Cilt Bakımı

Ciltte Kabarmalar

  | 

Ciltte Kabarmalar

Birçok sebepten dolayı,ciltte kabarmalar görülebilir. Cilt üzerinde görülen, içi yarı yarıya bir sıvıyla dolu olan kabarcıklarda, kaşıntı ve kızarmaları meydana gelir. Psikolojik ve fiziksel etkenler, kabarmalara ve vücutta kaşıntılara sebep olabilir. Kabaran cildi kaşımak, deriye zarar verir. Tırnakların arasında biriken mikroplar, kabaran cilt gözeneklerinden içeri kolayca girer. Bu sebeple kabaran cildi kaşımamak gerekir.

Ciltte Kabarmalar Neden Olur?

 Deride kabarma sonucu, kaşıntı meydana gelebilir. Bunun sonucunda, deri döküntüleri oluşabilir. Deri döküntüleri ise kişiyi rahatsız eden çirkin bir görüntü oluşturacaktır. Ciltte kabarmanın nedenleri aşağıda yer almaktadır:

  • Vücutta, dermatolojik hastalıklardan dolayı, kabarma ve kaşıntı görülebilir. Bitlenme, egzama, isilik ve mantar hastalıkları gibi rahatsızlıklar, kaşınmaya sebep olabilir.
  • Mevsim değişikliği ile beraber ciltte kabarmalar ve kaşıntılar oluşur. Bu kabarcıklar kendiliğinden geçebilir. Fakat yine de her gün güneş koruyucu kullanmakta fayda vardır.
  • Alerjinin sebep olacağı ciltteki kabarcıklar; yenilen besinlere karşı yada toz, polen kaynaklı da olabilir. Böyle durumlarda tüketilen besinler dikkatle takip edilmeli, Sonbahar aylarında rüzgarın taşıdığı tozlar sık temizlenmelidir.
  • Kanser gibi rahatsızlıklarda da ciltte kabarmalar görülebilir. Ama her kabarcık kanserden kaynaklanır denemez. Kabarmalar uzun süre devam ediyor ve geçmiyorsa hemen uzman bir doktora danışmalıdır. Her kabarma kanser ile bağdaştırılamaz.
  • Psikolojik sebeplerden; stres, aşırı gerginlik ve endişe gibi durumlarda, kabarmalar görülebilir. Bu tür kabarmalarda, önce kaşıntı meydana gelir.
  • Kıyafetlerin kumaş cinsinden ve kozmetik amaçla kullanılan malzemelerden, hassas ciltlerde kabarma ve kaşıntı oluşur.
  • Bazı ilaçlar yan etkilerinden; özellikle antibiyotik veya ağrı kesiciler, kabarmaya sebep olur.

Ciltte Kabarma Görüldüğü Zaman Ne Yapılmalıdır?

Ciltte kabarmalarının sebebi ne olursa olsun, kaşımamak ve dokunmamak gerekir. Ilık su ile yapılacak bir duş kaşınmayı azaltabilir. Kabarcıkların oluşum sebebi öğrenildikten sonra, gerekli olan tedavi yapılmalıdır. Bazı insanların alerjik sebeplerden dolayı cildi sık kabarır. Böyle durumlarda alerji testi yaptırmak, gelecekte oluşabilecek kaşıntıların önüne geçer. Geçmeyen ciltteki kabarmalarda,  doktora danışarak, hastalığın sebebi anlaşıldıktan sonra, gerekli tedavi yapılmalıdır.

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir