Hastalıklar

Mide Bulantısının Sebepleri

  | 

Mide bulantısının pek çok sebebi vardır. Hamilelik, gıda zehirlenmesi, stres, ankisiyete, ilaçların yan etkileri, araç tutması ve enfeksiyonlar bu sebeplerden bazılarıdır. Mide bulantısı ve mide bulantısına ne iyi gelir sorusu sık sorulan ve sık ihtiyaç duyulan bilgiler arasında gelir. Kişiyi son derece rahatsız edici bir dutum olan mide bulantısı gereken ilginin yapılan işe verilememesine neden olur. Baskı altına alınamayan mide bulantısının sonucu ise hiç istenmeyen bir durum olan kusmaktır. Kişiyi hem fiziki hem de psikolojik açıdan son derece rahatsız eden kusma eylemi fizik kurallarına da aykırıdır.
En Sık Rahatsızlık Hissedilen Durumlar
Mide bulantısının oluşmasını tetikleyen durumlar arasında en sık karşılaşılanları sindirim sistemi sorunları, kokulara karşı aşırı hassasiyet, yüksek tansiyon, diyabet, iç kulak problemleri ve gebelik sayılabilir. Bazı kişilerde bu hassasiyet seviyeleri daha düşükken bazı insanlarda daha yüksektir. İleri seviyede böbrek hastalıkları, migren, iltihap ve bağırsak tıkanıklıkları mide bulantısının sıklıkla görüldüğü hastalıklar arasında yer alır. Kusacakmış gibi olmak ve bu duyguyla mücadele etmek son derece zorlayıcıdır.

Mide Bulantısına Karşı Yapılabilecek Basit Öneriler
Mide bulantısı ve mide bulantısına ne iyi gelir sorusuna cevap olabilecek öneriler şu şekilde sıralanabilir.
*Temiz hava almak için pencereleri açmak ve hafif bir yürüyüş yapmak,
*Yağlı yiyeceklerden ve özellikle kızartmalardan uzak durmak,
*Su mide asitlerini etkisiz hale getirdiği için bu durumda bolca su tüketmek,
*İçecekleri yavaş yavaş çiğnemek,
*Çorba, su ve içecekleri yemeklerle birlikte değil, ayrı ayrı tüketmek,
*Kokulu ve ağır yiyeceklerden uzak durmak,
*Parfüm kullanmamak,
*Az miktarda soda içmek,
*Öğünleri azaltarak zaman aralığını kısaltmak,
*Büyük ve doyurucu öğünleri öğle yemeğinde tüketmek, akşam yemeğini hafif bir şekilde geçiştirmek,
*Yemek yedikten sonra yatmamak,
*Yatmak zorunda olanlar için ayakları dikmek,
*Sabahları hafif ve midenize dokunmayan şeyler yemek,
*Yemekleri çok sıcakken tüketmemek, ılınmasını beklemek,
*Çantanızda mide bulantısı için kraker taşımak,
*Çantada badem ve fındık bulundurmak,
*Bal ve ekmek yemek,
*Ayak masajı yaptırmak.
Bu öneriler herkese göre değişiklik gösterebilir. Herkesin direnci farklı olduğu gibi tedavi şekilleri de farklılıklar gösterebilir. Nane ve limonun mide bulantısı ve mide sıkıntılarında rahatlatıcı etkili olduğu da bilinen bir gerçektir. Bir cezveye atılacak bir tutam taze ya da kuru naneye, 1 dilim limon ve biraz şeker atılarak demlendirilecek bir bitkisel çay ılındıktan sonra içilerek mide sıkıntıları hafifletilebilir. Bu durumda olanların lavanta, nane ve zencefil koklamaları mide bulantılarının hafiflemesini sağlayabilir. Papatya çayı içmek veya papatya suyunu bir havluya dökerek bu havlu ile karın bölgesine kompres yapmak da etkili bir çözümdür. Ihlamur demlemek ve günde en az 3-5 bardak içmek vücut direncini artırarak dış etkilere karşı daha dayanıklı olmasını sağlayacaktır.
Mide bulantısı tek başına bir hastalık belirtisi olmamasına rağmen tekrarlaması durumunda bir hastalığın belirtisi olabilir. Mide bulantısı ve mide bulantısına ne iyi gelir seçenekleri arasından kendinize iyi geleni seçerek uygulamanız bu hissin ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Sebepsiz mide bulantısının temelinde bir hastalık olmaz sorun daha çok psikolojiktir. Kızarmış ekmek ve bir parça peynir eşlik edecek ılık bir çay mide bulantısı yaşayan kişiler için en ideal beslenme şeklidir. Tuzlu krakerler ve leblebi mide bulantısının etkilerini azaltır. Özellikle lif oranı yüksek olan meyveler örneğin elma, vücutta bulantıya neden olan zehirli maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar ve midenin rahatlaması da peşinden gelir. Bu dönemde şarküteri ürünlerinin ve ton balığı veya sardalya gibi sindirimi zor gıdaların tüketilmemesi önerilmektedir.

Yorum Yapabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir