaz. Buna karşın, bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle vücut hastalıklara karşı daha savunmasız bir hale gelir ve grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara yol açar. Soğuk algınlığı, genel olarak akan veya tıkalı burun, boğaz ağrısı, öksürük gibi belirtilerle hastayı rahatsız eder. Grip ise, ateş, vücut ağrısı, titreme gibi vakalarla birlikte, gebe kadınlar için çok daha ciddi olabilir. Gebelikte grip, süratli bir şekilde gelişebilir ve zatürreye kadar gidebilir. Grip olan anne adaylarının birçoğunda bu durum yaşanmayabilir, fakat eldeki veriler hamile kadınların ciddi hastalıklara yakalanma riskinin fazla olduğunu göstermektedir.

Gebelikte Grip İçin İlaç Kullanılır mı, Gebelikte Grip İçin Evde Ne Yapılabilir, Gebelikte Grip Aşısı Yaptırılır mı, Gebelikte Gripten Korunmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir, Gebelikte Grip Nasıl Geçer?

Gebelikte grip olan bir anne adayının henüz dünyaya gelmemiş bebeği, düşük ya da erken doğum riski taşımaktadır.

Gebelikte Grip İçin İlaç Kullanılır mı?

Grip hastalığı, çoğunlukla yorgunluk ve ateşle başlamaktadır. Bu belirtileri takiben; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, titreme, öksürük, boğaz ve vücut ağrısı şeklinde devam eder. Bunların yanı sıra, ishal ve kusma gibi vakalarda görülebilir. Şu belirtilerden herhangi birinin görülmesi halinde tıbbi yardım alınmalıdır;

  • Renkli veya kanlı balgam
  • Nefes darlığı ya da nefes almada güçlük
  • Ani baş dönmeleri
  • Karın veya göğüs bölgesinde basınç, ağrı
  • Devamlı ve şiddetli kusma
  • Parasetamol tedavisi yüksek ateşi önlemiyorsa
  • Bebek normal şekilde hareket etmiyorsa

Şayet baş ve vücut ağrıları ile birlikte ateş varsa, asetaminofen içerikli ilaçları kullanmak genellikle güvenlidir. Gebelik döneminde asetaminofen kullanımı, ateş düşürmek amacıyla tavsiye edilen bir tedavi yöntemidir. Buna karşın antiviral ilaçların kullanılıp kullanılamayacağına doktor tarafından karar verilmelidir. Bu tür ilaçlar, hastalığın başladığı ilk 2 gün içerisinde oldukça etkilidir, fakat ağır hasta olan bireylere 2 gün bittikten sonra da reçete edilebilir.

Gebelikte grip tedavisi için naproxen ve ibuprofen gibi ilaçlar önerilmez. Bu tür ilaçlar ilk aylarda bebeğin gelişimini, son aylarda ise kardiyovasküler sistemini olumsuz etkileyebilir. Bundan dolayı, ilaç kullanmadan önce kesinlikle doktorunuza başvurun.

Gebelikte Grip İçin Evde Neler Yapılabilir?

Grip, kolaylıkla yayılan bir hastalıktır. Grip olan bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında, virüs kolayca bulaşabilir. Şayet grip belirtileri görülüyorsa, insanlarla iletişiminize dikkat edin ve doktora danışın. Doktor tarafından yapılacak testler sayesinde tedaviye ihtiyaç olup olmadığı anlaşılabilir. Hamilelikte grip olduysanız;

  • Bol su için ve dinlenin
  • Kafein içeren sıvılardan tüketmeyin
  • C vitamini içeren (portakal, mandalina vb.) sıvılar tüketin
  • Hamilelik öncesinde tavsiye edilen vitamin takviyelerine özen gösterin
  • Virüslerle mücadele etmek için taze sarımsak yiyebilirsiniz. Karanfil, kakule ve tarçın gibi baharatların da antiviral özelliği vardır.
  • İştahınız azalmış olsa bile, vücudun iyileşmesini sağlamak için bir şeyler yemeye çalışın.
  • Boğaz ağrısını hafifletmek amacıyla tuzlu su gargarası yapabilirsiniz. 1 çay kaşığı tuzu yarım bardak sıcak suya karıştırın ve gargara yapın.
  • Tuzlu su spreyleri veya burun lavajı, baş ağrısının hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Gebelikte Grip Aşısı Yaptırılır mı?

Hamilelikte grip aşısı yaptırmak, gebeliğin her evresinde güvenlidir. Hamile olan veya bunun planını yapan kadınların grip aşısı yaptırmalarında hiçbir sakınca yoktur. Bunun yanı sıra, hamileyken bebeğin sağlığını korur ve doğduktan sonra da (özellikle ilk aylarda) bu hastalıktan korunmasını katkı sağlar. Bunun için her sene grip aşısı yaptırmak çok önemlidir, çünkü gribe neden olan virüsler sürekli yer değiştirir. Gribe karşı bir önlem olarak burun yoluyla kullanılan spreyler de mevcuttur, ancak bu tür spreyler hamile bayanlara önerilmemektedir.

Gebelikte Gripten Korunmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Grip aşısı çıktığı zaman (sonbahar mevsiminde), ihmal etmeden aşınızı yaptırın.
  • Bilhassa yemeklerden önce ve hapşırdıktan sonra ellerinizi iyice yıkayın. Her iki elinizi de sabunla yıkayın ve bol suyla durulayın. Bunun yanı sıra, tek kullanımlık mendilleri ya da el yıkama jellerini de kullanabilirsiniz.
  • Ağız, burun ve gözlerinize temas etmekten kaçının. Elinizin temiz olduğunu sanabilirsiniz, fakat önceden temas ettiğiniz herhangi bir eşyaya başkaları da dokunmuş ve mikrop bulaştırmış olabilir.
  • Bakteri ve virüs gibi zararlılar, sert yüzeyler üzerinde 8 saat yaşayabilirler. Bilhassa kapı tokmakları, oyuncaklar, telefon, mutfak ve masa yüzeylerini düzenli şekilde temizleyin.
  • Ailenizde hasta biri varsa, mümkün olduğu kadar yakınlaşmamaya özen gösterin.

Gebelikte Grip Nasıl Geçer?

Şayet grip olduğunuzdan şüphe ediyorsanız, en kısa zamanda doktora başvurun. Bu sayede hem kendinizi, hem de bebeğinizi tehdit edecek komplikasyonlardan korunabilirsiniz. Griple savaşmak açısından bazı ilaçların yardımı olabilir, fakat bu ilaçlar kesinlikle doktor tarafından reçete edilmelidir. Dünyada grip için önerilen 2 ilaç türü mevcuttur, ancak bunların vücudunuza uygun olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışmalısınız;

  • Relenza (Zanamivir)
  • Tamiflu (Oseltamivir)

Gebelikte grip belirtileri ve ateş, 1 haftadan daha uzun sürebilir. Şayet ateş devam ediyor ise Tylenol kullanabilirsiniz, tabii ki önce doktorunuzla görüşmek kaydıyla…

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir