Eğlence
Hatay Arkeoloji Müzesi
Yaklaşık 3 bin 500 metrekare mozaiğin sergileneceği Hatay Arkeoloji Müzesi, 2 bin 462 metrekare mozaiğe ev sahipliği yapan Zeugma Mozaik Müzesi’ni geride bırakarak, dünyanın en büyük mozaik koleksiyonuna sahip olacak.
Hatay Arkeoloji Müzesi teşhir ve tanzim sorumlusu restoratör Celaleddin Küçük, kısa süre önce bir bölümü açılan müzeye yoğun ilgi gösterildiğini söyledi. Müzenin, 32 bin metrekaresi kapalı 52 bin 700 metrekare olduğunu ifade eden Küçük, şöyle konuştu:
“Müzede, günümüzden 42 bin yıl önce başlayan ve 20. yüzyıla kadar devam eden kronoloji oluşturuldu. Üçağız Mağarası, Tell Kurdu, Tel Tayinat ve Tel Aççana höyüklerinin küçük örnekleri de yer alıyor. Bu çerçevede ziyaretçiler, zaman tüneline girip bütün dönemleri görebiliyor. Sonunda 20. yüzyıla ulaşıyor. Burada insanların eserlerin içine girmesi sağlanıyor. Bunun için bir takım canlandırmalar yapıldı. Ziyaretçi, bu sayede kendini o eserin parçası gibi hissediyor, dokunuyor. Bu anlamda özel bir müze. Müzenin yarısı açıldı. Yaklaşık bin 400 metrekare mozaik sergilenmekte. Mozaiklerin birçoğu ilk defa sergileniyor.”
Dünyanın en büyük mozaik müzesinin, 2 bin 462 metrekare mozaik sergilendiği Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesi olduğunu hatırlatan Küçük, tamamlandığında yaklaşık 3 bin 500 metrekare mozaiğe ev sahipliği yapacak Hatay Arkeoloji Müzesi’nin dünyanın en büyük mozaik koleksiyonuna sahip olacağını sözlerine ekledi.
Hatay’daki Tayinat Höyüğü’nde 2012 yılında Toronto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Timothy Harrison başkanlığındaki kazıda bulunan, bir elinde mızrak, diğerinde başak tutan ve milattan sonra 9. yüzyılda Tayinat’ta hüküm süren Kral Suppiluliuma’ya ait 1,5 metrelik heykel de müzede yer alıyor. Sakallı, bukleli saçlı, kollarında özel bileklikler bulunan heykel, müzenin yanı sıra kentin tanıtım yüzleri arasında de yerini alıyor.
0 yorum