Sağlık
Dengeli Beslenme ve Diyet
Dengeli Beslenme ve Diyet
Uygulanmak istenilen diyetlerde dengeli ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Tüketilen besinler dışında kişinin sağlığının elverişli olması da göz önüne alınmalıdır. Birçok insan yanlış uygulanan diyetlerle zayıflamanın aksine çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilmektedir. Bunların önüne geçmek için dengeli beslenmek gerekir.
Sağlıklı Beslenmenin Kuralları
Tüketilen her besinin kendine ait bir kalori miktarı vardır. Ne yediğimize ne kadar yediğimize kalorisini kontrol ederek dikkat edebiliriz. Öğün sayısı planlara ayrılmalıdır. Güne kahvaltı yaparak başlamayı ihmal etmeyin. Yağlı yiyecekler kısıtlı tüketilmelidir. Hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Katkı maddesi olan yiyecekler tercih edilmemelidir. Aşırı tuzlu ve tatlı yiyeceklerden uzak durarak sağlıklı beslenmek için ilk adımlar atılmalıdır. Taze meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmeye özen gösterin. Günlük muhakkak kadınlar 9 bardak erkekler 11 bardak su tüketmelidir.
Öğünlerle Dengeli Beslenme
Dengeli beslenmenin en önemli yanı az ve sık öğünlerle yemek yemektir. Öğünlerin planlı bir şekilde hazırlanması gerekir. 3 ana öğünün yanında 2-3 tane de ara öğün tüketilmelidir. Günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Gece boyu süren açlığı gidermek, güne iyi ve dinç bir başlangıç yapmak için kahvaltı yapmak gerekir. Öğle yemeği de günün en önemli 2. öğünüdür. Enerji ihtiyacını karşılamak, kan şekerini ayarlamak için önemli bir öğündür. Temel birçok besinin alınması gerekir. Akşam yemeğine gelecek olursak en hafif yenilmesi gereken öğündür. Ama en ağır kalorili yemekler bu öğünde olur. Oysa tam tersi olmalıdır. Öğün planlama yaparken bunlara dikkat etmek gerekir. Ana öğünlerin arası açıldıkça açlık hissi artmaktadır. Bunu önlemek için öğünlerden yaklaşık 2 saat sonra ara öğünler tüketilmektedir. Ara öğünlerle açlık hissini bastırmayan kişiler bunu abur cuburla doldurmaya çalışıyor. Bu da sağlıksız bir beslemeye itiyor.
Sağlıklı Beslenmenin Önemi
Özellikle yetişme çağındaki çocukların geleceğinde daha sağlıkla bir hayat sürdürmesi için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanması gerekir. Sağlıklı beslenmenin başında diyet yani dengeli beslenme gelmektedir. Diyetisyeninizin sizin için hazırladığı, sizin fiziki ve sosyal hayatınıza uygun olan diyet programı kilo vermenizde çok yardımcı olacaktır. Dengeli beslenmek sizin tükettiğiniz besinlerin vaktinde ve öğün atlanmadan uygulanmasıdır. Sağlıksız beslenen bireyler kendini halsiz ve yorgun hissederler. Ciltleri solgundur ve dinç bir görüntüden uzaktır. Bağışıklık sistemini tehdit eden başta grip olmak üzere birçok hastalığı sağlam bir besin programıyla yıkabilirsiniz. Sağlıklı beslenen kişiler hemen fark edilir. Ciltleri pırıl pırıldır. Saçları canlıdır ve vücut ölçüleri idealdir. Kilo problemiyle uğraşmazlar. İşin psikolojik boyutlarını düşünürsek özgüven sahibidir. Günde çok fazla şeker, tuz, hamur işleri tüketmek ilerde hastalıkların habercisidir. Karaciğerde yağlanmaya türlü kalp rahatsızlıklarına yakalanma karaciğer ve böbrekte sorunlar ortaya çıkabilir. Sağlıklı beslenme bu yüzden insanoğlu için son derece dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur.
0 yorum